Brioșe cu nuci

Reteta briose de iarna cu nuci si condimente

Pentru sezonul de iarnă, am făcut aceste brioșe cu nuci, portocale și condimente calde. O rețetă simplă, cu puține ingrediente și care are gust de Crăciun. Asta pentru că le-am aromat cu pumpkin pie spice (condimente pentru plăcintă cu dovleac), pe care l-am făcut eu. Vi-l puteți prepara și voi într-un borcănaș să-l aveți pe timp de iarnă. Îl puteți folosi la diverse deserturi, băuturi calde pe bază de lapte și chiar la cafea.

Ce am pus în borcănașul de pumpkin pie spice? Am pus: 3 linguri de scorțișoară măcinată, 2 lingurițe de ghimbir pudră, 2 lingurițe de nucșoară măcinată și 1 linguriță de cuișoare măcinate. Le-am amestecat, am etichetat borcanul și gata. 😉

Revenind la brioșele noastre, eu am pus în fiecare și 1 linguriță de gem de portocale. Dacă nu aveți, puteți pune portocală confiată, coajă de portocală rasă sau esență de portocale. O amestecați direct în bolul cu ingredientele lichide. O să vedeți la pașii de gătire.

Vizualizare tipărire

Brioșe cu nuci

  • Timp total: 50 minute
  • Porții: 16 buc
  • Calorii: 179

Ingrediente

  • 250 g făină tip 000
  • 1 plic praf de copt
  • 160 g zahăr
  • 2 buc ouă
  • 200 ml lapte gras
  • 80 ml ulei de floarea-soarelui
  • 1 linguriță esență de vanilie, (sau de portocale)
  • 40 g miez de nucă
  • 1,5-2 lingurițe pumpkin pie spice , (vezi mai sus rețeta)
  • 50-60 g gem/dulceață de portocale
  • 1 lingură zahăr pudră, (topping, opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, să încingem cuptorul.🔥 La 180°C/treapta 4/temperatură moderată e perfect. Și tot acum, poți pregăti și tava de brioșe. Eu am pus în tavă forme de hârtie (cups), dacă nu ai, unge fiecare adâncitură cu puțin ulei. Iar dacă ai forme de silicon, lor nu mai trebuie să le faci nimic. Doar ține-le aproape.

  • 2)

    Pregătește 2 boluri și cântărește ingredientele. Într-un bol pune ingredientele uscate: 250 g făină, 160 g zahăr, 1 plic de praf de copt, 1,5 linguriță de pumpkin pie spice și sare cât cuprinzi între 2 degete.

    În celălalt bol pune-le pe cele umede: 2 ouă, 200 ml de lapte, 80 ml ulei și 1 linguriță de esență de vanilie/portocală. 

  • 3)

    Toacă apoi cam 40 g miez de nucă și lasă-o pe tocător.

  • 4)

    Peste cele lichide, toarnă în reprize uscatele, amestecând doar cât e necesar cu un tel sau lingură de lemn. După ce ai combinat totul frumos. Acum, varsă și nucile tocate. Amestecă doar cât să se disperseze nucile în aluat, dar fără să insiști cu amestecatul.

  • 5)

    Acum miroase sau gustă aluatul. Dacă nu ți se pare că are destulă aromă de Crăciun, mai pune 1/2 de linguriță de pumpkin pie spice. Eu am pus doar 1 linguriță, dar am avut condimente bune și proaspăt măcinate.

  • 6)

    Acum varsă aluatul în formele de brioșe. În fiecare pune și câte 1 linguriță plină de gem/dulceață de portocale. Apoi, amestecă puțin în fiecare și dă tava la cuptor pe rândul din mijloc.

    ⏰ În 30-35 de minute ar trebui să fie gata. Foarte important însă, e să nu deschizi ușa de la cuptor în primele 15-20 de minute. Știi că sunt gata, infingând o scobitoare într-o brioșă. Dacă iese curată, aluatul e copt. Dacă nu iese curată, mai trebuie să se coacă.

  • 7)

    După ce brioșele s-au răcit, poți pudra pe ele niște zahăr pudră să pară mai drăguțe, și gata. Poftă bună!

Valori nutriționale/bucată

Calorii179
Grăsimi8g
Saturate1.3g
Monosaturate3g
Polisaturate3.2g
Carbohidrați25g
Zahăr12.6g
Fibre0.7g
Proteine3.2g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare