Supă cremă de ciuperci

Reteta Supa vegana de ciuperci

Deși nu conține lactate și nici făină, supa asta este cremoasă și gustoasă ca versiunea vegetariană. Doar că e mai sănătoasă și cu mai puține calorii, grăsimi și carbohidrați.

Ca să o pasați, aveți nevoie de un blender vertical, sau un blender cu cană. Ca să o gătiți fain, urmează sfaturile prețioase. 😄

Recomandări
  • Ciupercile. Dacă am de ales între champignoane, le aleg mereu pe cele brune pentru că sunt mai aromate decât cele albe. Curățarea lor o fac prin spălare cu apă rece. Ciupercile conțin 80-90% apă, cresc doar dacă au apă, așa că nu vă chinuiți să le periați. Oricum, la căldură, buzunărașele din burete se dezumflă, eliminând apa. Apoi, ciupercile NU se curăță de membrana ce le acoperă. Ea este perfect comestibilă și nutritivă. La fel sunt și codițele. Folosiți tot și nu faceți risipă.
  • Supa de legume. Dacă nu aveți supă gata făcută, puteți face o supă din cub. Eu îmi iau de la DM că au varinate bio destul de ok.
  • Cognacul. Rolul lui aici este de a îmbunătăți, echilibra aroma. Dacă nu cognac prin casă, poți pune în locul lui brandy, bourbon, sos de soia sau sos worchester/worcestershire. Dacă n-ai nic, nu pui și gata.
  • Fulgii de drojdie inactivă. Ingredientul ăsta e bun la casa unui vegan sau al unui om care postește des. Pentru că acești fulgi se pot da drept copie de parmezan, adică dau și gust de brânză și consistență sosurilor. Dacă nu aveți și vreți supa mai cremoasă, puteți să-i dați consistența cu un cartof fiert. Unul mic spre mediu, cât să nu schimbe gustul supei.
Printează rețeta

Supă cremă de ciuperci

  • Timp total: 40 minute
  • Porții: 5
  • Calorii 148

Ingrediente

  • 500 g champignoane brune
  • 40 g hribi uscați, (mai mărunțiți, nu întregi)
  • 1 buc ceapă, (100g)
  • 3 căței usturoi
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 20 ml cognac, (sau sos de soia)
  • 1000 ml supă de legume
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1/4 linguriță piper alb, (opțional)
  • 1-2 linguri fulgi de drojdie inactivă, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Înainte de toate, pune supa de legume la încălzit și în ea aruncă și hribii uscați. Apoi curăță de coajă ceapa și usturoiul și spală champignoanele, îndepărtând doar partea de codiță oxidată/cu pământ.

  • 2)

    Taie ciupercile felii subțirele, toacă ceapa și usturoiul mărunt.

  • 3)

    Pune pe foc mediu o oală/cratiță, de preferat mai lată și cu fundul gros. În ea varsă 2 linguri de ulei și când uleiul s-a încins, pune ceapa tocată. Amestecă vreo 3-5 minute până se înmoaie, după care zvârle usturoiul, amestecă câteva secunde și varsă champignoanele. Dă focul o idee mai tare.

  • 4)

    Amestecă din când în când în ciuperci. După vreo 10 minute, când zeama scursă din ele s-a evaporat și încep să se rumenească frumos, presară sare cât cuprinzi între 3 degete, varsă cogniacul ușor și fără turbulențe, să nu se înflăcăreze. Când s-a evaporat și el, pune cimbrul și supa cu tot cu hribi. Fierbe totul la foc mic spre mediu timp de 10-15 minute.

  • 5)

    La final, stinge focul, adaugă 1-2 linguri de fulgi de drojdie, sare și piper după gust. Dă supa la blender. Eu l-am folosit pe cel vertical care nu face figuri la supe fierbinți. Dacă ai blender cu cană, așteaptă să se răcească supa înainte de a o pasa.

    Când supa s-a cremuit, mai gustă o tură de probă, iar dacă o dorești mai groasă, completează cu fulgi de drojdie. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii148
Grăsimi7g
Saturate0.9g
Monosaturate2.9g
Polisaturate2.2g
Carbohidrați13.5g
Zahăr5.3g
Fibre3.9g
Proteine6.4g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare