Vinete cu ardei stir fry

O rețetă de sezon, simplă, sănătoasă și mai ales gustoasă pe care am făcut-o cu vinete, ardei, ceapă și usturoi. Bineînțeles și ca tot asiaticul, am preparat și un sos aromat care să se potrivească bine cu legumele. 

Ca și recomandări la rețeta asta ar fi să folosești vinete tinere (mici), pentru că nu sunt așa amărui ca cele în etate :D. Dar dacă nu ai de unde lua vinete mici, nu-i prea grav, pentru că le vom pune în apă sărată ca să le scoatem amăreala. Ardeii e fain să fie cât mai colorați (verzi, roșii, galbeni) și cu pulpa groasă, nu subțire (cum au ardeii Bianca), că se înmoaie prea repede la foc puternic. În rest, spor și distracție! 🙂 Iar dacă vrei să mă întrebi ceva sau să-mi arăți cum ți-a ieșit, lasă un comentariu sub rețetă. 

Printează rețeta

Vinete cu ardei stir fry

  • Timp total: 35 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 458

Ingrediente

  • 450 g vinete, (2 buc mici)
  • 200-250 g ardei gras sau kapia , (1-2 buc)
  • 100 g ceapă galbenă/roșie, (1-2 buc)
  • 3-4 căței medii usturoi
  • 1 fir mediu ceapă verde
  • 1 buc ardei iute, (opțional)
  • 1 lingură amidon de porumb
  • 3 1/2 linguri ulei de floarea-soarelui/rapiță

Sos:

  • 3 1/2 linguri sos de soia cu adaos mic de sare
  • 1 lingură sos hoisin
  • 1 linguriță ulei de susan
  • 1 linguriță amidon de porumb
  • 2 linguri apă

Metodă

  • 1)

    Înainte de toate, spală vânăta, îndepărtează-i cotorul, apoi tai-o rondele de cam de 1-1.5 cm grosime, iar dacă ai o vânătă grăsună, taie rondelele în 2-3 bucăți. Pune ce ai tăiat într-un castron (nu de metal), cu apă rece și 1 lingură de sare. Acoperă cu o farfurie care să intre și ea în castron și să le țină scufundate în apă.

  • 2)

    Curăță de coajă usturoiul și ceapa. Taie mustăcioara de la ceapa verde și frunzele veștejite dacă prezintă. Ardeii taie-i în ½ pe lungime, scoate-le cotorul, nervurile și semințele. Spală-le bine pe toate împreună cu ardeiul iute, dacă folosești.

  • 3)

    Acum, că toate-s curăte, ia un tocător și:

    • Îndepărtează cotorul și baza la ceapă , apoi tai-o în sferturi pe lung. Desfă cu mâna straturile de ceapă și pune-le într-un bol.
    • Ardeiul gras taie-l cuburi de 3-4cm și pune-l în alt bol.
    • Taie ceapa verde în rondele subțiri sau dacă vrei mai fancy, bețișoare pe diagonală – lasă-o tot pe tocător.
    • Usturoiul pisează-l sau taie-l în cubulețe mici-mici.
    • Ardeiu iute taie-l rondele cu sau fără nervuri și semințe (în funcție de cât de aventuros te simți).
  • 4)

    Într-un bol amestecă sosul de soia cu cel hoisin și cu lingurița de amidon. Adaugă cele 2 linguri de apă și mai amestecă să se omogenizeze frumos.

  • 5)

    Scurge de apă vinetele și șterge-le cu prosop curat, apoi presară pe ele lingura de amidon de porumb și amestecă bine să se pudreze toate.

  • 6)

    Varsă 2 linguri de ulei într-o tigaie mare și așaz-o pe foc mediu spre mare. Când uleiul s-a încins, așază frumos vinetele, să nu stea una peste alta. Întoarce-le abia când vezi că s-au rumenit ușor. În aproximativ 8-10 minute, dacă sunt rumene pe ambele părți și moi (dar ferme, nu papleașcă, că vrem să le simțim textura când mușcăm din ele), scoate-le pe o farfurie pe care ai așternut un șervet de hârtie.

  • 7)

    Dacă folosești aceeași tigaie și la stir fry, șterge-o cu un șervet, varsă în ea 1 ½ lingură de ulei și dă-o tot pe foc mediu spre mare. Pune cuburile de ardei, amestecă 30 sec-1 minut, după care pune petalele de ceapă. Mai amestecă din când în când și după 2-3 minute, când vezi că ceapa și ardeii s-au rumenit ici-colo, dar sunt încă fermi, pune usturoiul, ardeiul iute și vânăta gătită. Amestecă de vreo 2-3 ori, după care amestecă și în sos și varsă-l în tigaie. Mai învârte lingura prin tigaie 1, trage tigaia de pe foc, pune ceapa verde și gata! Se mănâncă fierbinte. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii458
Grăsimi38g
Saturate4.9g
Monosaturate13.2g
Polisaturate14.6g
Carbohidrați31.2g
Zahăr9.8g
Fibre6.7g
Proteine5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare