Fructele la cuptor sunt un desert pe cât de simplu, pe atât de savuros. Iar perele coapte sunt ceva de vis. Un desert elegant, aromat și care umple bucătăria de un miros de sărbătoare.
Eu am folosit niște pere mari și foarte coapte, destul de moi. Dacă perele voastre sunt mai ferme, s-ar putea să necesite vreo 5-10 minute în plus la cuptor.
Mirodeniile pe care eu le-am folosit au rolul de a potența aroma perelor și de a le da acea notă caldă. Iar dacă sunteți surprinși de ghimbirul măcinat, să știți că el nu se va simți la final ca atare, dar va echilibra perfect gustul. Dacă aveți în casă, vă recomand să-l folosiți. Dacă nu, săriți peste.
Minunile astea de pere coapte le puteți servi calde, fix așa cum sunt, sau alături de o cupă de înghețată de vanilie, ori o lingură de iaurt grecesc. Mai puteți presăra nuci, alune, migdale, biscuiți sfărâmați sau ce vă pică vouă bine.
Prima dată pornește cuptorul la 200°C/treapta 6/temperatură moderată.
2)
Stoarce lămâia și amestecă 3 linguri de suc cu 1/2 linguriță esență de vanilie.
3)
Într-un bol amestecă 3 linguri de zahăr brun cu 1/2 linguriță scorțișoară, 1/4 linguriță ghimbir măcinat, 1/8 linguriță nucșoară.
4)
Taie perele spălate în 1/2 pe lung și cu o linguriță scoate miezul lemnos. Pe o tavă așază jumătățile de pere cu tăietura în sus.
5)
Stropește perele cu mixul de suc de lămâie și vanilie. Presară apoi pe ele mixul de zahăr cu mirodenii. Iar în scobitura fiecăreia pune câte o bucățică mică de anason stelat. Apoi pune și cubulețe de unt și dă tava la cuptor pe rândul din mijloc.
6)
După 20 de minute, scoate tava din cuptor și ajutându-te de 2 linguri întoarce delicat perele cu burta în sus. Dă-le la cuptor pentru încă 20 de minute.
7)
Când au trecut și aceste 20 de minute, scoate iar tava din cuptor și întoarce perele cu tăietura în sus. Mai dă-le la cuptor pentru 10 minute. La final, verifică dacă sunt gata cu o scobitoare. Dacă intră în pere foarte ușor și rapid, înseamnă că fructele îți sunt coapte, gata de savurat.