Despre leurdă și cum o folosim în bucătărie

frunze de leudă

Printre primele plante comestibile ce apar primăvara este leurda. I se mai zice și „usturoiul ursului” sau „usturoi sălbatic”, tocmai pentru că are un gust de usturoi, dar unul mai domol și mai proaspăt decât usturoiul propriu-zis. 

Deși de câțiva ani încoace o găsim și în supermarketuri, leurda crește în sălbăticie, adică prin pădurile de foioase unde e umiditate mare. Dacă mergeți la cules de leurdă, să vă luați după mirosul de usturoi specific. Frecați între degete o frunză și dacă alungați vampirii, știți că e ce trebuie. Acest test e important, căci frunzele ei seamănă cu cele de lăcrămioare, brândușe și altele care sunt toxice. 

Cât e de sănătoasă?

Leurda e o plantă antioxidantă ce ajută  la neutralizarea radicalilor liberi datorită conținutului de vitamina C și beta caroten. Dar pe lângă asta, ajută și sistemul circulator, pe cel imunitar și e și diuretică. Nu e super-mega aliment, cum o promovează unii, dar ca orice verdeață comestibilă, leurda este și ea sănătoasă. 

grafic nutriție leurdă

Sigur, pentru anumite persoane poate să nu fie la fel de sănătoasă ca pentru altele. De exemplu:

  • Pentru cei care au alergie la usturoi sau nu suportă bine usturoiul
  • Pentru cei care iau medicamente anticoagulante
  • Pentru cei care au sindrom de colon iritabil sau se știu cu diaree frecventă.

Cel mai sigur este să nu faceți exces. Și nu doar de leurdă, de nimic. Dietele diverse și echilibrate sunt mereu cele mai optime. 

Când o găsim?

De la final de martie – început de aprilie până în mai. Dar dacă primăvara e timpurie, leurda poate apărea chiar spre final de februarie. Important de știut e că leurda înflorită, nu mai e așa bună de consumat. Frunzele sunt mai ațoase, mai amare și aroma de usturoi mai diluată.

Cum e mai bună?

  • Cea mai bună leurdă e cea proaspătă, adică folosită în cel mai scurt timp după culegere.  
  • Deși se poate congela după ce frunzele se spală bine și se usucă, aroma nu mai la fel de intensă ca la cea fresh.
  • Iar leurda uscată nu mai are nici măcar jumate din gustul și aroma celei congelate. 

Ce mâncăriuri cu leurdă facem?

grafica in ce mancaruri folosim leurda
Crudă 

Cu leurda proaspătă cele mai gustoase sunt salatele și sosurile. Sau folosită ca topping pe brânzeturi, pizza, ouă, cartofi.

În salate o puteți încorpora după cum vă poartă pofta și imaginația. Că e cu salată verde, că e una cu toate verdețurile primăverii sau că e una de roșii cu leurdă. 

În sosuri o puteți folosi tot crudă, tocată sau dată la blender (dar nu prea mult, căci își schimbă culoarea și gustul!). Cele mai populare sosuri sunt: pesto de leurdă, maioneza cu leurdă, sos tomat cu leurdă, sos de avocado cu leurdă, sos de iaurt cu leurdă. 

Blanșată 

Pentru blanșare aveți nevoie de muuuultă leurdă. Intră la apă mai ceva ca spanacul, așa că pentru 2-3 legături, n-are sens să fierbe apă. 

Dacă aveți totuși o bogăție de leurdă, atunci să o scufundați doar 30-60 de secunde în apă clocotită cu sare, după care o strecurați și puneți în apă rece gheață să-i opriți fierberea. Asta e bine de știut căci o leurdă gătită prea mult capătă un gust sălciu, își pierde din nutrienți, dar și din culoare.

Gătită

Oh, ce bună e o leurdă zvârlită cu nonșalanță în ciorbă! Dar ce bună e și supa cremă de leurdă! Ori adăugată în supa cremă de roșii! Sau într-un sos pentru paste, în drobul de miel și în chifteleSotată cu niște bureți!

Sau în turte pe plită, în plăcinte, budinci și alte caserole gustoase la cuptor. Gândiți-vă că puteți pune leurdă în orice rețetă cu spanac. Sau, dacă aveți destulă, leurda poate înlocui spanacul în orice rețetă. 

Cu ce se potrivește leurda?

În principiu, cam cu ce se potrivește și usturoiul.

grafica cu ce se potriveste leurda

Merge bine în marinadele pentru carne de miel, porc și pui. În tocănițe de orice fel, căci dă acea prospețime care echilibrează gustul dulce și cald al unei tocane.

Asocierea ei cu peștele și fructele de mare este iară o victorie culinară. Mai e prietenă bună cu cartofii și ouăle, cu mămăliga și ciupercile. Astea sunt câteva dintre cele mai reușite combinații. Dar important e să descoperiți și cu ce vă place vouă. Căci la urma urmei, gusturile diferă de la om la om.

Spor la gătit și să mâncați cu bucurie! ❤️

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent