Pui cu ardei și smântână

O mâncare pentru prânz sau cină foarte simplă și gustoasă pe care eu o fac ba cu piept de pui, ba cu pulpe de pui dezosate.

Recomandări prețioase 😀

Așa cum am spus și în alte rețete, nu uitați să aduceți puiul la o temperatură apropiată de cea a camerei, înainte de a-l pune în tigaie. De ce? Dacă o bucată de carne este rece, în interiorul ei se va atinge foarte lent temperatura la care este gătită, timp în care se poate arde la suprafaţă.

Legat de ardei, am folosit ardei grași și nu alte soiuri, pentru că au pulpa mai groasă și rămân ușor crocanți la gătit. Două culori am folosit și pentru aspect, dar și pentru gust. Ardeii grași roșii sunt dulci, iar cei verzi sunt ușor amărui, rezultând un gust complex și mai echilibrat.

Servire

Această mâncare o puteți face pentru prânz sau cină. O puteți mânca și cu pâine, dar cu o garnitură simplă de orez sau o mămăligă, e și mai gustoasă. 😉

Notă: Rețeta Pui cu ardei și smântână am publicat-o în cartea Cele mai bune rețete Homefresh, vol. 1. Credit foto: Ovidiu Bejan

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 35 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 950

Ingrediente

  • 300 g piept de pui dezosat, sau pulpe dezosate
  • 1/4 linguriță boia afumată
  • 1/4 linguriță chimion măcinat, (nu chimen!)
  • 1 vârf linguriță chili pudră
  • 1/2 linguriță sare
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 buc medie ardei gras roșu
  • 1 buc medie ardei gras verde
  • 1 buc mică ceapă galbenă
  • 200 ml smântână pentru gătit, 32% grăsime
  • 30 g parmezan ras , sau grana padano
  • 1 buc lime, sau lămâie
  • 5 fire pătrunjel verde

Metodă

  • 1)

    Taie carnea de pui în cuburi de 2-3 cm și pune-o într-un bol. Varsă peste ea 1 lingură de ulei, 1/2 linguriță sare (sau după gust) și condimentele, respectiv: 1/4 linguriță boia afumată, tot atâta chimion și un praf de chili. Amestecă bine. Lasă la temperatura camerei.

  • 2)

    Curăță ceapa de coajă, taie cotorul de la ardei și îndepărtează semințele, apoi spală toate legumele, lime-ul, pătrunjelul.

  • 3)
    • Taie ceapa în cubulețe mici de 0.5 cm și pune-o deoparte într-un vas.
    • Ardeii taie-i cuburi mai mari (cam de 3 cm) și pune-i deoparte.
    • Taie lime-ul sferturi și un sfert din el stoarce-l peste carnea de pui și amesteacă iar.
    • Toacă mărunt pătrunjelul.
    • Tot acum rade și parmezanul ca să îl ai pregatit.
  • 4)

    Într-o tigaie mare pune 1 lingură de ulei și așaz-o pe plită la foc mediu. Când uleiul s-a încins, pune puiul într-un singur strat. În aproximativ 7 minute, ar trebui să se rumenească frumos. Înainte de a lua tigaia de pe foc, alege o bucată mai dolofană de carne, tai-o în jumătate și dacă nu este făcută (e încă roz la mijloc), mai las-o 2-3 minute pe foc. Altfel, ia tigaia de pe foc și varsă carnea într-un castron.

  • 5)

    Mai pune 1 lingură de ulei peste cel din tigaie. Tigaia pune-o pe plită, la foc mic. Când uleiul s-a încins, adaugă ceapa tocată. Amestecă continuu până devine translucidă și moale, după care, dă focul puțin mai tare, cât să fie spre mediu, adaugă ardeii și amestecă.

  • 6)

    După 5-6 minute, atunci când ardeii sunt făcuți, dar și-au păstrat din textura crocantă, pune peste ei carnea gătită și stoarce sucul de la un sfert de lime. Amestecă să se combine bine toate ingredientele.

  • 7)

    Adaugă smântâna pentru gătit, asezonează cu puțină sare. Mai amestecă 2-3 minute, după care poți adăuga parmezanul ras, amestecând ușor. Mai lasă pe foc 1 minut și gata.

    Pune mâncarea pe farfurii, iar pentru decor și un plus de aromă, presară peste pătrunjel proaspăt tocat. Feliile de lime rămase, pune-le lângă și folosește-le pe parcursul mesei, dacă simți nevoia de mai acrișor. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii950
Grăsimi53g
Saturate8.3g
Monosaturate19.6g
Polisaturate10.5g
Carbohidrați42g
Zahăr3.3g
Fibre3.8g
Proteine59g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare