Se zice că renumitul preparat denumit „Pui toscan” s-a născut în restaurantul unei familii italiene din America. Și cum sosul a fost vedeta, nu neapărat puiul, i s-a dus vestea și s-au născut multe variații și combinații.
La bază, acest sos toscan se face cu spanac baby, smântână, parmezan, roșii uscate și condimente italienești. Cam așa îl facem și noi acum, doar că scăldăm ciuperci în el, în loc de pui. Sună bine, nu!?
Acum, ca să vă iasă mâncarea la fel de bună cum mi-a ieșit și mie, am câteva…
Recomandări:
Folosiți ciuperci cât mai proaspete. Eu am pus un mix de champignons brune cu albe. Dacă nu vreți să lucrați la 2 culori, mergeți pe doar brune. Sunt mai aromate decât cele albe.
Spanacul să fie și el proaspăt, să-l spălați bine și să-l puneți la scurs. Dacă frunzele au codițe lungi, rupeți-le cu mâna; nu le punem la mâncare, că există risc de înecare.
Folosiți lactate cu grăsime. Cele care au trecut prin procesele de scoatere a grăsimii, sunt mai puțin cremoase, gustoase și sănătoase.
Folosiți o tigaie mare, ca să încapă toate ciupercoanțele și neapărat să lăsați să se evapore complet apa ce-o lasă ele în tigaie.
Dacă cumva nu folosiți brânza, atunci înjumătățiți cantitatea de lapte ca să iasă sosul cremos.
Prima dată începem cu pregătirea legumelor: curăță usturoiul de coajă, taie partea oxidată de la codițele ciupercilor, apoi spală-le bine de tot. Nu le da jos membrana ce le acoperă, că în ea se găsesc multe substanțe nutritive. Spală și usturoiul și spanacul.
2)
Taie ciupercile (pălărie + coadă) în felii de 1 cm grosime. Pune-le într-un bol.
Usturoiul pisează-l sau zdrobește-l cu lama cuțitului și toacă-l mărunt.
Roșiile uscate taie-le felii subțirele pe lat, așa cam de 0.5 cm.
3)
Ia o tigaie mare, așaz-o pe foc mediu și în ea pune 30 g deunt. Când s-a topit, pune ciupercile și amestecă în ele din când în când până nu mai lasă apă și au început să se rumenească.
4)
Când ciupercile sunt gata și s-a evaporat toată roua din tigaie, presară sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete, pune roșiile uscate și usturoiul. Amestecă frumos pentru câteva secunde, după care dă focul la mic și adaugă 200 ml smântână, 200 ml lapte, 1 linguriță de condimentele italiene și 1 vârf depiper alb măcinat. Amestecă până când sosul face bule-bule, după care pune parmezanul ras și amestecă iar până se topește.
5)
Stinge focul, pune spanacul și amestecă ca să se acopere cu sos. Gustă de sare și dacă totul e ok, atunci mai rămâne doar să pui pe farfurii, alături de un pahar de vin alb și bun. Poftă bună!
Notă
*Îți poți face singur mixul de condimente italienești, punând pune o cantitate egală din aceste ierburi uscate: oregano, busuioc, cimbru, salvie, maghiran.