Această mâncare inspirată din bucătăria spaniolă este una vegană și ieftină. În plus, este foarte gustoasă și se face repede la tigaie. O puteți mânca caldă sau rece, cu pâine proaspătă sau alături de orez, couscous sau bulgur.
Recomandări:
Fasolea – eu am folosit fasole cannelli – e albă și cu bobul mic. Dacă folosiți alt soi, cu boabe mai mari, țineți nițel mai mult pe foc, dar nu cu prea mult, căci fasolea la conservă este deja fiartă. Important e să aibă textura care vă place vouă și bobul să rămână întreg.
Spanacul – am folosit spanac baby, care este mult mai fraged și mai dulce decât varianta matură. Nu uitați să spălați bine-bine spanacul pentru a elimina orice posibil parazit de pe frunze.
Măslinele – renumiți pentru măslinele lor verzi, spaniolii nu cred că ar pune în tocana lor și kalamata. Dar cum eu sunt fan măsline kalamata, am folosit acest combo și sigur că am fost foarte încântată de el. Voi puneți cum vă place vouă.
Boia afumată – dacă nu aveți în casă așa ceva, vă recomand să vă luați. Nota de afumat pe care o dă – în special la preparatele vegane -, e yum-yum. Și pentru că v-am adus în Spania, să știți că cea mai bună boia afumată e aceasta. Este o specialitate spaniolă cu denumire de origine protejată și cu un gust unic în lume. Luați și vedeți!
Dacă vă rămâne spanac babay, vă las aici 3 rețet vegane în care îl puteți folosi:
Curăță ceapa de coajă, apoi usturoiul și spală-le împreună cu spanacul baby. Ceapa tai-o solzișori subțiri de 0.3 cm, usturoiul taie-l felii subțirele, iar spanacul lasă-l deoparte, că-l vom folosi mai târziu.
2)
Varsă fasolea din conserve într-o sită și dă-o prin mai multe jeturi de apă rece. Dacă măslinele tale sunt foooarte sărate, fă-le și lor duș cu apă rece și lasă-le apoi la scurs.
3)
Gata cu pregătirile, începem gătitul! Așa că, ia o tigaie puțin adâncă sau o cratiță, varsă în ea 2 linguri de ulei de măsline și așaz-o pe foc mediu.
4)
Când uleiul s-a încins, pune ceapa, amestecă din când în când până începe să se înmoaie (în cam 2 minute), apoi pune usturoiul, 1 linguriță de boia afumată și 1-2 frunze de dafin. Amestecă cam 1 minut, apoi pune fasolea. Varsă acolo și roșiile cu sucul din conservă. Dacă tot le-ai pus, mai amestecă de vreo 2 ori și cu dosul lingurii, sparge roșiile în bucăți. Pune un strop de sare și de piper (cât cuprinzi între 3 degete), amestecă și dă focul la mic.
5)
Timp de 6 minute, lasă fasolea și roșiile să se împrietenească, tu doar mai amestecă în ele din când în când, ca să nu se lipească de fundul tigăii.
6)
După cele 3 minute, gustă să vezi dacă e fasolea fiartă cum îți place și dacă mai e nevoie de sare sau chiar zahăr/miere, dacă roșiile sunt prea acide. Dacă totul e ok, pune spanacul în tigaie, amestecă și stinge focul.
7)
Presară 1 linguriță de cimbru deasupra și acoperă tigaia cu un capac pentru vreo 2-3 minute. Mănâncă apoi cu poftă și cu gândul la livezile de măslini ce șad sub soare și privesc în jos, spre mare.