Pui la tigaie cu unt și ciuperci

reteta piept de pui la tigaie cu unt si ciuperci

Din categoria prânzuri și cine rapide, vă fac poftă azi cu această rețetă simplă, dar gustoasă. Eu am făcut-o cu piept de pui, dar se pot folosi și pulpe dezosate. Am mai pus unt ca pieptul de pui să nu iasă sec și ciuperci brune că-s mai aromate ca cele albe.

Iar pentru că-i o rețetă mai țărănească, parcă nu mergea cu pâine, așa că am făcut o mămăligă.

Înainte de a trece la gătit, nu uitați să scoateți țineți carnea la temperatura camerei vreo 20 de minute. Asta ca să nu răcească uleiul și untul când o puneți în tigaie și să nu mai aibă loc reacția Maillard. Adică cea de rumenire și caramelizare.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 35 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 782

Ingrediente

  • 400 g piept de pui dezosat, fără piele
  • 200 g champignoane brune
  • 3 căței usturoi
  • 6 fire mărar verde
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui
  • 4 linguri unt, (împărțit, 20 g + 20 g)
  • 150 ml supă de pui
  • 35 g parmezan ras, (sau grana padano)
  • 1/2 linguriță fulgi chili, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Cum ziceam mai sus, prima dată scoate puiul de la frigider. Taie pieptul în jumătate pe grosime și dă-i sare față-verso. 

  • 2)

    Curăță de coajă usturoiul și de la ciuperci taie părțile de codiță oxidate/care au stat în pământ. Spală-le apoi bine-bine, spală și usturoiul cu mărarul.

  • 3)
    • Taie ciupercile cu tot cu coadă în felii de 0.5-1cm. Dacă ai și ciuperci mici, pe ele le poți salva de cuțit. Pune ciupercile într-un bol.
    • Usturoiul pisează-l dacă ai cu ce, dacă nu ai, zdrobește-l cu lama cuțitului și toacă-l mărunt de tot.
    • Frunzele de mărar toacă-le mărunt.
  • 4)

    Acum, ia o tigaie (non-aderentă, dacă ai), pune-o pe foc mediu și varsă în ea 1 lingură de ulei și 1 lingură de unt (20 g). Când s-a topit și încins, pune pieptul de pui frumos și cu spațiu între bucăți. După 3-4 minute, când s-a rumenit cât de cât, întoarce-l și mai lasă-l încă 2-3 minute (cum va reveni mai încolo în tigaie, puiul nu trebuie să se gătească complet, doar să se rumenească). Scoate puiul pe o farfurie, fără grăsime, și acoperă-l cu să stea la odihnă. 

  • 5)

    Pune supa într-un ibric și dă-o pe foc mediu-mic să se înfierbânte. Întoarce-te la tigaia în care a poposit puiul, dă focul la mic spre mediu și vezi dacă ai minim 1 ½ lingură de grăsime. Dacă ai, varsă în tigaie ciupercile. Dacă nu ai, pune încă 1 lingură de unt (20 g) și abia când s-a topit, pune ciupercile.

  • 6)

    Amestecă în ele din când în când, până devin rumene (cam în 3 minute), după care pune usturoiul și fulgii de chili doar dacă îi dorești. Amestecă pentru câteva secunde, apoi adaugă în tigaie supa fierbinte și cu lingura scrijelește fundul tigăii. Lasă vreo 1-2 minute să clocotească bine supa, apoi dacă nu ai pus lingura de unt înaintea ciupercilor, îl poți adăuga acum.

  • 7)

    Amestecă și pune pieptul de pui înapoi în tigaie. Lasă-l vreo 5-6 minute, întorcându-l pe la jumătatea timpului. Tot atunci poți pune parmezanul (fie doar în sos, fie presărat deasupra să pice și pe pui) și mai lasă 2 minute, amestecând ușor în sos dacă e nevoie. La final, presară mărarul tocat și gata. Mai rămâne să guști de sare și să adaugi dacă e nevoie, deși parmezanul e destul de sărat.

    Mănâncă cât e cald cu poftă și cu mămăligă.

Valori nutriționale/porție

Calorii782
Grăsimi40g
Saturate13.1g
Monosaturate9.3g
Polisaturate0g
Carbohidrați41.2g
Zahăr0g
Fibre5.9g
Proteine74.9g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare