Cum se face risotto?

cum se face un risotto

Risotto este o mâncare tradițională din Italia care se face dintr-un orez cu bobul rotund și bogat în amidon: Aroborio, Carnaroli, Vialone, Nano sau Baldo. Tehnica de gătire presupune adăugarea pas cu pas a unei cantități mici de supă în orez, amestecând și lăsând orezul să absoarbă lichidul fierbinte treptat. Consistența cremoasă a risotto-ului fiind esențială, iată câteva sfaturi pentru preparea lui corectă.

1. Încet și sigur

Risotto-ul se face cu răbdare și stând lângă cratiță, pentru că orezul arborio are nevoie de timp pentru a elibera amidonul care îl face atât de cremos. 

2. Importanța vinului

Chiar dacă nu este obligatorie folosirea vinului, mulți îl folosesc pentru că pe lângă aroma specifică pe care i-o dă orezului, vinul îi conferă și puțină aciditate, echilibrând mâncarea. El se adaugă după sotarea orezului și înainte de adăugarea supei. Poți folosi vin alb sec sau vermut alb sec. Ori, în funcție de alte ingrediente pe care le pui, vinul se poate înlocui și cu suc de lămâie, lime sau chiar portocală. La 2 porții de risotto se folosesc 50-100ml de vin sau 1 lingură de suc de lămâie/lime, 2 linguri de suc de portocală.

3. Supa

La o cană de orez arborio se folosesc 4 căni de supă. Supa trebuie să fie fierbinte, căci dacă o adaugi rece în tigaia fierbinte, se va răci totul, dând peste cap procesul de gătire. Cât timp gătești risotto, ține supa aproape, pe foc mic, și adaug-o fierbinte peste orez. De asemenea, dacă adaugi prea multă supă deodată, va rezulta un orez fiert, nu un risotto cremos. Pune supa cu polonicul sau cu o ceașcă de ceai, așteaptă până când orezul absoarbe tot lichidul și abia apoi mai adaugă un polonic de supă. Și tot așa… până pui toată supa. De regulă, se folosește supă de legume ca să nu influențeze aromele celorlalte ingrediente.

4. Amestecatul în tigaie

Amestecatul în orez este important, pentru ca astfel boabele se ating una de alta, împrăștiind în oală amidon, de unde și cremozitatea risotto-ului. Dar dacă amesteci în mod constant în orez, aerul care va pătrunde printre boabe, îl va răci. 
Dacă nu amesteci suficient în el, se va prinde de fundul tigăii și se va arde. Așa că, amestecă des, dar nu încontinuu. 

5. Timpul de gătire

Dacă îl ții prea mult pe foc, va rezulta o budincă de orez și nu un risotto. La fel ca și pastele, el se gătește al dente, adică făcut, dar ușor ferm la mestecat – deci nici crocant și nici moale ca pilaful. 😀

6. Untul și parmezanul

Untul și/sau parmezanul, se adaugă la final și conferă risotto-ului o cremozitate mai mare și un luciu absolut minunat.

Și dacă nu ai inspirație, aici este o rețetă de Risotto cu gorgonzola și nuci.

1 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent Articolul următor