Salată crocantă cu cartofi dulci și rodie

O salată sănătoasă și sățioasă, care poate ține lejer loc de prânz sau cină. Cu orez, cartofi dulci, morcov, semințe de rodie și merișoare deshidratate. Și cu miez de dovleac și migdale. Toate astea învăluite într-o dressing bun tare, cu suc de portocală și mirodenii calde.

Rețeta e simplă că în afară de pregătirea ingredientelor, nu e mai brânză de făcut.

Recomandări:
  • Alegeți cartofi dulci cu pulpa roșie, roz sau portocalie pentru că au un gust mai dulce și mai intens decât soiurile cu pulpa gălbuie. Îi veți recunoaște după preț, căci sunt puțin mai scumpi decât cei albicioși.
  • O rodie coaptă și zemoasă are o culoare roșie, lucește frumos și nu prezintă pete sau lovituri. Alegeți-o bine, ca să nu aveți surprize acasă, că sâmburii sunt uscați.
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 25 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 718

Ingrediente

  • 150 g orez sălbatic cu basmati
  • 250 g cartofi dulci
  • 150 g morcov
  • 1 buc mică-medie rodie
  • 30 g merișoare deshidratate
  • 40 g miez semințe de dovleac
  • 40 g migdale

Dressing

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 85 ml suc proaspăt portocală, (am folosit 1 buc de 250g)
  • 1 cățel mic usturoi
  • 1/2 linguriță zahăr brun, (dacă e necesar)
  • 1/4 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/4 linguriță ghimbir pudră
  • după gust sare

Metodă

  • 1)

    Prima dată vom fierbe orezul cel sălbatic. Așa că, fă-i un duș bun cu apă rece, apoi pune-l într-o oală cu 2 ½ căni de apă și ½ linguriță de sare. Oala pune-o pe foc mare la început, și după ce fierbe, dă focul la mic și pune-i capac. În 12-13 minute ar trebui să fie fiert, dar gustă totuși o boabă și dacă pare a fi făcut, ia oala de pe foc, amestecă, acoperă oala și las-o așa 5 minute.

  • 2)

    Acum ia altă oală de vreo 2 l, umple-o cam ¾ cu apă și pune 1 linguriță rasă de sare. Așaz-o pe foc mediu.

  • 3)

    Curăță de coajă cartoful dulce și morcovul/morcovii, apoi spală-le bine împreună cu rodia

    • Taie morcovul în rondele de 0.4-0.5 cm (dar dacă ai nimerit un morcov foarte dolofan, taie-l prima dată în jumătate pe lung și apoi în semicercuri de 0.4-0.5cm).   
    • Cartoful dulce taie-l pe lungime în felii de 1.5 – 2cm, feliile taie-le în bețișoare de aceeași grosime și bețișoarele transformă-le în cuburi tot de 1.5 – 2cm.

    Pune legumele în oala cu apă de pe foc și cam în 5-7 minute să le verifici să vezi dacă s-au fiert. 

  • 4)

    Într-o tigaie pusă pe foc mediu, varsă miezul de dovleac să-l rumenești puțin. Numai să stai cu ochii pe el, că se poate arde foarte ușor. Când e ușor rumenit, varsă-l într-un bol și pune migdalele să le dai și lor nițel bronz. Vrasă-le peste miezul de dovleac când sunt gata.

  • 5)

    Ia un castron mai măricel, o lingură și un cuțit și după ce tai rodia în ½ pe orizontală (capul sus, fundul jos), o jumătate pune-o cu miezul în jos în palmă și cu lingura bate-o până-i sar toate semințele din cap. Repetă cu a doua jumătate de rodie și apoi uită-te în castron să vezi dacă a picat și înveliș alb. Ce detectezi, pigulește și aruncă.

  • 6)

    Dacă migdalele s-au răcit, varsă-le pe tocător și taie-le în 2-3 bucăți, dar cu grijă să nu sară prin toată bucătăria. 😀

  • 7)

    Vezi ce fac cartofii și morcovii din oală – dacă sunt fierți, dar încă fermi, ia-i de pe foc, scurge-i de apă și apoi dă-i prin jet de apă rece-rece. Lasă-i într-o sită la scurs.

  • 8)

    Acum, că-s toate pregătite, ia un bol frumos de salată, varsă în el cartofii și morcovii, orezul fiert, migdalele, merișoarele, semințele de dovleac și cele de rodie (am pus 7 linguri). Amestecă bine în bol, apoi amestecă bine și în dressing, după care varsă-l în bolul de salată și mai amestecă bine să ajungă peste tot și toate. La final, gustă de sare.

    Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii718
Grăsimi30g
Saturate0g
Monosaturate18.7g
Polisaturate6.6g
Carbohidrați102g
Zahăr28g
Fibre16.2g
Proteine14.4g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare