O salată de inspirație thailandeză, cu fidea și multe legume. Pentru cranț-cranț am adăugat și niște migdale, iar pentru aroma exotică am făcut un dressing de susan.
Salata e foarte versatilă, așă că merge să scoateți sau adăugați legume în funcție de preferințe și ce aveți prin casă. Eu, de regulă, o fac din resturi rămase de la alte preparate.
Dacă vă știți cu alergii alimentare, atenție că salata conține susan, soia, migdale, usturoi!
1 lingură ulei de susan prăjit, (cel de culoare maronie)
1/2 lingură suc proaspăt de lămâie
Metodă
1)
Prima dată, curăță usturoiul și ghimbirul, dă-le o spălătură, apoi dă-le pe răzătoarea cu lacrimi mici. Pune-le într-un bol și tot acolo varsă toate lichidele pentru dressing, anume: 2 linguri sos de soia, câte 1 1/2 linguri de apă, oțet de orez, ulei de migdale/nuci, 1 lingură de ulei de susan prăjit și cam 1/2 de lingură de suc de lămâie. Amestecă bine, gustă și lasă deoparte.
2)
Apoi ia o oală pune în ea 1.5 – 2 litri de apă + ½ linguriță de sare și așaz-o pe plită la foc mare.
3)
Între timp, curăță morcovul, la ceapa verde taie mustăcioara, la ardei scoate cotorul și nervurile cu semințe, apoi du-le pe toate la chiuvetă împreună cu pătrunjelul, spanacul, varza roșie, castravetele și broccoli ca să le speli bine-bine.
4)
Dacă apa de pe foc fierbe, pune broccoli și uită-te la ceas pentru că-l vom lăsa să fiarbă doar 4-5 minute, cât să aibă o textură moale, dar încă fermă și ușor crocantă. Când este gata, scoate-l din apa fierbinte (pe care să nu o arunci) și trece-l printr-un jet sănătos de apă rece, scurge-l bine, apoi lasă-l deoparte.
5)
Într-un bol mai mare, pune fideaua de orez, iar din oala în care ai blanșat broccoli, toarnă apă fierbinte cât să scufunzi bine pastele și acoperă vasul. Uită-te iar la ceas, căci în 3 minute vor fi gata și atunci va trebui să scurgi fideaua de apă și să o pui deoparte la răcit.
6)
Revenind la legumele noastre, ia un vas mare de salată în care să încapă toate-toate, un tocător, un cuțit bun și dacă ai, un peeler (curățător de legume).
Morcovul – taie-l cu peelerul de jur împrejur, ca să faci din el fâșii subțiri. Dacă nu ai (sau ai, dar nu ai nervi), taie-l felii subțiri pe lung și apoi din feliile astea fă bețișoare cât poți tu de subțiri.
Castravetele – îi poți lăsa coaja dacă îți place și taie-l felii subțiri pe lung, apoi din fiecare felie fă bețișoare de 0.3 – 0.5 cm.
Ardeiul – taie-l tot bețișoare subțiri.
Ceapa verde – tai-o rondele (bulbul + frunzele).
Spanacul – ori îl pui pe tot cum e, ori rupi cu mâna frunzele mai mari.
Varza roșie – tai-o fâșii mai subțirele.
Pătrunjelul – toacă-i frunzele mărunt.
Buchetele de broccoli, în funcție de cât sunt de mici sau mari, lasă-le așa sau taie-le în 2-3 bucăți (să nu fie mai mari decât o nucă).
7)
Acum toate legumele sunt la un loc, dar pentru o reuniune de succes, mai lipsesc niște ingrediente. Așa că amestecă bine-bine în dressing (sau agită-l în recipient, dar cu grijă să nu sară pe-afară) și varsă ½ din el în bol. Pune așa, răsfirat, tăițeii de orez,migdalele și amestecă bine-bine să se împreuneze toate. Gustă, mai pune sare dacă e nevoie și restul de sos dacă mai dorești. Mai amestecă-le bine pe toate și salata este gata.