Cum să gătești corect carnea de pui?

Oana

Ce bucăți de pui să alegi?

Care îți plac. 🙂 Dar atunci când le cumperi, ia ceva de calitate. Puiul crescut în aer liber e mai scump, dar gustul și textura sunt net superioare. În plus, parcă îl digerăm mai ușor când știm că a avut o viață mai confortabilă, nu!?. 

Poți cumpăra un pui întreg pe care să-l tranșezi și porționezi acasă, punând la congelator ce nu folosești imediat. Plus, îți rămâne carcasa pentru o supă bună. E o variantă mai ieftină și mai utilă. 

Alege un pui cu o piele opacă, fără vânătăi (cine a trăit în comunism, poate își amintește de „rachetele” din măcelării, denumite așa că erau niște păsări slabe, lungi și de culoare vânătă). Dacă iei pui fără piele, atunci carnea trebuie să fie compactă și de un roz frumos. Iar grăsimea trebuie să fie albă sau galbenă, niciodată gri.

Cum să pregătești puiul înainte de gătire?

De ce temperatura cărnii și asezonarea contează?

Dacă pui carnea direct din frigider în tigaie, temperatura uleiului va scădea, iar carnea se va găti mai greu și nu va fi la fel de rumenă (sau pielea crocantă). Înainte de a găti carnea de pui, adu-o la temperatura camerei și asezoneaz-o măcar cu sare. Ce mai poți adăuga: piper, ierburi și condimente care să-i dea un plus de aromă. Iar dacă scopul e să o faci mai suculentă (cum e cazul pieptului), adaugă-i ceva grăsime: ulei, untură, unt, maioneză.

Cât timp lași la marinat carnea de pui?

Dacă vrei să marinezi carnea, să știi că bucățile (gen pieptul de pui, pulpele) au nevoie să stea la marinat măcar 1 oră pentru un efect maxim. De n-ai timp, să zicem că ajută și 20-30 de minute. Dar, dacă pregătești puiul întreg, el are nevoie de aproximativ 4 ore ca să-și tragă aromele.

Ce poți pune la marinadă? 

Cele 3 elemente esențiale pentru orice marinadă sunt:

  1. 🍋‍🟩Acid – pentru frăgezime și absorbția aromelor. Acid poate fi: suc proaspăt de citrice, vin, oțet, iaurt sau fructe bogate în enzime, gen ananas sau mango.
  2. 🧈Grăsime – pentru suculență și absorbția aromelor: ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, ulei de susan, grăsime de rață, lapte de cocos și chiar iaurt, unt, smântână, maioneză etc.
  3. 🌱Aromă – ierburi, condimente, usturoi, ghimbir, ceapă, țelină verde, sos de soia, chili și chiar miere sau zahăr pentru dulceață dar și cu scopul de a carameliza carnea.

Ce trebuie să știi atunci când gătești puiul?

De ce trebuie să fie tigaia fierbinte?

Înainte să pui carnea de pui la gătit, asigură-te că tigaia este fierbinte. Dacă o bagi la cuptor, la fel, asigură-te că duba este încinsă bine, astfel încât procesul de coacere să înceapă imediat și corect. Și, foarte important, nu aglomera vasul, ci lasă spațiu între bucățile de carne. Astfel, va fi loc pentru căldură și abur să se ridice la suprafață și să nu strice bunătate de friptură. 

Respectând aceste lucruri, vei obține reacția Maillard – procesul de caramelizare a zaharurilor naturale – care dă acel gust minunat.

De ce să nu înțepi carnea?

Tot înainte de gătire, pune-ți la îndemână un clește. Manevrarea în timpul gătirii a bucăților de carne se face cu un clește sau ceva care să nu înțepe carnea (gen furculiță). Asta pentru că nu vrem să se scurgă bunătate de suc din ea și deci, să devină uscată. 

Care e timpul de gătire pentru pui?

Timpul de gătire diferă în funcție de ce, cum și unde gătești.

Ficatul și pieptul de pui dezosat se gătesc cel mai repede, picioarele cu mușchi de alergător, cel mai greu. Bucățile mici de carne se gătesc cel mai repede, puiul întreg, cel mai greu. 

Carnea marinată se gătește mai repede iar cea nemarinată, mai greu. 

Toate bucățile de carne tăiate de pe carcasă au un gust mai puțin proeminent decât cele lăsate pe os. De aia, când bagi puiul întreg la cuptor e mai bun decât atunci când îl faci puzzle. Dar, dacă timpul te presează mai mult decât gustul, atunci să știi că bucățile dezosate se gătesc mai repede decât cele cu os. 

Care să fie temperatura aparatului de gătit?
  • Tigaie – foc mediu spre mare
  • Grill – foc mediu (de preferat, cu capac)
  • Cuptor – 180-190°C/treapta 4-5/temperatură moderată

Temperatura trebuie să fie suficient de mare ca să omoare patogenii, dar suficient de joasă ca să nu strice textura și în loc de o carne fragedă să iasă o talpă.

Cum știi că e gătită carnea de pui?

Metoda termometru:

Termometrul de bucătărie este cea mai sigură metodă prin care poți afla dacă puiul tău este gătit perfect. Temperatura se ia din interiorul cărnii, în mijloc sau lângă os, și dacă are 74-75°C, înseamnă că puiul e gata. 

Metoda elasticității:

O altă metodă, dar nu la fel de sigură de a verifica dacă este făcută carnea, este prin apăsarea ei cu degetul sau dosul de la lingură. Ar trebui să aibă aceeași elasticitate ca atunci când unești degetul mare al mâinii stângi de inelar și apeși cu mâna dreaptă pe partea cărnoasă a palmei. Metoda asta variază totuși în funcție de felul ei (dacă e piept sau pulpă cu os, de exemplu) sau dacă e o bucată mare de carne pe care o faci pe grătar.

De ce se lasă friptura la odihnă?

Odată ce ai scos carnea din tigaie, cuptor sau de pe grătar, dă-i pace și lăs-o la odihnă 10-15 minute. În acest timp, sucurile din ea se vor redistribui, carnea va continua să se gătească, iar rezultatul se va vedea în frăgezime și suculență.

Acum că știi totul despre gătirea cărnii de pui, îți doresc la cât mai multe preparate delicioase pe care să le împarți cu cei ce-ți bucură viața! Poftă bună și tigăi încinse! 🙂

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent