Hummus clasic

Hummus (pastă de năut)

Hummusul, această pastă delicioasă de năut, este un preparat tradițional din Orientul Mijlociu și se mănâncă cu lipie sau pâine. Merge foarte bine și alături de legume cum ar fi: roșii, castraveți, apio, ardei iute, brânză sărată, măsline și/sau verdețuri (pătrunjel, mentă). Pe lângă faptul că e foarte gustos și se face rapid cu ajutorul unui blender sau mixer, hummusul este o sursă de nădejde de proteine, acizi grași esențiali omega-3, fier, vitamina B6, mangan, cupru, acid folic, fibre și aminoacizi. Așadar, nu doar gustor, dar și super-sănătos și sățios. 😉

Ingrediente hummus
Rețetă hummus
Hummus
Printează rețeta

Hummus clasic

  • Timp total: 15 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 455

Ingrediente

  • 1 conservă năut, (224g fiert)
  • 2 linguri tahini - pastă de susan, (40g)
  • 2 linguri ulei de măsline, (30ml)
  • 1/2 buc lămâie
  • 1 cățel mic usturoi
  • 2-3 linguri apă rece, (de la frigider)
  • 1/2 linguriță chimion, (1g, opțional)
  • 1 vârf linguriță bicarbonat de sodiu, (0,25g, opțional)

Metodă

  • 1)

    Desfă conserva de năut, dă-l prin mai multe jeturi de apă și scurge-l. Pune-l în cana de la mixer (cel de ciopârțit legume e perfect ;). 

  • 2)

    Curăță de coajă usturoiul, spală-l, spală și lămâia și tai-o în ½, dacă o ai întreagă.

  • 3)

    Adaugă peste năut pasta de susan (tahini), uleiul de măsline, cățelul de usturoi, chimionul, ¼ linguriță sare și stoarce 1 lingură suc de lămâie

  • 4)

    Mixează bine până se face pastă și gustă să vezi dacă mai cere sare și/sau lămâie (eu am pus 3 linguri, că îmi place mai acrișor). Iar dacă nu vrei să te faci balon de la năut, poți pune și 1 vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu. Mai adaugă 2-3 linguri de apă rece-rece sau mai multe, dacă îți place mai moale, și mixează în continuare, până hummusul devine fluffy și cremos. 

Notă

Hummusul poate fi păstrat la frigider, într-un bol acoperit. Iar ca să nu se oxideze, îl poți acoperi fie cu un strat subțire de ulei de măsline, fie cu o folie de prospețime, pe care o lipești bine de el, să nu rămână aer între. Rezistă până la 4-5 zile.

Valori nutriționale/porție

Calorii455
Grăsimi29g
Saturate4.1g
Monosaturate15.7g
Polisaturate7.4g
Carbohidrați37.9g
Zahăr6g
Fibre11.6g
Proteine14.5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare