Bună de mâncat cu tortilla prăjită, această pastă de avocado se face chiar înainte de servire, altfel se oxidează și nu mai are nici aceeași culoare, nici același gust.
Pentru ea, folosiți avocado copt și roșii aromate. Ca orice antreu, savoarea vine din ingrediente.
Cum verificați avocado-ul? Puneți degetul mare pe cerculețul unde a fost tulpina. Apăsați ușor și dacă se afundă puțin, înseamnă că fructul este copt. Dacă opune rezistență, e crud, iar dacă degetul se afundă prea ușor, înseamnă că i-a trecut vremea…
Și tot vorbim de avocado care este plin de grăsimi, sarea și sucul de lime sau lămâie sunt cele care îl pun în valoare și îi potențează gustul. Fără el, mi se pare cam trist. Așa că vă recomand, să îi dați din amândouă nu doar în rețeta asta, dar și când mâncați un avocado gol.
Curăță ceapa și spal-o. Fă un duș bun și la avocado, roșie, ardei iute, pătrunjel și lime (dacă folosești).
2)
Taie ceapa cubulețe mici-mici. Taie la fel și ardeiul cel iute (îi poți scoate nervurile și semințele dacă nu vrei pasta foarte picantă). Toacă pătrunjelul. Pune-le pe toate într-un mojar. Dacă nu ai mojar, folosește un bol și o furculiță.
3)
Roșia tai-o în 1/2 și cu o linguiță scoate-i miezul. Pune-l deoparte, poate îl folosești la altceva, iar ce ți-a rămas din roșie taie cuburi mici. Lasă-le pe tocător.
4)
Taie și fructele de avocado în 1/2 pe lung și desfă-le rotindu-le în sens invers – una la stânga, una la dreapta. Cu o lingură scoate sâmburele.
5)
Revenind la mojarul nostru, presară sare peste ceapă, ardei iute și pătrunjel și pisează cu pistilul timp de 1-2 minute, ca să se elibereze uleiurile volatile.
6)
Cu lingura, desprinde miezul din avocado și lasă-l să cadă în mojar. Mai pisează până spargi tot miezul, dar atenție, nu prea tare, că nu-l vrem cremă!
7)
Adaugă cubulețe de roșie și amestecă cu o lingură. Dacă dorești, pune și suc proaspăt de lime, atât cât să fie pe gustul tău și cât să nu acopere gustul de avocado, ci doar să-l potențeze. Gustă de sare și dacă totul e ok, mănâncă cu felii de tortilla sau lipie rumenite în tigaie.