Edamame în două feluri

Pastai de soia fierte si sotate

Ai încercat vreodată edamame? Au o aromă dulceagă, proaspătă și plină de umami. Edamame este de fapt denumirea japoneză a păstăii de soia și în Asia de Est se consumă cel mai mult ca snack/antreu. Se gătesc foarte ușor și se mănâncă la fel de repede la o bere cu prietenii. Boabele se mai pot folosi și în salate, în preparate stir fry, în tocănițe, la piureuri.

Păstăile astea tinere sunt o sursă bună de proteine, fibre și vitamine. În plus, sunt sărace în cabohidrați și au un indice glicemic mic. Aviz persoanelor cu diabet de tip 2 și celor cu diete low-carb.

Eu am gătit minunatele păstăi în două variante: cea de bază, adică fierte, și cea stir fry. Și cum o pungă de edamame congelate are de regulă 400g, poți dintr-una să le faci pe ambele.

Printează rețeta

Edamame în două feluri

 • Timp total: 15 minute
 • Porții: 4-6
 • Calorii 122

Ingrediente

Edamame simple

 • 400 g edamame întregi, congelate
 • 2 linguri sare de masă
 • 1/2 linguriță fulgi chili, (opțional)

Edamame sotate în stil asiatic

 • 400 g edamame întregi, congelate
 • 2 linguri sare de masă
 • 1-2 lingurițe ulei de susan prăjit*
 • 1/2 linguriță usturoi granulat, (sau 2-3 căței medii)
 • 1 linguriță sos de soia

Metodă

Edamame simple

 • 1)

  Pune pe foc mare o oală cu 1, 5 l de apă cu 2 linguri de sare. Punem multă sare, ca să apuce și boabele să prindă gust. Acum, dacă ești fixist ca mine și vrei să-ți înghețe puțin degetele, până începe să fiarbă apa, taie cu o foarfecă codițele de la păstăi. Tăietura aia mică, ajută apa sărată să ajungă și la boabe. Focul dă-l o idee mai mic, iar când apa începe să fiarbă din nou, uită-te la ceas, și peste 3 minute verifică-le să vezi dacă sunt gata. Știi că-s gata, dacă atunci când strângi o păstaie se desface ușor. Iar dacă tot ai desfăcut-o gustă și o boabă. Ca și la fasole, e important să nu le fierbi prea mult, căci capătă un gust sălciu și se înmoaie prea tare.

 • 2)

  Odată ce-s gata, să știi că nu trebuie clătite! Scoate-le doar din apă, pune-le într-un castron, presară pe ele fulgi de chili și sare dacă mai dorești. Se servesc fierbinți sau reci (caz în care să le dai la frigider pentru 30 min-1 oră). Și fie că le desfaci cu mâna ca să scoți boabele, fie că le desfaci în gură, ca tot asiaticul, important e să nu mănânci coaja, ca-i tare și ațoasă.

Edamame sotate în stil asiatic

 • 1)

  Procedează fix ca la pasul 1 de mai sus – adică fierbe păstăile înainte și când sunt gata scoate-le din apă și lasă-le la zvântat.

 • 2)

  Ia o tigaie non-aderentă și așaz-o pe foc mediu. Varsă în ea uleiul de susan, iar când uleiul s-a încins, pune păstăile și amestecă în ele din când în când, timp de 1-2 minute. Pune peste ele usturoiul granulat/cățeii de usturoi pisați și sosul de soia și mai ține-le pe foc vreo 30 de secunde, amestecând. Ia de pe foc și mănâncă fierbinte sau rece, spărgând păstaia cu dinții ca să extragi boabele.

Notă

Uleiul de susan prăjit este cel care are o culoare aurie-maronie și miros pronunțat de susan. Spun asta, pentru că mai nici un producător nu specifică pe etichetă “prăjit” și pentru că mai există pe piață și ulei de susan procesat la rece care nu are nici culoare, nici miros, nici gust – prin urmare nu ne ajută cu nimic la rețeta asta sau la altele. De asemenea, mai e și varianta de mijloc (cel de la Vitasia, pe care îl găsiți la Lidl), care are aromă, dar destul de domoală. La fel și culoarea lui care este de un auriu-chihlimbar. Dacă-l folosești pe ăsta, poți dubla cantitatea cerută de rețetă. Dacă vrei să cumperi ulei de susan, alege-l tot timpul în funcție de culoare. Cu cât e mai închisă, cu atât are mai multă aromă.

Valori nutriționale/porție (100g) - rețeta simplă

Calorii122
Grăsimi5g
Saturate0.6g
Monosaturate1.3g
Polisaturate2.2g
Carbohidrați10g
Zahăr2.2g
Fibre5g
Proteine11g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare