Sosul romesco este un sos spaniol cu origini catalane. Inițial, pescarii de aici îl preparau ca să-l mănânce cu pește. Dar cu timpul, sosul a început să fie acompaniat de pui, curcan, vită, legume coapte, ori pe grătar (vinete, dovlecel, cartofi, conopidă), brânză, măsline, ouă prăjite sau doar de pâine prăjită. Se mai folosește și în diverse preparate calde, cum ar fi pastele, frittata sau chiar pizza. Gustul lui este absolut minunat și de neuitat. Predomină aroma ardeilor copți și a migdalelor, este dulceag, ușor astringent. Iar pentru aventurieri, poate fi și picant dacă i se adaugă un ardei iute copt sau fulgi chili.
Acum, legat de preparare, dacă nu ai ardei gata copți, să știi că pentru a obține 200g, o să ai nevoie de 2-3 ardei kapia (în funcție de cât sunt de mari) sau 2 ardei grași roșii medii. De nu ai nici curte cu grătar, îți sugerez să-i coci fie direct pe aragaz, fie într-o tigaie grill, și nu la cuptor, pentru că nu vor avea gust de fum și nici consistența cărnoasă. În rest, mai poți înlocui migdalele cu alune de pădure, scoate usturoiul, dacă îți face probleme și… cam atât. Oțetul de vin roșu (sau vinul sherry) este important și nu l-aș trăda cu cel de vin alb, pentru că îi schimbă gustul și nu în bine. Mai bine deloc…

