Aripioare de pui în stil thai

Aripioare de pui in stil thailandez, cu arahide

Pentru că am văzut în magazin lemongrass proaspăt, mi-am amintit de aripioarele ce le-am mâncat în Asia. Am încercat să reproduc rețeta și zic eu că mi-a ieșit același gust. 🙂 Sunt dulci, acrișoare, ușor sărate. Yummy!

Pentru cei dintre voi care nu ați mai gustat lemongrass, să știți că are o aromă foarte proaspătă care aduce destul de mult cu cea de lime și puțin cu cea de usturoi. Conține fier, acid folic, potasiu, magneziu, zinc și fosfor și are multe întrebuințări medicinale. La această rețetă e musai să folosim lemongrass proaspăt. Pentru că cel uscat și măcinat nu are aroma la fel de puternică și fresh.

Printează rețeta

Aripioare de pui în stil thai

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 858

Ingrediente

  • 6 buc aripioare de pui, (700g)
  • 1 buc mică ghimbir, (5g)
  • 1 buc lemongrass, (18g)
  • 1 cățel mediu usturoi
  • 2 lingurițe suc proaspăt lime, (1/4 buc)
  • 1 lingură plină alune prăjite și mărunțite, (10g)
  • 1 linguriță fulgi chili, (opțional)
  • 3-4 fire pătrunjel verde, (opțional)
  • 10 linguri ulei de rapiță/floarea-soarelui, (150ml)

Sos:

  • 3 linguri sos soia cu adaos mic de sare, (45ml)
  • 1-2 lingurițe zahăr/miere, (2-4g/după gust și canitatea de sare din sosul de soia)
  • 2 1/2 linguri supă sau apă
  • 1/2 linguriță amidon de porumb, (2,5g)
  • 1 linguriță ulei de rapiță/floarea-soarelui, (5ml)

Metodă

  • 1)

    Înainte de toate, scoate aripioarele de pui de la răcoare ca să ajungă la temperatura camerei până le pui la fript. Și dacă tot le-ai scos, curăță-le de eventualele pene/tuleie, apoi îndepărtează vârful. Ce ți-a rămas, taie la mijloc ca să separi partea superioară de aripioară. Ștege-le bine de apă, iar de sărat, sărează-le foarte puțin și DOAR DACĂ ai un sos de soia cu minim conținut de sare. Altfel, lasă-le așa cum sunt.

  • 2)

    Curăță bucățica de ghimbir de coajă, dezbracă și cățelul de usturoi, iar la bățul de lemongrass taie baza și apoi dă jos primul/primele straturi – adică alea tari și fibroase. Din ce a rămas, taie acolo unde se termină partea mai albă și începe cea verzuie. Spală-le pe toate, inclusiv partea mai verde de lemongrass, apoi:

    • dă pe răzătoare (partea cu lacrimi subțiri) ghimbirul și usturoiul. Tot ce rămâne ațos pe răzătoare poți arunca.
    • bățul alb de lemongrass taie-l felii subțiri-subțiri pe lung, apoi apasă cu lama cuțitului pe ele și mișcă-le de colo-colo. Apoi toacă-le mărunt-mărunt. Bucata mai verde secționeaz-o în felii subțiri, fără să mergi până la capăt și apoi freacă-le dute-vino cu lama cuțitului. Așa vor fi mai aromate.
  • 3)

    Aromatizarea uleiului. Pune pe foc mediu spre mic o tigaie mai mare. Varsă în ea uleiul și când s-a încins varsă ghimbirul, usturoiul și lemongrass-ul tocat, fără băț. Amestecă doar câteva secunde până începe să-și emane aromele în ulei, apoi scoate-le într-un bol pe cât se poate, fără ulei.

  • 4)

    Acum dă focul la mediu și pune aripioarele. Dacă sar stropi nervoși de ulei, pune un capac, dar înclinat ca să lași loc pentru eliberarea aburilor. Întoarce aripioarele când s-au rumenit ca să prindă culoare și pe verso. Ca timp de gătire, aripioarele mai mici ar trebui să fie gata în 7-8 minute, iar cele mai mari în 9-10 minute. Important este să nu le ții mai mult decât trebuie pe foc, pentru că devin uscate și carnea se întărește. Îți mai poți da seama că sunt făcute atunci când vezi că nu mai sunt roz la os și  lichidul ce se scurge din ele este clar. Scoate aripioarele pe o farfurie pe care ai pus un șervet care să absoarbă grăsimea.

  • 5)

    Cât stau aripioarele la fript, amestecă într-un bol toate îngredientele pentru sos și tocatele: ghimbirul, usturoiul și lemongrassul. Pune și bățul rămas.

  • 6)

    Așază pe foc mic o crăticioară sau o tigaie mai mică. Varsă în ea sosul și amestecă din când în când până începe să se îngroașe cât de cât. Varsă alunele și 2 lingurițe suc de lime amestecă și stinge focul. Pune aripioarele în sos (toate sau rând pe rând). Scoate-le și servește-le imediat. La final, poți presăra pe ele pătrunjel verde tocat și câteva alune crunchy. Iar cine dorește, poate să le mai stropească cu suc de lime. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii858
Grăsimi58g
Saturate14g
Monosaturate25.2g
Polisaturate12.3g
Carbohidrați6.6g
Zahăr1.9g
Fibre0.7g
Proteine76.9g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare