Spätzle cu bacon și blue cheese

Îmi plac foarte pastele astea nemțești și, din fericire, se găsesc și la noi. Eu le cumpăr de la Lidl (costă 4.39 lei o pungă de 500g), dar am mai văzut și la Carrefour. Se pot face și de casă, doar că durează, iar eu încerc să vă propun rețete cât mai scurte, ca să mai facem și altceva decât bucătărit. 😉

Rețeta este cât se poate de simplă și gustoasă. Pe lângă pastele astea, mai ai nevoie de bacon (de preferat, ușor afumat), de blue cheese sau gorgonzola, ceapă și usturoi.

Printează rețeta

Spätzle cu bacon și blue cheese

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 760

Ingrediente

  • 250 g spätzle cu ou
  • 120 g bacon
  • 80 g blue cheese, (sau gorgonzola)
  • 1 lingură ulei de măsline, (15ml)
  • 120 g ceapă galbenă/roșie
  • 2 căței usturoi
  • 2-3 fire ceapă verde, (opțional)
  • 1/2 linguriță boia dulce, (0.9g, opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, hai să ne ocupăm de legume. Curăță de coajă ceapa galbenă/roșie, cățeii de usturoi, iar la ceapa verde taie mustăcioara și frunzele veștejite dacă prezintă. Dă-le o spălătură, apoi du-le la tocător.

  • 2)
    • Taie ceapa galbenă/roșie în 1/2 pe lung, îndepărtează puțin din cele 2 capete, după care pune 1 jumătate cu partea tăiată în jos și taie-o felii urmând striațiile (cam de 0.3 cm). Pune-o într-un bol.
    • La ceapa verde, separă dintr-o tăietură frunzele de bulb (partea albă) și bulbul taie-l pe lung în bețișoare subțiri (tot cam de 0.3-0.4 cm grosime). Pune-le în alt bol. Frunzele taie-le rondele mici și pune-le în alt vas.
    • Transformă și cățeii de usturoi în rondele și împinge-i într-un colț de tocător.
    • Taie baconul cuburi/felii nu foarte subțiri, nici foarte groase (vezi în poză). Dă-l mai încolo.
    • Brânza tai-o bucățele mici.
  • 3)

    Ia o tigaie încăpătoare și așaz-o pe foc mediu. Varsă în ea uleiul și cuburile de bacon și amestecă doar din când în când până se rumenesc frumos pe ambele părți. Scoate-le pe o farfurie, numai grăsimea să o lași în tigaie.

  • 4)

    Pune tigaia înapoi pe foc mediu spre mic și varsă solzișorii de ceapă galbenă. Ia o oală de vreo 3 l, pune în ea apă cu 1/2 linguriță de sare și dă-o pe foc mare. Revenind la ceapa noastră, amestecă când și când, dar cu răbdare. Ceapa o facem domol ca să se caramelizeze frumos, să capete o culoare aurie-maronie și să iasă dulce la gust. Iar asta durează vreo 15-18 minute. Dar până atunci și fix când vezi că s-a înmuiat bine și aurit tot bine, varsă peste ea bulbul de la ceapa verde (dacă folosești) și continuă să amestecp când și când până ceapa devine cum am spus mai devreme.

  • 5)

    Dacă apa din oală fierbe, dă focul la mediu și îneacă în apa clotită pastele. Uită-te la ceas și lasă-le cât scrie pe ambalaj (de regulă între 11-13 minute).

  • 6)

    Când ceapa s-a caramelizat frumos, pune sare cât cuprinzi între 3 degete, boiaua și usturoiul. Amestecă de câteva ori până simți miros anti-pupat, după care scoate 1/2 de cană de apă fierbinte de la paste și pune 3-4 linguri în tigaie. Amestecă până ceapa absoarbe mare parte din lichid, după care pune cubulețele de brânză, amestecă de vreo 2-3 ori, aruncă și baconul rumen înapoi în tigaie și pastele scurse. Pastele are ar trebui deja să fie al dente (adică fierte, dar ușor ferme la mestecat). Dar dacă cumva nu-ți sunt gata, trage tigaia de pe foc și așteaptă-le și pe ele.

    Amestecă totul ușor și dacă e nevoie, mai adaugă apă de la paste. Gustă de sare și dacă totul e ok, presară deasupra frunzele de ceapă verde. Eu am picurat și puțin ulei picant. 🤫 Se mănâncă fierbinte și cu poftă!

Dacă ți-a plăcut rețeta asta și ai gătit-o sau e în plan, lasă-mi un comentariu. Orice feedback sau întrebare este bine-venită. 🙂

Valori nutriționale/porție

Calorii760
Grăsimi41g
Saturate7.2g
Monosaturate9g
Polisaturate4.3g
Carbohidrați64.1g
Zahăr0.2g
Fibre0.7g
Proteine34.9g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare