Sos romesco

Sosul romesco este un sos spaniol cu origini catalane. Inițial, pescarii de aici îl preparau ca să-l mănânce cu pește. Dar cu timpul, sosul a început să fie acompaniat de pui, curcan, vită, legume coapte, ori pe grătar (vinete, dovlecel, cartofi, conopidă), brânză, măsline, ouă prăjite sau doar de pâine prăjită. Se mai folosește și în diverse preparate calde, cum ar fi pastele, frittata sau chiar pizza. Gustul lui este absolut minunat și de neuitat. Predomină aroma ardeilor copți și a migdalelor, este dulceag, ușor astringent. Iar pentru aventurieri, poate fi și picant dacă i se adaugă un ardei iute copt sau fulgi chili.

Acum, legat de preparare, dacă nu ai ardei gata copți, să știi că pentru a obține 200g, o să ai nevoie de 2-3 ardei kapia (în funcție de cât sunt de mari) sau 2 ardei grași roșii medii. De nu ai nici curte cu grătar, îți sugerez să-i coci fie direct pe aragaz, fie într-o tigaie grill, și nu la cuptor, pentru că nu vor avea gust de fum și nici consistența cărnoasă. În rest, mai poți înlocui migdalele cu alune de pădure, scoate usturoiul, dacă îți face probleme și… cam atât. Oțetul de vin roșu (sau vinul sherry) este important și nu l-aș trăda cu cel de vin alb, pentru că îi schimbă gustul și nu în bine. Mai bine deloc…

Printează rețeta

Sos romesco

  • Timp total: 10 minute
  • Porții: 300g
  • Calorii 132

Sos de ardei copți cu roșii cherry, migdale rumene, usturoi, oțet și ulei de măsline.

Ingrediente

  • 200 g ardei copți, (600g ardei proaspeți)
  • 100 g roșii cherry
  • 2 căței medii usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline, (45ml)
  • 1 lingură oțet de vin roșu, (15ml)
  • 20-25 g migdale crude
  • 1 felie pâine albă, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Varsă migdalele într-o tigaie mică și așaz-o pe foc mediu inițial, iar după ce vezi că s-a înfierbântat bine, dă focul la mic și amestecă des să nu se ardă migdalele. Când sunt ușor rumenite, scoate-le tin tigaie. Între timp, pune și felia de pâine la prăjit.

  • 2)

    Spală roșiile cherry și pune-le în cana de la blender. Apoi curăță cățeii de usturoi, dă-le și lor o spălătură, taie-i felii și pune-i peste roșii. Tot adaugă pune ardeii copți, uleiul de măsline, oțetul de vin roșu, migdalele și sare de 2 ori cât cuprinzi între 2 degețele. Mixează bine până obții o un sos gros, apoi pune și cam un sfert miez de pâine prăjită și mai mixează puțin, cât să fie sosul ușor granulat. Dacă e nevoie, mai adaugă miez de pâine sau sare.

Valori nutriționale/100g

Calorii132
Grăsimi10.4g
Saturate1.2g
Monosaturate7.76g
Polisaturate1.67g
Carbohidrați9.53g
Zahăr3.91g
Fibre2.5g
Proteine2.98g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare