Pisto este o mâncare de legume de origine spaniolă. Se prepară cu ceapă, roșii, vinete, dovlecei, ardei și ulei de măsline. Se servește ca fel principal, ori garnitură, ori cu ouă la micul dejun.
Pisto este la fel de bun ca și ghiveciul nostru, caponata italienilor, ratatouille-ul francezilor și merită încercat pentru că, desigur, gustul diferă.
Recomandări
Pentru a obține cel mai bun gust, folosiți legume de sezon.
Gătiți acest preparat într-o cratiță de fontă, dacă aveți. Că și ghiveciul nostru parcă iese mai bun la ceaun, nu!? Eu l-am gătit în wok, a ieșit foarte bun și în el.
Secretul celui mai bun pisto este ca înainte de a găti toate legumele împreună, să rumeniți separat vinetele, apoi ardeii și apoi dovleceii.
Curăță de coajă ceapa și usturoiul, taie cotorul la vânătă, capetele la dovlecel, îndepărtează cotorul și semințele de la ardei și spală-le pe toate bine.
2)
Înarmează-te cu un cuțit și taie așa:
ardeii mari în cuburi de 1-2 cm – pune-i într-un bol
vânăta cuburi medii, de cam 2 cm – pune-o în alt vas
dovlecelul cuburi de 1 cm – în alt vas
ardeiul iute taie-l rondele – dă-l mai în colț
ceapa cuburi nu foarte mici
usturoiul toacă-l mărunt
3)
Pune cratița sau tigaia pe foc mediu spre mare, cu 3 linguri de ulei de măsline. Când uleiul s-a încins, pune cuburile de vânătă și amestecă în ele din când în când până se rumenesc ușor. Cam în 5-6 minute ar trebui să fie gata. Scoate-le în castron.
4)
Varsă în tigaie 1 lingură de ulei și pune acum ardeii grași. Lasă-i și pe ei pe vreo 2-3 minute până se pârlesc nițel și simți miros fain de ardei copți. Scoate-i în bol.
5)
Mai pune 1 lingură de ulei în tigaie și de data asta pune cuburile de dovlecel. După 2-3 minute, când capătă o culoare gălbuie ici-colo, scoate-i din tigaie.
6)
Acum, mai taie puțin din avântul focului, cât să fie la mediu-mic și pune în cratiță 2 linguri de ulei. Adaugă ceapa și amestecă din când în când până devine translucidă, după care pune ardeiul iute. Mai amestecă câteva secunde, pune usturoiul. Încă 3-5 secunde și pune 2 linguri de roșii cuburi în sos cât să stea la distuit cu restul vreo 2-3 minute și să dea dulceață mâncării.
7)
Acum varsă toate roșiile cuburi în sos, pune 1/2 linguriță de boia afumată, sare după gust, varsă vânăta, ardeii grași și dovlecelul, amestecă și pune capacul.
8)
Nu uita din când în când să mai amesteci în cratiță. După vreo 30 de minute când sucul de roșii a mai scăzut și legumele sunt toate gătite, gustă să vezi dacă mâncarea e prea acidă și e nevoie de miere/zahăr. Dacă totul e ok, stinge focul și pregătește-te de masă. ¡Buen provecho, chef! 🙂