Sos de mure pentru friptură

Sos de mure pentru rata, vita, vanat

Un sos bun pentru carnea de rață, vită, vânat și porc. Adică o carne dulce. Sosul are un gust bogat, ușor astringent și o consistență nici prea lichidă, nici prea groasă. Iar culoarea, ce să vă spun!? E superbă! Un roșu închis ca vinul ăla bun.

Fiind iarnă, eu am folosit mure congelate pe care NU le-am decongelat înainte de a le folosi. Nu e nevoie. Dar rețeta se poate face și cu mure proaspete. Iar cantitatea de zahăr va fi reglată în funcție de dulceața/acreala fructelor și de gustul fiecăruia.

De asemenea, eu am folosit și puțină nucșoară măcinată. Voi vă puteți juca cu ce condimente doriți, căci cu murele merge bine și anasonul stelar, cuișoarele, piperul negru, ghimbirul.

Sosul de mure îl poți păstra la frigider într-un borcănaș închis ermetic. Dacă vrei să țină mai multe de 1 săptămână, atunci nu pune în el untul de la final. Caz în care, înainte de a servi sosul, îl poți încălzi împreună cu untul. Doar atât cât acesta să se topească.

Ustensile pentru sos
  • 1 crăticioară
  • 1 lingură
  • 1 linguriță
  • 1 zdrobitor de cartofi/1 furculiță
  • 1 sită/strecurătoare fină
  • 1 borcănaș/bol

Un alt sos care merge tot așa cu rață, vită, vânat și porc, este Sosul de afine. Merită să-l încercați și pe el. 😉

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 100 ml/5 porții
  • Calorii: 96

Ingrediente

  • 200 g mure congelate, (sau 150g proaspete)
  • 100 ml supă de pui
  • 1 lingură brandy/cognac, (15 ml)
  • 2 lingurițe oțet balsamic, (10 ml)
  • 1 lingură plină zahăr brun, (15 g)
  • 1/4 linguriță rasă nucșoară
  • 10 g unt

Metodă

  • 1)

    Dacă ai mure proaspete, spală-le înainte de toate. Într-o crăticioară pune murele proaspete sau congelate, 100 ml de supă de pui, 1 lingură zahăr brun, 1 lingură de brandy/cognac, 2 lingurițe de oțet balsamic și 1/4 linguriță nucșoară.

  • 2)

    Așază crăticioara pe foc mediu, iar după 10 minute, ia un zdrobitor de cartofi sau o furculiță și zdrobește murele. După încă 10 minute, vezi ce face sosul. Dacă s-a îngroșat și a scăzut la jumătate, trage oala de pe foc. Dacă nu, mai lasă vreo 5 minute să se mai evapore lichidul.

  • 3)

    Acum pune untul și amestecă până se topește. Gustă să vezi dacă e pe gustul tău raportul acru/dulce. Dacă nu reglează cu zahăr/oțet balsamic sau un strop de lămâie. Ia o strecurătoare/sită fină și dă sosul prin ea, apăsând cu dosul de la o linguriță pe resturile de mure.

  • 4)

    Dacă nu servești sosul imediat, pune-l la păstrare în frigider.

Valori nutriționale/porție

Calorii96
Grăsimi2g
Saturate1.1g
Monosaturate0.5g
Polisaturate0.1g
Carbohidrați6.9g
Zahăr5.1g
Fibre1.6g
Proteine1g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare