Dacă sunteți fani broccoli, sigur vă va plăcea această combinație de paste și buchețele de broccoli, cu sos cremos și aromat. Ingredientele sunt simple, instrucțiunile ușor de urmat, așa că nu are cum să vă iasă și vouă la fel de bună și rafinată. 😉
Recomandări:
Folosiți broccoli proaspăt și nu îl fierbeți mai mult decât 2 minute,. Îl vrem ușor crocant și pe cât posibil, cu toți nutrienții.
Legat de tipul de paste, eu am folosit spaghetti nr. 7. Dar merg la fel de bine alte tipuri, gen tagliatelle, fusilli, penne sau farfalle.
La sos, care e piesa de rezistență, am folosit muștar Dijon fin. Este mai puternic decât cel clasic, așa că în loc de 1 1/2 linguriță de Dijon, puteți pune 2 lingurițe de muștar clasic.
Tot la sos, am pus usturoi granulat, căci nu e la fel de brutal ca cel crud. Dacă nu aveți prin casă, folosiți un cățel de usturoi mic spre mediu, pisat.
Prima dată ia o oală mai măricică, pune în ea 2 l de apă + 2 lingurițe de sare și așaz-o pe foc mare, iar dacă ai capac la ea, acoper-o să fiarbă mai repede.
2)
Bagă broccoli sub jet de apă rece să-l speli, apoi du-l la tocător și ia-ți lângă tine un bol mai mare. Taie buchetele de broccoli din aproape în aproape, până ajungi la buchete ceva mai mici decât o nucă (cum te uiți de sus la ele). Cotorul, ca să nu-l arunci, îl poți mânca pe post de snack.
3)
Dacă apa fierbe, zvârle broccoli înăuntru și lasă-l la fiert doar 2 minute, cât să se facă pe jumătate. Apoi scoate-l imediat din apă și dă-l prin mai multe jeturi de apă rece-rece ca să-i oprești fierberea. Lasă-l apoi la scurs, iar în apa în care a fiert, pune acum pastele. Numai focul să-l dai la mediu și să mai amesteci din când în când în ele să nu se prindă de fund. Fierbe-le cât timp scrie pe ambalaj.
4)
Între timp, curăță de coajă ceapa și usturoiul, apoi spală-le împreună cu lămâia și mărarul. Taie ceapa cubulețe de 0.3cm, iar usturoiul zdrobește-l cu lama de la cuțit, apoi toacă-l mărunt. Toacă și frunzele de mărar să fie pregătite.
5)
Într-un castronaș, amestecă bine 200 ml desmântână cu 1 1/2 linguriță de muștar, 1/2 lingurițămiere de albine și 1 lingurițăusturoi granulat.
6)
Ia o tigaie sau cratiță mică, pune-o pe foc mediu și varsă în ea 1 lingurăulei și 1 lingură unt (20g). Mișcă grațios de tigaie până se topește untul, după care pune ceapa. Amestecă din când în când și când ceapa se înmoaie (după vreo 3-5 minute), adaugă usturoiul. Amestecă și cum simți mirosuri anti-duhuri rele, pune sosul de smântână și presară sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă și imediat ce clocotește, trage tigaia deoparte și stinge focul.
7)
Vezi ce fac pastele – dacă sunt „al dente” (gătite, dar ușor ferme la mestecat), scoate 1 cană de apă de la ele, apoi scurge-le și pune-le înapoi în oala în care au fiert (dar care e goală acum, da?). Peste ele varsă sosul din tigaie, pune și vreo 5-6 linguri din apa în care s-au îmbăiat. Amestecă bine și dacă e nevoie, mai adaugă apă. Pune și buchetele de broccoli, mărarul și parmezanulras (poți să păstrezi puțin pentru topping). Amestecă iar și gustă să vezi dacă e nevoie să mai adaugi sare.
8)
Taie o felie de lămâie și stoarce zeama peste paste. Amestecă iar și gustă să vezi dacă vrei să mai storci ori ba, că fiecare cu acreala lui. 😀 Poftă bună!