Varză Gujarati cu cartofi și iaurt

Varza gujarati cu cartofi si iaurt

Varza Gujarati este un preparat indian renumit, cu un gust dulce-acrișor, picant și aromat. Pentru cine nu e obișnuit cu preparatele indiene, rețeta asta s-ar putea să i se pară nițel ciudată. Asta pentru că în bucătăria indiană se folosesc multe condimente puternic aromate.

Această mâncare caldă, se face cu varză, lapte de cocos și mirodenii specifice. Uneori și cu cartofi, alte ori cu mazăre sau diverse legume. Se servește fie ca salată caldă, fie ca fel principal.

Eu n-am încercat alte variante în afară de cea cu cartofi. Și la aceasta am adăugat iaurt ca să fie mai pe gustul meu.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 25 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 486

Ingrediente

  • 650 g varză albă
  • 500 g cartofi albi, (de preferat, mici)
  • 1 buc ardei iute roșu
  • 1 leg pătrunjel verde
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 60 ml lapte de cocos
  • 100 ml iaurt grecesc 10% grăsime
  • 1 linguriță turmeric pudră
  • 1 linguriță muștar măcinat
  • 1 linguriță chimion măcinat, (atenție, nu chimen!)
  • 1/2 linguriță usturoi granulat
  • 1 buc mică lămâie/lime

Metodă

  • 1)

    Ia o oală de 2-3 l, pune în ea apă și 1 linguriță de sare. Dă-o pe foc mare.

  • 2)

    Curăță de coajă cartofii, spală-i bine, apoi taie-i cuburi de aproximativ 3-4 cm. După ce i-ai cubițit pe toți și dacă apa fierbe, zvârle-i în oală și lasă-i cam 10 minute, până se înmoaie, dar nu prea tare. Să fie încă fermi la mestecat. Iar dacă pe parcurs, vezi că spuma vrea să dea pe-afară, dă focul la mai mic.

  • 3)

    Cât fierb cartofii, tu spală varza, ardeiul iute care e opțional și pătrunjelul.

    Taie varza fideluță de 2-3 cm grosime de la vârf până începe să se îngroașe frunza, apoi tot mai subțire până la 0.5-1 cm la bază. Lățimea nu contează, așa că nu-ți bate capul și cu ea. După ce ai tăiat-o, pune varza într-un bol, iar cotorul mănâncă-l sau aruncă-l. 

  • 4)

    În funcție de cât de picant mănânci, decizi dacă  îi scoți ori ba nervurile și semințele de la ardeiul iute (unde stă mare parte din foc :D), și câte feliuțe vrei să tai din el pentru mâncare. 

  • 5)

    Frunzele de pătrunjel toacă-le mărunt, iar lămâia tai-o în ½ pe lățime.

  • 6)

    Vezi ce fac cartofii. Dacă sunt cum am zis mai devreme, scurge-i bine de apă și pune-i înapoi în oală. Dacă ai și cuburi mai mari decât ți-ai propus, îi poți sparge în ½ cu furculița.

  • 7)

    Ia o tigaie mare și pune-o pe foc mic. Varsă în ea 3 linguri de ulei și când s-a încins, pune ardeiul iute, 1 linguriță muștar măcinat și tot atâta chimion măcinat și 1/2 linguriță usturoi granulat. Amestecă doar vreo 3 secunde, apoi pune varza. Amestecă iar și dă focul la mediu. 

  • 8)

    Când varza s-a înmuiat (cam în 5-6 minute), pune cartofii, turmericul, laptele de cocos și amestecă bine. Presară sare și stoarce câte puțin suc proaspăt de lămâie, după care pune pătrunjelul, amestecă și gustă iar să vezi dacă mai cere sare și/sau lămâie. Dacă totul e ok, stinge focul și pune pe farfurii. Presară deasupra iaurtul și gata. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii486
Grăsimi30g
Saturate8.7g
Monosaturate10.7g
Polisaturate8.2g
Carbohidrați49.3g
Zahăr8.3g
Fibre6.7g
Proteine11.4g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare