Paste cu ton și sos aromat de roșii

Pentru iubitorii de pește, această rețetă simplă și rapidă de paste cu ton este alegerea perfectă, atât pentru prânz, cât și pentru cină. Pastele cu ton și sos de roșii sunt o mâncare consistentă, sănătoasă, care place și copiilor. Iar dacă ai un program super strâns și ești adepta prep-meals, partea bună este că poți pregăti sosul în avans (cu tot cu ton) și în ziua cu pricina mai rămâne doar să fierbi pastele și să le împrietenești pe toate.

În ceea ce privește alegerea pastelor, poți folosi uscate sau proaspete și neapărat o formă la care să adere sosul. Eu am folosit pipe rigate, dar merg la fel de bine și cele tip penne, fusilli, farfalle, orecchiette etc.

Printează rețeta

Paste cu ton și sos aromat de roșii

  • Timp total: 25 minute
  • Porții: 3-4
  • Calorii 531

Ingrediente

  • 220 g paste
  • 1 buc mică ceapă galbenă, (50g)
  • 2 căței medii usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline, (30ml)
  • 3-4 buc file anchois în ulei, (10g)
  • 2 conserve ton bucăți, (în total 240g net)
  • 2 conserve roșii cuburi în sos, (în total 800g)
  • 2 linguri capere în oțet, (20g)
  • 20-30 buc măsline fără sâmburi, (50-60g)
  • 1 linguriță miere/zahăr, (7g/4g, ori după gust)
  • 1 linguriță oregano uscat, (1,8g)
  • 8-10 frunze busuioc verde, (3-5g, opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, pregătește-ți un pahar cu vin, ca să ai spor la gătit. 🙂 Dar înainte să bei din pahar, gustă o măslină și vezi cât e de sărată. Dacă e prea-prea, clătește-le în apă rece să se mai spele sarea de pe ele. Fă la fel și cu caperele, fără să le mai guști, că ce se știe, se știe… Continuă pregătirile cu deschiderea conservelor, iar pe cele de ton le poți pune și la scurs, să nu-ți mai bați capul după.

  • 2)

    Acum, curăță de coajă ceapa și usturoiul, dă-le o spălătură, după care taie ceapa cubulețe mici, iar usturoiul pisează-l dacă ei cu ce, dacă nu, zdrobește-l cu lama cuțitului și toacă-l mărunt-mărunt. Și dacă tot ești cu arma în mână, taie și măslinele în 2-3 felii.

  • 3)

    Pune cu încredere apă într-o oală de 3-4l, 1 linguriță rasă de sare și așaz-o pe foc mare.

  • 4)

    Ia o tigaie mare și așaz-o pe foc mediu. Când s-a încins, varsă în ea uleiul, iar când și uleiul s-a încins, pune fileurile de anchois și amestecă, apăsând pe ele cu lingura/spatula, până se dizolvă în ulei (cam în 1-2 minute).

  • 5)

    Adaugă ceapa și amestecă și în ea până vezi că începe să se înmoaie și să fie translucidă (cam într-un minut), după care pune usturoiul. Amestecă până simți miros creștin și deja poți pune roșiile cuburi în sos, cu tot cu sos și măslinele. Amestecă și aruncă o ocheadă la oala de lângă.

  • 6)

    Dacă apa din oală fierbe cu bulbuci mari, dă focul la mediu și pune pastele. Uită-te la ceas/pune-ți cronometrul pentru câte minute scrie pe ambalaj (de regulă, cam 10 minute pentru cele uscate și 4 pentru cele proaspete). În rest, doar din când în când, să amesteci în ele, că le place să se lipească de fundul oalei.

  • 7)

    După vreo 10-15 minute, când sosul din tigaie a mai scăzut și s-a îngroșat cât de cât, dă focul la mic-mic, adaugă mierea (sau zahărul), 1 linguriță de oregano și caperele. Mai amestecă de vreo 2 ori, apoi gustă de sare și pune doar cât consideri (eu am pus doar cât am cuprins între 3 degete). Adaugă bucățile de ton și amestecă ușor să nu se sfărâme prea tare. Stinge focul, dă tigaia deoparte și dacă pastele sunt gata, adică “al dente” (fierte, dar ușor ferme la mestecat), scurge-le de apă și pune-le în tigaie să le acoperi frumos cu sos.

  • 8)

    La final, dacă vrei și ai, toacă frunzele de busuioc și presară-le deasupra. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție (400g)

Calorii531
Grăsimi15g
Saturate2.4g
Monosaturate9.1g
Polisaturate2.6g
Carbohidrați63.6g
Zahăr5.6g
Fibre5.6g
Proteine34.5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare