Tăiței cu nucă și zahăr

Îmi era dor de tăițeii cu nucă și zahăr, fix așa cum îi mâncam în copilărie. Este un desert delicios, rapid și la îndemână. Îl mâncam iarna și țin minte că trebuia să spargem nucile înainte (pe balcon) și apoi să le curățăm (în bucătărie, la căldură). Acum, în schimb, se găsește peste tot miez de nucă și nu mai e nevoie să ne chinuim.

După ce le curățam, le dădeam prin mașina specială de măcinat nuci. Acum, eu le-am mărunțit grosier la blender. Ca să păstrez 100% gustul, am folosit tot paste proaspete cu ou, dar se pot folosi și uscate. Pentru extra de aromă, le-am mai pus scorțișoară măcinată și, deși am fost tentată să înlocuiesc zahărul cu mierea, nu m-a lăsat inima să renunț la crănțăneala între dinți a granulelor de zahăr. 😀 Așa că miere am folosit doar ca topping.

Cu ce mai merg bine tăițeii cu nuci? Merg cu esență de vanilie sau rom, cu caramel, cacao, ciocolată neagră, coajă de protocale. Puteți pune ce vă face cu ochiul și înlocui scorțișoara, dacă nu vă e pe plac.

Printează rețeta

Tăiței cu nucă și zahăr

  • Timp total: 15 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 902

Ingrediente

  • 250 g paste proaspete cu ou/uscate
  • 150 g miez de nucă măcinat
  • 50 g zahăr alb/brun, (3 linguri sau după gust)
  • 40 g unt , (2 linguri)
  • 1/4 linguriță scorțișoară măcinată

Metodă

  • 1)

    Prima dată ia o oală de 2-3 litri, umple-o cu apă și în apă pune 1/2 linguriță de sare. Așază oala pe foc mare și când apa o să facă bulbuci mari, să dai focul la mediu, să zvârli pastele în apă și să amesteci în ele ca să nu rămână vreuna în aer. Uită-te la ceas și lasă-le să fiarbă cât scrie pe ambalaj sau până sunt gătite, dar ușor ferme la mestecat.

  • 2)

    Între timp, dacă miezul de nucă ți-e întreg, pune-l în cana de la blender și macină-l 2-3 secunde, adică nu prea mult, că nu-l vrem praf. 😀 Și dacă mai rămân ici-colo bucăți de nucă mai măricele, o să se simtă fain când le mănânci. După ce ai mărunțit nuca, vars-o într-un bol și peste ea pune zahărul și scorțișoara. Amestecă și lasă deoparte.

  • 3)

    Dacă pastele sunt fierte, scoate într-o ceșcuță 3-4 linguri de apă de la ele, apoi scurge-le. Ia o tigaie mare și așaz-o pe foc mediu. Pune în ea untul și când vezi că s-a topit cât de cât, pune pastele în tigaie. Adaugă și cele 3-4 linguri de apă și amestecă ușor. Stinge focul, presară deasupra cam 70-80% din miezul de nucă și mai amestecă de 2-3 ori. Împarte tăițeii frumos pe farfurii, iar nuca rămasă pune-o pe masă, să-și mai adauge cine cât vrea. 😉 Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii902
Grăsimi67g
Saturate15.2g
Monosaturate11.5g
Polisaturate36.5g
Carbohidrați65.1g
Zahăr26.2g
Fibre5.3g
Proteine16.7g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare