Mâncare indiană de fasole roșie

De obicei îmi gătesc Chana Masala, care este o mâncare de năut (chana) cu un mix de condimente masala. Acest mix se folosește cam la orice curry. De data asta, conform poftelor avute și respectate :D, am înlocuit năutul cu fasolea, am potrivit puțin diferit condimentele și am adăugat lapte de cocos. A ieșit această mâncare foarte bună și aromată, pe care te invit și pe tine să o faci. Este vegană, plină de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase, adică are toți macro-nutrienții de care corpul nostru are nevoie zilnic. Nu mai zic (dar zic) că este tare simplu de preparat și e repede gata.

Dacă nu știi cu ce să o asortezi, încearcă cu orez simplu fiert, lipie sau pâine prăjită.

Printează rețeta

Mâncare indiană de fasole roșie

  • Timp total: 25 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 729

Ingrediente

  • 470 g fasole roșie boabe, (2 conserve)
  • 200 ml lapte de cocos, (1/2 de conservă)
  • 120 ml roșii pasate
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui/rapiță, (30ml)
  • 1 buc medie-mare ceapă galbenă, (150g)
  • 2 căței usturoi
  • 1 linguriță turmeric pudră, (3g)
  • 1 linguriță coriandru măcinat, (2,6g)
  • 1/2 linguriță garam masala, (1g)
  • 1/4 linguriță chili pudră, (0,6g, opțional)
  • 3-4 fire pătrunjel verde, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Pregătirea ingredientelor. Taie ceapa în 1/2 pe lungime, îndepărtează cotorul, apoi curăț-o de coajă. Curăță și usturoiul. Când cele 2 sunt goale, fă-le un duș rapid cu apă rece, după care taie-le așa:

    • Ceapa cubulețe mici. Pentru cine e începător, aici câteva indicații: fiecare jumătate de ceapă tai-o felii pe lung urmând striațiile, dar să nu mergi cu lama cuțitului până fix la bază, că se împrăștie toate și n-am gătat cu ele. Taie apoi ceapa pe grosime și la fel de subțire ca să o transformi în cuburi de 0.3-0.4cm.
    • Usturoiul zdrobește-l cu lama de la cuțit, apoi taie-l mărunt, în toate direcțiile.

    Desfă conservele de fasole, dar când tragi de capac, nu îl deschide complet, mai lasă-l ancorat cât de cât. Cu ajutorul lui poți să scurgi fasolea, fără să mai murdărești și o sită. Așa că scurge fasolea de sucul în care se scaldă, umple conserva cu apă proaspătă, agită puțin și scurge apa și repetă asta de vreo 2-3 ori, până fasolea e curată.

  • 2)

    Ia o cratiță sau tigaie mai înaltă și așaz-o pe foc mediu. Varsă în ea uleiul și când uleiul s-a încins, varsă în tigaie ceapa. Amestecă când și când până devine translucidă și se înmoaie bine (cam în 2-4 minute). Adaugă apoi usturoiul și toate condimentele. Mai amestecă vreo 30 de secunde până ies mirosuri exotice din tigaie. Adaugă roșiile pasate și amestecă din când în când timp de 2-3 minute, după care varsă în sos boabele roșii de fasole și laptele de cocos. Presară sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete și amestecă. Acum dă focul la mediu spre mic și lasă până sosul începe să devină ceva mai gros (cam în 7-9 minute), amestecând din când în când și finuț, să nu brutalizezi boabele de fasole. 😀

  • 3)

    Cât timp stă fasolea pe foc, spală pătrunjelul, apoi toacă-i frunzele mărunt.

    Când sosul s-a îngroșat cât de cât (vezi că se mai îngroașă și la răcire), gustă și dacă totul e ok, stinge focul, că mâncarea e gata. Presară deasupra pătrunjelul tocat și dacă vrei și îți place mai acrișor, poți stoarce și puțin lime. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii729
Grăsimi48g
Saturate24.6g
Monosaturate15.5g
Polisaturate6.1g
Carbohidrați62.3g
Zahăr3.5g
Fibre15.7g
Proteine17.2g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare