Cum să faceți friptura perfectă din mușchiuleț de porc, adică suculentă, fragedă și plină de arome, vă zic în această rețetă. O să vă placă sigur! În plus, din bunătatea rămasă în tigaie după rumenirea cărnii, vom face și un sos cu unt și vin.
Recomandări:
Alegeți un muschiuleț de porc proaspăt și de calitate. Fiecare oraș are măcar o măcelărie care vinde porc adevărat, cu gust.
Nu puneți carnea rece în tigaie pentru că temperatura uleiului va scădea, iar carnea se va găti mai greu și nu va mai avea loc reacția Maillard. Adică nu va fi la fel de rumenă și gustoasă. Așa că, înainte de prăjire țineți-o 20 de minute la temperatura camerei.
Dacă se poate, ar fi bine ca mușchiulețul condimentat să stea și câteva ore de care vă zic mai jos, în rețetă. Adică să aibă timp să-și tragă aromele.
Înainte să puneți carnea în tigaie, asigurați-vă că uleiul este fierbinte.
Rumeniți-o pe toate părțile înainte de a o băga la cuptor și nu o înțepați. Se va crea crusta aia faină care nu va lăsa să se scurgă zeama, deci nici aromele.
Atunci când o dați la cuptor, asigurăți-vă că duba este încinsă bine, astfel încât procesul de coacere să înceapă imediat și corect.
După ce scoateți carnea din cuptor, lasăți-o 10 minute la odihnă ca să se redistribuie sucul intern.
Îniante de orice, începem să ne ocupăm de piesa principală. Pune mușchiulețul de porc pe un tocător și cu un cuțit mai mititel, cu vârf ascuțit, îndepărtează fâşiile albe şi membranele. Acestea sunt tari și în plus, se vor strânge la căldură. Acum, şterge-l cu şervete de hârtie și unge-l peste tot cu ulei. 1 lingură ar trebui să fie suficientă. Asezonează cu sare şi piper după gust. Apoi cu câte 1 linguriță de usturoi granulat și de cimbru bine mărunțit.
2)
Pornește cuptorul la 180°C/treapta de temperatură medie.
3)
Ia o tigaie și pune-o pe foc mediu spre mare iar când s-a închis, pune 2 linguri deulei. Când uleiul s-a încins și el bine-bine, pune mușchiul de porc pe care îl lași 2 minute pe față și 2 minute pe dos. Dacă sare mult ulei, poți să-l potolești cu un capac înclinat ca să iasă aburul.
4)
După ce timpul a expirat, stinge focul și, cu grijă, transferă carnea cu tot cu ulei într-o tavă/vas pentru cuptor. Pune deasupra un capac sau o folie de aluminiu sigilată bine la margini și dă la cuptor, pe grătarul din mijloc, pentru 20-25 de minute. Tigaia se lasă așa, nespălată, pentru că în ea vom facem mai încolo sosul de vin.
5)
Dacă au trecut 20-25 de minute de când ai băgat porcul în cuptor, scoate tava, taie cu grijă mușchiulețul, acolo unde este mai dolofan și dacă este pătrunsă carnea, adică nu e roșie la mijloc (roz poate fi) și pare făcută și când mesteci o bucățică, atunci stinge cuptorul. Sau, dacă ești o persoană dotată, înfige termometrul de carne și dacă temperatura internă a mușchiulețului e de 62°C, înseamnă că este perfect gătit. Dacă nu, mai lasă 5 minute.
6)
În tigaia în care ai prăjit carnea, pune 20 g deunt și așaz-o pe plită la foc mic. Învârte tigaia până se topește frumos untul, apoi cu grijă, pune zeama pe care a lăsat-o carnea în tavă, cât a stat la cuptor și apoi, toarnă 50 ml de vin (cu grijă, ca e alcool și poate scoate flăcări). Dă focul spre mediu și amestecă până începe să scadă și să se îngroașe puțin.
7)
Când a apucat porcul să se odihnească 10 minute după experiența cuptorului, taie carnea felii, pune sosul de vin alb deasupra și mănâncă cu poftă!