Cum să gătești simplu și rapid?

tacamuri cu ingrediente

Dacă ești genul care face atac de panică numai când își leagă șorțul la brâu, gândește-te că și gătitul ăsta e un experiment. Și poate fi simplu, dacă îl faci să fie simplu. Iar dacă ceva nu-ți iese cum ai vrut, gândește-te că măcar ai avut șansa de a învăța ce poți face mai bine data viitoare. Pentru că cel mai important e să te simți bine gătind. Da, o să-ți mai alunece avocado-ul și o să aterizeze pe podea. O să mai arzi friptura. Și ce dacă? Se mai întâmplă și năzbâtii și de ce să te simți prost în loc să râzi? Sheet happens oricui. Distrează-te! Joacă-te cu tehnici, cu ingrediente, cu mirosuri și gusturi.

1. Chill…

Înainte de a începe să gătești, trage aer adânc în piept și relaxează-te. Pune-ți și muzică, un pahar de vin sau orice te ajută să te simți lejer.

2. Vezi rețeta

Citește rețeta cap-coadă tot înainte de a te apuca de treabă.

3. Experimentează

Când citești, încearcă să înțelegi de ce e necesar un anumit ingredient, pas, tehnică, astfel încât să îți dai seama dacă-l poți înlocui/sări peste/face în stil propriu din pură curiozitate și pur experiment. Dacă totuși e chiar prima ta rețetă gătită, uită ce tocmai am zis și încearcă să te ții de tot ce scrie acolo, că vei înțelege de ce pe parcursul gătitului.

4. După gust, pic cu pic

Când o rețetă cere să adaugi ceva „după gust” (în special sare, piper, suc de lămâie, oțet, ardei iute) nu te panica! Este pentru că echilibrul gustului depinde de cum sunt ingredientele ce le ai la îndemână. Și mai depinde și de preferințele personale, experiența culinară. Așa că pusul după gust înseamnă să începi cu pus puțin, gustat, pus, gustat și tot așa până ești mulțumit de rezultat. Și perfect safe. 

5. Ustensile

Folosește ustensilele potrivite, dacă ai. Dar nu te dezumfla dacă nu ai toate ustensilele cerute de rețetă. Strămoșii noștri nu aveau spatulă, răzătoare, pisător, wok și alte „gageturi”, dar găteau și mâncau bine. Cu un cuțit, un tocător, un vas de gătit și o lingură, poți prepara o mâncare la fel de delicioasă ca cel mai cel bucătar. 

6. Ordine

Ține bucătăria organizată și toate la locul lor, să nu se ardă mâncarea până găsești tu o lingură de amestecat. Încearcă să economisești timp, punând totul la îndemână și aproape de zona de lucru: tocător și cuțit lângă blat, lângă plită ustensilele ce le folosești pentru oala de pe foc, uleiurile, sarea și piperul tot aproape de plită etc. 

A place for everything and everything in its place – Julia Child 

7. Pregătire

Dacă totuși e haos în bucătărie sau nu știi ce unde e, atunci pregătește-ți înainte vasele în care vei găti sau în care vei pune ingredientele tăiate înainte de a le găti.

8. Mâini utile

Folosește-ți mâinile. Cu o săpuneală bună înainte, mâinile sunt o unealtă de nădejde și te ajută să te miști mai repede: stoarce citricele cu ea, amestecă în marinadă, rupe frunzele de salată etc. Merge mai repede și la final nu ai chiuveta plină.

9. Acțiuni inutile

Nu decoji orice legumă sau fruct, dacă au coajă comestibilă. Pierzi timp, nutrienți și fibre. Dacă rețeta nu o cere iar produsul este fresh și nu se scaldă în pesticide, spală-l bine de tot (minim 15 sec cu apă rece) și folosește-l întreg (gen: castraveți, cartofi noi, mere, pere etc.).

10. Eficiență

Curăță din mers. Cum golești vasele, oalele, tigăile, pune-le în chiuvetă cu apă și va fi mai ușor să le speli mai târziu sau chiar cât timp stă mâncarea pe foc. Numai bine, din lipsă de ocupație, nu vei fi tentat să scroll-ui pe net și să neglijezi mâncarea ce șade pe foc.

11. Timer

Folosește timerul – cu el nu uiți, nu greșești.

12. Simțuri

Privește, atinge, miroase, ascultă, gustă! În bucătărie se folosesc toate simțurile și toate te ajută să gătești cât mai bine. 

Acum, hai să gătim că e ușor! Curaj și spor! 😉

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor