Totul despre avocado
Îmi amintesc că am mâncat primul avocado în 1990, în Israel. Acolo fiecare mic dejun includea avocado. Nu mi-a plăcut deloc și nu am înțeles cum îl pot mânca cu atâta poftă ceilalți. Îmi părea grețos de-a dreptul. Dar… ce să vezi!? După ani și ani, a început să îmi placă. Și să-l mănânc și eu cu poftă. Cu multă sare și lime, mi se pare perfect. :))
De câțiva ani, fructul ăsta de avocado e tare în trend și la noi. Mega apreciat de tineri și de cei care vor o viață sănătoasă.
Dar cât de sănătos este?
Avocado este o sursă bogată de grăsimi monosaturate sănătoase și iar pentru un fruct, ia medalie și la proteine și la fibre. La vitamine, mai semnificative sunt K, E, C, la minerale B5, B6, acid folic, potasiu.
Dar, fiind bogat în grăsimi, are și multe calorii. Când mâncăm un avocado de mărime medie, adunăm 160 kcal. Dacă mai punem pe el și o linguriță de ulei de măsline, că e și el sănătos, am ajuns deja la 10% din necesarul zilnic de calorii pentru un om care nu e sedentar.
Cum îl alegem?
La noi, găsim două tipuri de avocado. Unul e cel cu coaja verde, în formă de pară lunguiață și celălalt e cu coaja maro, mai rotunjor, cu etichetă ready-to-eat. Adică, copt. Căci cu cât e fructul mai copt, cu atât se închide mai mult la culoare. Sigur, cele coapte, sunt mai scumpe și s-ar putea să fie așa coapte că-s deja stricate.
Cum știm că un avocado nu e stricat? Dacă fructul e ferm la atingere, iar coaja se simte puțin moale, e bun de luat acasă.
Dacă optăm pentru un avocado verde, necopt, alegem unul cu aspect frumos și lucios, iar acasă îl punem lângă ceapă🧅, banane🍌 sau mere🍎. Acestea conțin etilen, un gaz care ajută coacerea rapidă a fructelor de avocado. Știm că e gata de consumat, dacă atunci când apăsăm ușor cu degetele coaja de avocado, simțim că are o consistență ușor moale.
🥶 Altceva foarte important de zis e să nu ținem avocado în frigider. La frig se înnegrește.
Cât cântărește și cu cât rămânem?
Cum îl tăiem ușor?
- 🔪Pentru început, luăm un cuțit ascuțit și, ținând avocadoul în cealaltă mână, rotim cuțitul pe lungul fructului pentru a obține 2 bucăți egale.
- ✋Acum, prindem o jumătate de avocado cu o mână și cealaltă jumătate cu cealaltă mână, rotim în sensuri opuse, lăsându-l cu sâmburele la vedere.
- 🥑Luăm din nou cuțitul și îl înfigem hotărât în sâmbure. Din nou, rotim în părți opuse pentru a desprinde sâmburele de avocado. Voila!
- 🥄Urmează partea cea mai ușoară: cu o lingură scoatem frumos miezul și ne asigurăm că nu facem risipă. Vrem să ne bucurăm de fiecare bucățică delicioasă de avocado.
Cum îl mâncăm?
Avocado are un gust de unt, cu arome de ierburi și nuci. Se oxidează repede, de aceea îl mâncăm repede și nu de pe o zi pe alta. Chiar dacă putem trece peste aspectul negricios și neplăcut ochiului, totuși oxidarea = radicali liberi.
🥑🧂🍋
- Cel mai simplu mod de a-l mânca este tăiat felii, presărat pe ele sare și suc de lime sau lămâie. Punem cu încredere, căci fiind gras, are nevoie de ambele.
🥑🧂🍋🧅🌱🇲🇽
- Apoi, din avocado putem face un guacamole. Adică îl pasăm cu o furculiță și îl amestecăm cu sare, suc de lămâie/lime, ceapă, pătrunjel verde. Poate și o roșie mică🍅, un ardei iute🌶️.
🥗🥤
- Îl mai putem pune în salate și chiar în smoothie-uri.
🥣🍞
- Iar pentru că e gras, îl putem folosi la sosuri sau diverse chestii tartinabile, în loc de unt🧈.
🧁🍰
- Și tot în loc de unt sau smântână merge și la deserturi, cum ar fi negrese, brioșe, checuri sau torturi.
Eu deserturi nu am făcut cu el, dar salate și paste, da. Vă pun aici câteva rețete pentru inspirație. Sunt curioasă cum vă place vouă să-l mâncați și la ce rețete îl folosiți. Let me know! 🫶
Notă: frumoasa fotografie cu avocado din cover a fost făcută de colegul meu, Ovidiu Bejan.