Cum să păstrezi verdețurile fresh

marar si patrunjel

Îmi place să folosesc verdețuri la mâncare pentru că dau nu doar culoare, dar și o notă în plus de aromă și prospețime. Dar fiind plante fragile, viața lor după tăiere este destul de scurtă și dacă la început nu-mi făceam stocuri, tocmai ca să nu le arunc, cu timpul am testat tot felul de metode prin care să reziste cât mai mult. Unele au funcționat, altele nu. Dar cele care funcționează le folosesc deja de câțiva ani, deci sunt testate și răs testate. 🙂 Așa că, le împărtășesc și cu voi. 

Pătrunjelul, mărarul & leușteanul

Pune pătrunjelul și mărarul, nespălate într-un pahar/borcan cu apă rece, atât cât să acopere codițele cam cu 2 degete. E bine să nu fie frunze care stau în apă pentru că vor mucegăi și apa contaminată va scurta viața plantelor. Trage peste borcan o pungă de plastic și nu închide/lega punga, căci pătrunjelul și mărarul au nevoie și de aer. 

Schimbă apa o dată la 3 zile și tot atunci taie câțiva cm din codițe. 

Așa vor rămâne proaspete timp de 2 săptămâni.

Menta

Așază crenguțele de mentă nespălate și uscate pe un șervet de hârtie sau de bumbac. Înfășoară ușor șervetul, pune-l într-o pungă zip. Lasă punga ușor deschisă și dă-o la frigider.

Se păstrează proaspătă timp de aproximativ 1 săptămână.

Busuiocul

Pune-l așa proaspăt și nespălat într-un pahar/borcan cu apă. Lasă-l la temperatura camerei, căci busuiocului nu-i place frigul. 

Rezistă timp de 4-5 zile.

Cimbrul & Oregano 

Umezește un șervet de hârtie și întinde-l pe masă. Pune pe mijlocul lui plantele nespălate și curățate de frunze feștejite și apoi împăturește-le ușor în șervet. Bagă șervetul într-o pungă zip, încearcă să scoți aerul din pungă apăsând ușor și închide-o. Pune punga la frigider. O dată la 2-3 zile, schimbă șervetul care mai mult ca sigur e deja uscat, cu altul umed.

Rezistă așa cam 1 săptămână.

Rozamarinul

Pune-l într-o pungă zip, tot așa proaspăt și nespălat. Apăsând ușor, scoate aerul din pungă, închide-o și dă-o la frigider.

Rezistă 1-2 săptămâni.

Tarhonul

Aromatul tarhonul este extrem de sensibil și greu de păstrat proaspăt pentru mult timp. Dacă vrei să-ți țină doar 1-2 zile, procedează ca la rozmarin, anume pune-l într-o pungă zip, nespălat, uscat și curățat de frunzele veștejite. Scoate aerul din pungă apăsând ușor, închide punga și dă-o la frigider. Pentru o depozitare de 3-4 zile, pune crenguțele de tarhon pe un șervet de hârtie sau bumbac, iar dacă ai o cantitate mare, fă mai multe straturi. Bagă-l într-o pungă și punga pune-o în frigider.

Salata verde

Pun și salata verde aici ca bonus :D, chiar dacă nu-i plantă aromatică și chiar dacă ține destul de mult și fără metode speciale. Dar dacă ai o cantitate mai mare pe care crezi că nu o vei consuma prea curând, pune salata într-o tavă mai înaltă de inox sau într-un vas ceramic și acoper-o cu un șervet de bumbac umed. 

În acest fel, rezistă până la 3 săptămâni.


Cu siguranță mai există și alte metode de a păstra verdețurile proaspete cât mai mult timp. Dacă știi vreuna și ai testat-o, scrie-o în comentariu mai jos să ne-o împărtășești și nouă. 🙂

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent Articolul următor