Pui în sos de roșii cu busuioc

Piept de pui in sos de rosii cu busuioc

Piept de pui rumen și aromat în sos de roșii cu smântână, parmezan și busuioc. E o mâncare care te unge pe suflet, cum s-ar zice. 🙂

Eu lângă ea fac un orez sau couscous, că se combină bine cu sosul. Cu pâinea parcă nu merge așa de bine. În rest, n-am mare brânză să vă zic… Rețeta e simplă și nu prea aveți cum să dați greș. Numai să scoateți carnea de pui din frigider cu vreo 20-30 de minute înainte de gătire, să ajungă la temperatura camerei. Asta ca să iasă gustoasă și suculentă. Și apoi să aveți grijă să n-o țineți mai mult decât e necesar pe foc. Iar dacă gătiți mai multe porții, nu înghesuiți pieptul într-o tigaie, că nu se mai rumenește, ci se fierbe. Mai bine îl gătiți pe rând, decât așa.

Ah, și să vă puneți un șorț sau un tricou mai nașpa, că o să cam sară stropi de ulei din tigaie. 😁

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2-3
  • Calorii: 747

Ingrediente

  • 4 buc piept de pui dezosat și filetat, (350-400g)
  • 1 linguriță mix condimente italienești*, (vezi notă)
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1 buc mai mică ceapă galbenă , (70-80g)
  • 2 căței usturoi
  • 20 g unt 82% grăsime
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 3 linguri parmezan sau Gran Padana, (30g)
  • 1 conservă roșii cuburi în sos, (400g)
  • 20 g busuioc verde

Metodă

  • 1)

    Dacă nu ai puiul filetat, taie fiecare jumătate de piept pe grosime în 2 felii. Presară pe fiecare parte sare, piper după gust și 1 linguriță de condimente italienești.

  • 2)

    Curăță de coajă ceapa și usturoiul, apoi spală-le împreună cu busuiocul. Busuiocul scutură-l bine de apă și pune-l pe un șervet să mai absoarbă din apa rămasă pe frunze. 

  • 3)
    • Taie ceapa în ½ pe lungime, îndepărtează-i cotorul, apoi taie fiecare jumătate în felii pe lungime de 0.3 cm (poți să mergi pe striații și nu chiar până la cotor), apoi felii pe lățime tot de 0.3. La final, taie cotorul și împinge cubulețele într-un colț de tocător.
    • Pisează/toacă mărunt-mărunt usturoiul și lasă-l acolo.
  • 4)

    Acum ia o tigaie și așaz-o pe foc mediu spre mare. Când s-a încins bine, varsă în ea 2 linguri de ulei și când și uleiul s-a înfierbântat bine de tot, pune în tigaie pieptul mândru de pui. Lasă-l la rumenit 2-4 minute (bucățile mai subțirele se vor face mai repede) și abia apoi întoarce-l pe verso. După 2-3 minute de stat pe spate, trage tigaia deoparte, scoate puiul pe o farfurie și acoperă-l cu ceva.

  • 5)

    Dar cât stă puiul la rumenit, ca să nu te plictisești, dă pe răzătoarea cu lacrimi mici parmezanul.

  • 6)

    Pune tigaia înapoi pe foc – dar focul dă-l acum la mediu spre mic – și varsă în ea ceapa tocată. Presară sare cât cuprinzi între 3 degete și amestecă până se înmoaie (cam 2-3 minute). Pune apoi și usturoiul, amestecă de 2-3 ori, după care pune roșiile cuburi în sos. Amestecă iar și după 3-4 minute adaugă 100 ml de smântână. Mai amestecă 1-2 minute până face bulbuci, pune 20 g de unt și ½ din cantitatea de parmezan ras. Amestecă până se topește parmezanul, apoi stinge focul și trage tigaia de pe foc.

  • 7)

    Toacă mărunt frunzele de busuioc și pune-le în tigaie. Amestecă bine, apoi gustă de sare și adaugă după gust.

  • 8)

    Pune și pieptul de pui înapoi în tigaie, dar frumos și fără să-l întorci. Peste el presară parmezanul rămas și acoperă tigaia cu un capac/farfurie/folie de aluminiu până se topește brânza. 

    Poftă bună!

Notă

*Îți poți face singur mixul de condimente italienești, punând pune o cantitate egală din aceste ierburi uscate: oregano, busuioc, cimbru, salvie, maghiran.

Valori nutriționale/porție

Calorii747
Grăsimi45g
Saturate11g
Monosaturate12g
Polisaturate7.3g
Carbohidrați21.6g
Zahăr3.8g
Fibre2.3g
Proteine57.2g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare