Caserolă cu varză albă și bacon

O caserolă foooooarte bună cu varză albă, bacon, brânză și un strat crocant de fulgi de porumb. Este absolut delicioasă și partea faină e că se păstrează crănțăneala și a doua zi. 🙂 Da, e bună și caldă, și rece și ca antreu, și ca mic-dejun.

Eu am făcut-o cu bacon, dar merge foarte bine și fără – aviz vegetarienilor. Ca și brânză e nevoie de una destul de grasă, ca să se topească fain la căldurică. Eu am pus ce am avut, adică 1/2 gouda și 1/2 mozzarella (nu proaspătă, cea pentru pizza), dar se poate pune și cașcaval/edam/cheddar.

Printează rețeta

Caserolă cu varză albă și bacon

  • Timp total: 40 minute
  • Porții: 3-4
  • Calorii 315

Ingrediente

  • 400 g varză albă, (315g tăiată)
  • 2 buc medii ouă
  • 45 ml iaurt grecesc
  • 20 g cremă de brânză, (1 lingură)
  • 10 g unt, (1/2 lingură)
  • 120 g gouda/cașcaval/mozzarella/cheddar, (am pus 1/2 gouda+1/2 mozzarella)
  • 8 g muștar clasic, (1 linguriță)
  • 50 g bacon/o șuncă faină, (opțional)
  • 30 g făină albă de grâu
  • 1/2 linguriță rasă praf de copt
  • 1/2 linguriță cimbru uscat
  • 15 g fulgi de porumb fără arome/zahăr
  • 1 fir ceapă verde, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, începe rețeta cu multă căldură în suflet și în cuptor – 1800C (treapta 4/temperatură moderată). Scoate toate ingredientele pe masa de lucru. Curăță varza de primul strat de frunze dacă îți par cam trecute, dă-o printr-un jet de apă rece, după care tai-o în jumătate. Ia jumătatea și așaz-o cu burta în sus ca să o poți tăia felii subțiri-subțiri. După ce ai făcut toată varza fideluță, pune-o într-un castron pe măsura ei și presară 1 linguriță de sare, dar rasă bine ca să nu iasă prea sărată. Pune și 1/4 linguriță de piper negru măcinat. Amestecă și las-o deoparte să-și facă sarea treaba, adică să scoată apa din varză.

  • 2)

    Până una-alta:

    • brânza pe răzătoare (partea cu lacrimi mari)
    • dacă nu ți-e tăiat deja, taie baconul în cubulețe nu prea groase
    • varsă fulgii de porumb într-un castron și sfărâmă-i în pumn cât să-i mărunțești puțin, nu prea mult
  • 3)

    În alt castron, bate ouăle, după care adaugă iaurtul și crema de brânză care ar trebui să se fi înmuiat cât de cât. Mai pune muștarul și amestecă bine până nu mai ai gogoloașe. Poți face asta și la mixer, dacă n-ai răbdare cu furculița sau telul. Acum, în făină amestecă praful de copt, cimbrul mărunțit și pune peste compoziția de ouă făina așa mai în ploaie și treptat, amestecând bine și cu energie. 🙂 Să nu te sperii, o să iasă un aluat destul de subțire, dar așa trebuie să fie (puțin mai gros că cel de clătite).

  • 4)

    Cubul de unt plasează-l într-o ceșcuță și dă-l pentru 1-3 minute la cuptor ca să se topească până termini cu aluatul.

  • 5)

    Cele două mâini curate întreaptă-le spre castronul cu varză. Ia cât cuprinzi în ambele mâini și strânge bine-bine, până storci varza de apă. Pune-o apoi în castronul cu aluat. Repetă până gați toată varza.

  • 6)

    Scoate untul topit din cuptor și varsă-l peste fulgii de porumb. Amestecă bine cu o lingură.

  • 7)

    Ia un vas de ceramică sau yenna, dar nu prea mare și destul de adânc (al meu a avut 24cm L x 17cm l x 5cm H), pune aluatul cu varza. Deasupra presară uniform brânza rasă. Tot uniform, pune și cubulețele de bacon. Iar peste toate, pune fulgii de porumb dați prin unt. Bagă la cuptor pe rândul din mijloc. În 20 de minute ar trebui să fie gata. Ca să o verifici, înfige în ea o scobitoare/un băț de chibrit și dacă e curată/curat când o/îl scoți, înseamnă că tarta e gătită. Iar dacă ai ventilație, poți în ultimele 5 minute să o folosești atât sus, cât și jos. O ajută să se facă rumenească mai repede deasupra. 😉 După ce e gata, să o scoți din cuptor și să o lași vreo 5-10 minute la odihnă.

  • 8)

    Cât stă tarta la cuptor, curăță ceapa verde de mustăți, spal-o și tai-o rondele mici-mici. Vor ajunge pe tartă înainte de a o servi la masă. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție (din 4)

Calorii315
Grăsimi20g
Saturate9.5g
Monosaturate7g
Polisaturate1.9g
Carbohidrați14.5g
Zahăr3.3g
Fibre1.6g
Proteine19.8g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare