Chili vegan cu linte roșie

Chili mexican cu linte rosie

Taman din Mexic vine rețeta asta de tocăniță aromată și picantă. În mod tradițional, conține carne de vită, roșii, fasole și musai ardei iute, că doar de aia îi zice “chili”. Eu o gătesc destul de des, când cu, când fără carne, adică după cum am chef. 😀

Astăzi am făcut-o cu linte și fără pic de proteină animală, dar cu toate condimentele care-i dau gustul minunat de chili. Acum, că tot am zis de condimente, cele mai importante sunt chimionul și pudra chili. Spun de chimion, pentru că tare mulți îl confundă cu chimenul – cel de pe saleuri și cornulețe -, care are cu totul alt gust. Așa că, dacă nu aveți, luați-vă chimion. Vă va fi de folos în aproape toate preparatele mexicane și persane.

Printează rețeta

Chili vegan cu linte roșie

  • Timp total: 40 minute
  • Porții: 3-4
  • Calorii 517

Ingrediente

  • 80 g linte roșie uscată
  • 1 conservă fasole roșie boabe, (255g net)
  • 1 conservă roșii cuburi în sos, (400g)
  • 2 lingurițe boia dulce
  • 1 linguriță chimion măcinat, (împărțit)
  • 1 linguriță chili pudră, (împărțit)
  • 1/2 linguriță boia afumată
  • 1/2 linguriță coriandru măcinat
  • 1/2 linguriță oregano uscat
  • 1/8 linguriță scorțișoară măcinată
  • 10 g ciocolată neagră menaj, (opțional)
  • 1/2 linguriță zahăr, (sau după gust și roșii)
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 150 ml supă/apă fierbinte
  • 1 buc ardei gras roșu, (200-250g)
  • 1 buc morcov, (80-100g)
  • 1-2 buc ceapă roșie/galbenă, (120-130g)
  • 1 buc ardei iute
  • 3-4 fire pătrunjel verde

Metodă

  • 1)

    Începe rețeta de fiesta cu legumele. Anume, curăță morcovul, curăță și ceapa de coajă, taie ardeiul gras în 1/2 și scoate-i cotorul și nervurile cu semințele, taie-l și pe cel iute tot așa, dar nervurile scoate-le numai dacă nu vrei mâncarea prea picantă. Spală-le bine împreună cu pătrunjelul, apoi taie-le așa:

    • ceapa cubulețe mici de 0.3 cm și pune-o într-un bol
    • morcovul taie-l în jumătate pe lung, apoi felii subțiri și feliile bețișoare. Adună-le pe toate și taie-le cuburi mici-mici de tot – pune-l peste ceapă
    • ardeiul gras fă-l bețișoare și apoi tot cubulețe de 0.4 cm – lasă-l pe tocător
    • lângă el taie și ardeiul iute – în jumătăți de rondele subțiri și taie doar atât cât vrei să folosești la mâncare.
  • 2)

    Ia o tigaie mai mare (sau o cratiță dacă nu ai tigaie). Pune-o pe foc mediu spre mare și când s-a încins bine, varsă în ea uleiul. Când și uleiul s-a încins bine varsă ceapa și morcovul. Amestecă din când în când până ceapa devine translucidă, după care pune ardeiul gras și ardeiul iute. Mai amestecă vreo 2 minute, după care pune toate condimentele, dar atenție din chimion și chili să pui doar 1/2 de linguriță, că cealaltă 1/2 o punem la final. Amestecă pentru câteva secunde, după care pune roșiile cuburi în sos împreună cu zahărul și sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă iar de vreo 3-4 ori, apoi pune lintea, supa/apa fierbinte și bucățica de ciocolată. Acum dă focul la mic și acoperă cu un capac. Cam în vreo10 minute lintea ar trebui să fie fiartă. Dar nu uita din când în când să mai amesteci în ea.

  • 3)

    Între timp, desfă conserva de fasole și scurge-o de zeamă, clătește-o cu apă rece, apoi scurge-o iar. Și pentru că ai tocătorul gol, mărunțește și frunzele de pătrunjel.

  • 4)

    Vezi ce se mai întâmplă prin tigaie și gustă din linte să vezi dacă e mâncabilă. Dacă mai trebuie fiartă și nu mai are lichid, mai pune puțină supă/apă și acoper-o iar cu capac. Dacă e făcută, dar ușor-ușor fermă la mestecat, atunci pune în tigaie fasolea, 1/2 linguriță de chimion și 1/2 de chili, amestecă și mai lasă pe foc 2-3 minute. La final, stinge focul, gustă de sare, iuțeală și dulceață și de e totul ok, presară deasupra pătrunjelul tocat. Se mănâncă fierbinte cu tortilla, nachos sau pâine.

Valori nutriționale/porție

Calorii517
Grăsimi23g
Saturate3.7g
Monosaturate7.2g
Polisaturate7g
Carbohidrați62.3g
Zahăr5.8g
Fibre15.6g
Proteine16.3g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare