Ce sunt și cum se gătesc edamamele?

Pastai de soia ca antreu

Edamame este numele japonez dat păstăilor de soia imature. Se consumă foarte mult în Asia de Est, ca antreu. Au un gust dulceag, proaspăt și sunt pline de umami. Au mai mult decât boabele mature de soia, care își mai pierd din sucroză și aminoacizi.

Deși seamănă ca aspect, edamamele nu trebuie confundate cu mangetout (snow peas), care este un soi de mazăre cu păstaia plată și boabele mici. Cum zice și numele, mangetout se mănâncă cu totul. Spre deosebire de edamame, unde păstaia este tare și păroasă, adică nemâncabilă.

Unde găsim edamame?

Le găsim la raionul congelate, în supermarketuri. Deocamdată nu am văzut niciunde proaspete, dar probabil că în curând vor apărea și la noi.

Pregătirea înainte de gătire

La cele proaspete, se taie de regulă codița. Eu am tăiat-o și la cele congelate din simplul motiv că, prin tăietura aia mică, ajunge mai ușor apa sărată la boabe. Dar nu este obligatoriu.

Tot pe cele proaspete, se aruncă multă sare și se freacă păstăile una de alta pentru a îndepărta puful de pe ele.

Cum le gătim?

Baza sau primul pas

Că sunt proaspete sau congelate, edamamele fie se fierb, fie se gătesc la aburi. Neapărat în apă sărată ca să-și ia boabele din păstaie câtă sare le trebuie, Cei mai mari mâncători – japonezii – folosesc 40 g (2 linguri și 1 linguriță) de sare de mare la 1 litru de apă. Eu folosesc sare de masă și, după gustul meu, 1 lingură plină la 1 litru de apă este suficientă.

Ca și pastele, edamamele se pun în oală numai atunci când apa fierbe bine. Timpul de gătire este între 5-7 minute la cele proaspete de mărime medie (cele mici, cam 3.5-4 minute) și 3-4 minute la cele congelate, care, de regulă, au fost prefierte înainte. Foarte important, păstăile congelate se pun ca atare în apa opărită. Nu se decongelează înainte și nici nu se fierb mai mult decât e nevoie, ci doar până se desface păstaia la o simplă strângere.

Pastai de soia congelate
În salate, ciorbe, tocănițe

Odată gătite (prin fierbere sau la abur), se scot boabele din păstăi și se pun în salate. Merg foarte bine în salatele de verdețuri, cele pe bază de orez, tăiței de orez, couscous și chiar paste. La fel, în ciorbe sau tocănițe.

Rumenite

Tot după ce au fost gătite, se pot rumeni la tigaie cu diverse ingrediente pentru a le aroma. Se fac pe foc mediu sau mediu spre mare și nu se țin mai mult de 2-3 minute.

Pentru stilul asiatic avem următoarele ingrediente care merg bine: ulei de susan, sos de soia, sos hoisin, ghimbir, usturoi. Pentru stilul european: ulei de măsline, parmezan, salvie.

Ca antreu sau snacks la o bere, se mănâncă în felul următor: păstaia se pune în gură și se trage cu dinții pentru a extrage boabele. Boabele se mănâncă, păstaia se aruncă.

Și dacă nu vreți edamamele ca antreu, puteți să le scoateți boabele și să le puneți în aproape orice stir fry, în orez prăjit sau tăiței prăjiți.

Piure

Tot din boabe fierte se poate face piure la blender cu ulei de măsline, suc de lămâie și condimentele dorite. Sau se pot adăuga în hummus.

Cât de sănătoase sunt?

Puțini știu că edamamele conțin foarte multe proteine. Toți cei 9 aminoacizi esențiali corpului nostru, se găsesc în aceste boabe. Nivelul glicemic este mic, pentru că au puțini carbohidrați, fiind indicate în dietele persoanelor cu diabet de tip 2. În plus au multe fibre, minerale și vitamine, printre care K și B-uri.

Se pot mânca crude?

Nu, pentru că în stare crudă sunt toxice.

Dacă vreți să gătiți și voi edamame, aici am rețeta de bază și cea în stil asiatic.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent Articolul următor