Ficăței la tigaie cu vin alb și usturoi

Reteta Ficatei de pui la tigaie cu vin alb si usturoi

Ce buni sunt ficățeii dacă știi cum să-i gătești! Iar preferații mei sunt aceștia cu vin alb și usturoi. Pe lângă că sunt gustoși, se fac repede și fără bătăi de cap. În plus, e o mâncare ieftină, dar foarte hrănitoare. Ficățeii de pui conțin complexul de vitamine B, inclusiv B12 și mai au și o doză sănătoasă de fier și zinc. Ah, și în 100 g de ficat de pui se află peste 200% din doza zilnică de vitamina A. 😲

La noi încă sunt subestimate organele, dar pe dincolo marii chefi au început să le adauge în meniuri și să le vândă la prețuri mari. Mie mi-au plăcut dintotdeauna și nu refuz nimic comestibil din animalul sacrificat. 😇

Recomadări
  • Șmecheria la ficatul de orice fel este să nu fie prea gătit. Dacă este, i se accentuează gustul metalic și amar. În plus, textura nu mai e una fragedă, ci una tare și gumoasă.
  • Timpul de prăjire al ficățeilor este cam de 3-4 minute pe fiecare parte.
  • Temperatura internă a ficatului de pui gătit, nu trebuie să depășească 74°C.
  • Nu puneți sare pe ficăței decât la final, când sunt gătiți. Dacă puneți de la început, se vor întări.
  • Ficatul nu trebuie ținut în lapte sau în oțet ca să nu iasă amar la gătit, el va ieși amar doar dacă îl gătiți mai mult decât necesar.
  • Vă recomand acești ficăței cu un piure și o salată de varză sau murături.
  • Odată gătiți, ficățeii pot fi păstrați la frigider, dar nu mai mult de 2 zile.
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 348

Ingrediente

  • 500 g ficăței de pui
  • 2 linguri ulei
  • 100 ml vin alb
  • 4 căței usturoi
  • 1 crenguță cimbru proaspăt/uscat, (opțional)
  • 20 g unt

Metodă

  • 1)

    Curăță ficățeii dacă cumva mai au mici vene, cheaguri, bilă sau porțiuni de bilă. Lobii îi poți lăsa cum sunt, sau îi poți separa. Eu i-am lăsat împreunați.

  • 2)

    Curăță usturoiul de coajă și dă-i o spălătură.

  • 3)

    Pune pe foc mediu o tigaie mare și în ea varsă uleiul. Când uleiul s-a încins, pune ficățeii într-un singur strat. După vre-o 2 minute, întoarce-i pe verso și după alte 2 minute, adaugă vinul, crenguța de cimbru și usturoiul pisat. Amestecă și după ce vinul s-a evaporat, pune 20 g de unt, amestecă iar în ficăței și mai lasă-i pe foc 1-2 minute.

  • 4)

    Dacă nu mai iese sânge din ei și sunt puțin rumenii, iar la atingere moi, înseamnă că sunt gata. Atunci, stinge focul și abia acum presară sare pe ei. Pune și piper dacă dorești și lasă-i vreo 5 minute la odihnă, după care îi poți mânca cu poftă!

Valori nutriționale/porție

Calorii348
Grăsimi23g
Saturate6.4g
Monosaturate7.8g
Polisaturate6.5g
Carbohidrați2.7g
Zahăr0.3g
Fibre0.1g
Proteine27.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare