Aripioare de pui lipicioase

Reteta aripioare de pui lipicioase la tigaie

Aripioarele astea sunt savuroase și lipicioase cât să te lingi pe degete. Se gătesc la tigaie, iar rețeta este una simplă, cu timp de preparare scurt. Tot secretul stă în sosul aromat și lipicios. 😋

Pentru sos, am folosit suc de portocale coapte, bere blondă, un oțet balsamic bun și miere polifloră pentru că are un gust neutru. Am mai pus usturoi și ghimbir care mi se par esențiale pentru gustul final. O să vedeți ce sos fain iese!

Aceste aripioare fantastice le puteți servi cu cartofi prăjiți, eventual și cu un sos de iaurt sau de muștar prin care să plimbați cartofii.

Printează rețeta

Aripioare de pui lipicioase

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 587

Ingrediente

  • 700 g aripioare de pui întregi
  • 1/2 linguriță boia dulce
  • 150 ml ulei de floarea-soarelui, (10 linguri)

Sos lipicios

  • 2 căței usturoi
  • 10 g ghimbir rădăcină, (ras 1/2 linguriță)
  • 2 buc mari portocale
  • 100 ml bere
  • 2 linguri oțet balsamic
  • 1-2 linguri miere de albine polifloră, (în funcție de portocale)

Metodă

  • 1)

    Pentru ca aripioarele să nu fie reci când le pui în tigaie (ceea ce va scădea temperatura uleiului și șansa de a se rumeni frumos), scoate-le pe masa de lucru cu 30 de minute înainte de a le frige.

  • 2)

    Taie vârfurile aripioarelor și crestează-le la mijloc ca le poți pune desfăcute la gătit. Așa se vor rumeni uniform. Când le-ai terminat de aranjat, presară pe ele sare, piper după gust și 1/2 linguriță de boia dulce.

  • 3)

    Pregătește un castron în care crezi că o să încapă toate aripile. În el vei pregăti sosul, anume: pune sucul de la portocalele stoarse, 100 ml de bere, 1-2 linguri de miere de albine (în funcție de cât de acre/dulci sunt portocalele), 2 linguri de oțet balsamic, ghimbirul curățat și ras, usturoiul curățat și pisat. Amestecă și lasă deoparte.

  • 4)

    Ia o tigaie mare, așaz-o pe foc mediu spre mare și când i se încinge fundul, varsă în ea uleiul. Când și uleiul s-a încins bine-bine, pune aripioarele pe un rând și lasă-le cam 4-5 minute pe fiecare parte, fără să le tot întorci, până se rumenesc. Dacă sare mult ulei din tigaie, poți să le acoperi cu un capac, dar pune-l puțin strâmb, cât să lași o gură de aerisire, că totuși le vrem prăjite, nu fierte. 😉 Dacă ai doar tigaie mică și nu încap toate într-un strat, atunci aripioarele le vei prăji în 2 ture, dar să împarți și uleiul în ½ (pui 5+5). 

  • 5)

    Odată rumenite, scoate-le cu grijă din tigaie și aruncă-le în sos. Tăvălește-le bine de tot. Scoate ulei din tigaie, cât să-ți mai rămână doar 1-2 linguri, apoi varsă aripioarele înapoi cu tot cu sos, iar focul dă-l nițel mai tare. Amestecă din când în când până sosul scade și se caramelizează (cam în 5 minute). Se mânâncă cu mâna și cu poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii587
Grăsimi31g
Saturate5g
Monosaturate20.1g
Polisaturate2.8g
Carbohidrați25.7g
Zahăr22.4g
Fibre0.2g
Proteine16.3g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare