Sos de afine pentru carne

Sos de afine pentru carne

Din câteva afine am făcut un sos fin, rafinat, dulce și acrișor în același timp. E mega bun, se face simplu, rapid și merge de minune cu o friptură de rață, vită, porc sau vânat.

Dacă vreți să-l faceți în avans, păstrați separat afinele întregi pentru decor, iar sosul puneți-l într-un vas închis. Ținut la frigider, rezistă cam 2-3 săptămâni.

Printează rețeta

Sos de afine pentru carne

  • Timp total: 15 minute
  • Porții: 5-6
  • Calorii 33

Ingrediente

  • 150 g afine proaspete
  • 1 lingură suc proaspăt lime/lămâie, (1/2 buc lime, 1/4 buc lămâie)
  • 1 linguriță miere de albine polifloră, (7g)
  • 1 linguriță oțet balsamic, (5ml)
  • 1 linguriță concentrat de rodie, (5ml, opțional)
  • 2-3 lingurițe zahăr brun, (10-14g, după gust)
  • 1/4 linguriță cimbru, (0.4g)
  • 1 vârf linguriță chili/piper cayenne pudră

Metodă

  • 1)

    Spală afinele, pune vreo 6-8 deoparte, iar restul varsă într-o crăticioară sau un ibric. Pune peste ele toate ingredientele (dar din zahăr, doar 2 lingurițe, că mai adaugi după de e nevoie). Presară și sare doar cât cuprinzi între 2 degete și tot atât piper negru măcinat. Apoi varsă apă doar cât să le acopere cu 1 cm (am pus 4 linguri). Așază crăticioara pe foc mic și amestecă din când în când, strivind sub dosul linguriței plăpândele afine. Când sosul s-a îngroșat cât de cât*, gustă să vezi dacă gustul este dulce-acrișor și dacă nu e, mai reglează-l adăugând zahăr sau suc de lime/lămâie.

  • 2)

    Dacă sosul e gata, lasă-l vreo 5 minute deoparte, apoi strecoară-l într-un vas, trecând cu o linguriță pe pereții strecurătoarei ca să se scurgă bine tot ce e bun. Ce ți-a rămas (coji în mare parte) aruncă. Acum scufundă în sos afinele întregi puse deoparte și minunatul sos e gata de servit. Poftă bună!

Notă

*În caz că sosul tău nu se mai îngroașă (atât cât după răcire să aibă consistența ciocolatei topite), înseamnă că afinele tale nu au avut suficiente pectine sau au avut, dar ai pus prea multă apă. Câteva trucuri pentru a-l îngroșa: 1. dă focul o idee mai mare, 2. mai adaugă suc de lime/lămâie și zahăr, 3. adaugă puțin unt (1-2 lingurițe), 4. adaugă 1/4 linguriță amidon de porumb/făină amestecată în 2 lingurițe de apă rece.

Valori nutriționale/porție

Calorii33
Grăsimi0g
Saturate0g
Monosaturate0g
Polisaturate0g
Carbohidrați8.2g
Zahăr6.7g
Fibre0.8g
Proteine0.2g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare