Cobbler de mere

Mmm, ce aromă de sărbătoare are acest cobbler de mere! Mai că-ți vine să-i lași și lui Moș Crăciun o porție pe masă. Aluat puțin și fin, mere multe în sos de portocale cu scorțișoară, nucșoară, cuișoare și ghimbir.

Rețeta am primit-o de la prietena mea, Dana, care o are de la Betul – aici Instagramul ei, bun de urmărit, că are rețete foarte faine: turkuazkitchen. Când am vizitat-o (pe Dana, nu pe Betul :D), ne aștepta cu o caserolă caldă de cobbler cu mere. Mi-a plăcut maxim, așa că i-am cerut rețeta.

Se face foooarte simplu și chiar vă rog să o testați, dacă sunteți fani desert cu fructe.

Recomandări
  • Să puneți mere aromate și nu prea apoase. Eu am folosit mai multe soiuri, două roșii și unul galben. Dacă totuși apoase aveți și în tigaie o să lase multă zeamă, în loc de 1/2 linguriță amidon, puneți 1 linguriță.
  • Dacă aveți mere dulci, coapte bine, atunci puteți să folosiți zahăr mai puțin. Cam cu 1/2 de lingură sau chiar 1 lingură.
  • Condimentele pumpkin pie sunt un mix de scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cuișoare. Unii pun și ienibahar. Eu vă spun cum le combin eu, dacă nu aveți cumpărate, să vă faceți singuri. Mixul îl puneți pune într-un borcănaș să îl aveți și pentru alte rețete, cum ar fi Brioșele cu nuci. Se pun condimente măcinate, și ideal ar fi să vi le măcinați voi. Rețeta mea e așa: 3 linguri scorțișoară, 2 lingurițe ghimbir, 2 lingurițe nucșoară, 1 linguriță cuișoare. Le amestecați bine și le puneți la păstrare.
  • Pentru coaja de portocală, fie luați portocale netratate, fie luați coajă de porto rasă la plic. O găsiți la departamentul cu ingrediente pentru cofetărie. Sau înlocuiți coaja cu o linguriță esență de citrice ori vanilie.
  • Aluatul nu-l frecați prea mult. Doar cât să se înglobeze toate ingredientele. Deși o să vi se pară puțin comparativ cu cantitatea de mere călite, este suficient.
  • Desertul ăsta se servește cu înghețată. Eu n-am făcut de casă, că pofta mea n-avea răbdare să se înghețe înghețata.😁 Am folosit una de caramel sărat, cumpărată. La fel de bine merge și cu una de vanilie.
Vizualizare tipărire

Cobbler de mere

  • Timp total: 50 minute
  • Porții: 5-6
  • Calorii: 421

Ingrediente

Merele călite

  • 5 buc medii mere
  • 4 linguri unt 80-82% grăsime, (60g)
  • 50 g zahăr brun
  • 100 ml suc de portocale, (2 buc medii)
  • 1/2 linguriță amidon de porumb
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță condimente pumpkin pie

Aluatul

  • 150 g făină tip 000
  • 100 g zahăr alb
  • 1.5 linguriță praf de copt
  • 1 vârf cuțit sare
  • 1 linguriță coajă de portocală rasă, (sau esență de ce vrei tu)
  • 4 linguri unt topit, (60 g)
  • 100 ml lapte 3.5% grăsime

Metodă

  • 1)

    Înainte să ne jucăm cu portocalele, pornește cuptorul la 180°C și pregătește o tavă de ceramică sau yenna.

  • 2)

    Acum, dacă nu ai coajă de portocală la plic sau borcan, dă pe răzătoare o parte dintr-o portocală, cât să pui deoparte 1 linguriță de coajă. Apoi taie portocalele în jumătate și stoarce-le. Avem nevoie de 100 ml de suc, iar dintr-una obținem cam 60-75 ml.

  • 3)

    În cei 100 ml de suc de portocală pune 1/2 linguriță de amidon de porumb. Amestecă bine și lasă deoparte.

  • 4)

    Spală și curăță de coajă merele, apoi taie-le felii nici prea groase, nici foarte subțiri. Pune pe foc mediu o tigaie mare cu 60 g de unt (4 linguri) și zvârle acolo și feliile de mere cu 50 g de zahăr brun. Mai adaugă 1 linguriță de scorțișoară și una de pumpking pie spice. Amestecă din când în când până merele sunt călite, dar nu foarte moi. Între timp, adulmecă mirosul și bucără-te de el!👃🎄

  • 5)

    Când merele sunt gata, varsă peste ele sucul de portocale, mai amestecă de 2-3 ori, apoi pune-le în tava pentru cuptor.

  • 6)

    Pentru că vom pune în aluat untul topit (dar nu fierbinte), pune-l la încălzit pe plită sau în cuptor. Ai nevoie de 60 g, adică 4 linguri.

  • 7)

    Într-un bol pune ingredientele uscate: 150 g făină, 100 g zahăr alb, 1 1/2 linguriță praf de copt, un praf de sare. Amestecă-le, apoi varsă peste ele 1 linguriță coajă de portocală rasă, untul și 100 ml de lapte. Amestecă cu un tel până compoziția e fină.

  • 8)

    Varsă aluatul peste merele din tavă și întinde-l cu o spatulă să acopere merele. Dă tava la cuptor pentru ⏲️ 30-40 de minute. Adică până aluatul devine auriu-rumeniu. După ce scoți desertul din cuptor, lasă-l 15 minute să se răcorească, apoi servește-l cu înghețată și voie bună! 🙂

Valori nutriționale/porție

Calorii421
Grăsimi17g
Saturate10.6g
Monosaturate4.3g
Polisaturate0.9g
Carbohidrați66g
Zahăr42g
Fibre4.4g
Proteine3.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare