Pisto – ghiveci de legume spaniol

Reteta Pisto - mancare de legume spaniola

Pisto este o mâncare de legume de origine spaniolă. Se prepară cu ceapă, roșii, vinete, dovlecei, ardei și ulei de măsline. Se servește ca fel principal, ori garnitură, ori cu ouă la micul dejun.

Pisto este la fel de bun ca și ghiveciul nostru, caponata italienilor, ratatouille-ul francezilor și merită încercat pentru că, desigur, gustul diferă.

Recomandări
  • Pentru a obține cel mai bun gust, folosiți legume de sezon.
  • Gătiți acest preparat într-o cratiță de fontă, dacă aveți. Că și ghiveciul nostru parcă iese mai bun la ceaun, nu!? Eu l-am gătit în wok, a ieșit foarte bun și în el.
  • Secretul celui mai bun pisto este ca înainte de a găti toate legumele împreună, să rumeniți separat vinetele, apoi ardeii și apoi dovleceii.
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 60 minute
  • Porții: 4
  • Calorii: 434

Ingrediente

  • 1 buc medie vânătă, (450g)
  • 1 buc medie dovlecel, (450g)
  • 1 buc mare ceapă, (120g)
  • 1 buc medie ardei gras roșu/kapia
  • 1 buc medie ardei gras verde/Doina
  • 1 buc ardei iute, (opțional)
  • 4 căței medii usturoi
  • 1 conservă roșii cuburi în sos, (400g)
  • 7 linguri ulei de măsline, (împărțit)
  • 1/2 linguriță boia afumată/dulce
  • 1 linguriță miere/zahăr, (dacă e cazul)

Metodă

  • 1)

    Curăță de coajă ceapa și usturoiul, taie cotorul la vânătă, capetele la dovlecel, îndepărtează cotorul și semințele de la ardei și spală-le pe toate bine.

  • 2)

    Înarmează-te cu un cuțit și taie așa:

    • ardeii mari în cuburi de 1-2 cm – pune-i într-un bol
    • vânăta cuburi medii, de cam 2 cm – pune-o în alt vas
    • dovlecelul cuburi de 1 cm – în alt vas
    • ardeiul iute taie-l rondele – dă-l mai în colț
    • ceapa cuburi nu foarte mici
    • usturoiul toacă-l mărunt

  • 3)

    Pune cratița sau tigaia pe foc mediu spre mare, cu 3 linguri de ulei de măsline. Când uleiul s-a încins, pune cuburile de vânătă și amestecă în ele din când în când până se rumenesc ușor. Cam în 5-6 minute ar trebui să fie gata. Scoate-le în castron.

    vinete rumene

  • 4)

    Varsă în tigaie 1 lingură de ulei și pune acum ardeii grași. Lasă-i și pe ei pe vreo 2-3 minute până se pârlesc nițel și simți miros fain de ardei copți. Scoate-i în bol.

    Ardei rumeniti la tigaie

  • 5)

    Mai pune 1 lingură de ulei în tigaie și de data asta pune cuburile de dovlecel. După 2-3 minute, când capătă o culoare gălbuie ici-colo, scoate-i din tigaie.

    Dovlecel rumenit la tigaie

  • 6)

    Acum, mai taie puțin din avântul focului, cât să fie la mediu-mic și pune în cratiță 2 linguri de ulei. Adaugă ceapa și amestecă din când în când până devine translucidă, după care pune ardeiul iute. Mai amestecă câteva secunde, pune usturoiul. Încă 3-5 secunde și pune 2 linguri de roșii cuburi în sos cât să stea la distuit cu restul vreo 2-3 minute și să dea dulceață mâncării.

    Ceapa la tigaie

  • 7)

    Acum varsă toate roșiile cuburi în sos, pune 1/2 linguriță de boia afumată, sare după gust, varsă vânăta, ardeii grași și dovlecelul, amestecă și pune capacul.

  • 8)

    Nu uita din când în când să mai amesteci în cratiță. După vreo 30 de minute când sucul de roșii a mai scăzut și legumele sunt toate gătite, gustă să vezi dacă mâncarea e prea acidă și e nevoie de miere/zahăr. Dacă totul e ok, stinge focul și pregătește-te de masă. ¡Buen provecho, chef! 🙂

Valori nutriționale/porție

Calorii434
Grăsimi38g
Saturate5.2g
Monosaturate21.3g
Polisaturate8.6g
Carbohidrați24.8g
Zahăr11.4g
Fibre0g
Proteine3.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare