Curcan cu sos de tarhon și ciuperci

Piept de curcan rumen și fraged în sos cremos de ciuperci și tarhon verde. Este o rețetă care se prepară simplu și rapid, iar mixul de arome este unul fin și delicios. Pentru că tarhonul merge de minune și cu carnea de pasăre, și cu ciupercile și smântâna. În plus, i-am adăugat puțină cremă de brânză ca să potențeze și mai mult toate aromele din rețeta noastră. 😉

Legat de tarhon, trebuie să știi că cel proaspăt este mai puternic decât cel uscat și e recomandat să pui cu măsură, astfel încât să completeze și nu să acopere gustul celorlalte ingrediente. De asemenea, este o plantă destul de firavă și nu rezistă prea mult după tăiere. Ca să-i prelungești viața, învelește-l într-un șervet de hârtie umed pe partea care acoperă codițele și bagă-l într-un punga zip cu găuri sau o pungă normală, dar deschisă într-un capăt, ca să circule aerul. 

Deși sunt multe persoane care susțin că nu le place gustul lui, ar fi surprinși să afle că l-au savurat fără să știe, fie în ierburile de Provence, fie în sosul bearnaise, muștar sau oțet. Cum ziceam mai sus, secretul stă în cantitate. 😉 Pe lângă contribuția lui culinară, tarhonul este și foarte sănătos. Este folosit în medicina homeopată, îndeosebi ca tratament pentru inflamații și infecții, anxietate, pentru probleme și alergii de piele, respiratorii, digestive și genitale. E bogat în vitaminele A, C, B6, calciu, magneziu și fier. Așa că, dacă e gustos și sănătos, eu zic să-l mâncăm. 🙂

Printează rețeta

Curcan cu sos de tarhon și ciuperci

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 771

Ingrediente

  • 330 g piept de curcan dezosat, fără piele
  • 250 g ciuperci champignon albe sau brune
  • 2 căței usturoi
  • 8-10 g tarhon verde, (2-3 fire)
  • 1 1/2 lingură lingură ulei de floarea-soarelui , (22,5ml)
  • 1 lingură unt nesărat, 82% grăsime, (20g)
  • 200 ml smântână pentru gătit, 32% grăsime
  • 2 lingurițe pline line cremă de brânză clasică, (15g)

Metodă

  • 1)

    Prima dată scoate curcanul de la frigider și crema de brânză să se acomodeze cu temperaturi mai ridicate. Taie-l pe lung în felii de cam 1,5-2 cm, dacă nu-l ai filetat deja. Presară pe fiecare felie față/verso ½ linguriță de sare și ¼ linguriță piper negru măcinat.

  • 2)

    Curăță usturoiul de coajă (ca să-ți fie mai ușor să-l decojești, dă-l puțin prin apă ;)). La ciuperci taie partea oxidată sau cu pământ de la codiță și apoi spală-le sau șterge-le cu o perie/șervet. Nu le îndepărta pielița ce le acoperă, nici membrana dintre coadă și pălărie, că sunt la fel de comestibile și nutritive. Spală și tarhonul și lasă-l deoparte.

  • 3)

    Taie ciupercile mai mari în 2-3 bucăți, cât să fie cam de 2 cm grosime. Usturoiul pisează-l sau zdrobește-l cu lama cuțitului și toacă-l mărunt.

  • 4)

    Pune pe foc mediu spre mare o tigaie și când i s-a încins fundul, varsă în ea uleiul. Când și uleiul s-a încins, pune fileurile de curcan și întoarce-le abia când vezi că s-au rumenit ușor, adică după 3 minute (dacă fileurile tale sunt mai subțiri de 1,5 cm, întoarce-le la 2 – 2 1/2 minute). Mai lasă-le și pe verso tot atât și ca să fii sigur că pieptul gătit și e fraged, apasă ușor pe el și ar trebui să se simtă ușor moale. Când e gata, trage tigaia deoparte, scoate curcanul pe o farfurie și acoperă-l cu o folie de aluminiu/castron. Lasă-l la odihnă, timp în care carnea va continua să se gătească, iar sucurile proprii să se redistribuie uniform.

  • 5)

    Când tigaia s-a mai răcit, șterge-o cu un șervet, apoi pune untul și dă-o iar pe foc (tot mediu spre mare). Când untul s-a topit, pune ciupercoanțele și amestecă în ele din când în când, până se rumenesc și ele ușor și apa e care au lăsat-o s-a evaporat.

  • 6)

    Între timp, toacă frunzele de tarhon și trage deoparte câteva pentru ornat.

  • 7)

    Când ciupercile sunt gata, pune în tigaie usturoiul și amestecă de vreo 2 ori. Apoi adaugă smântâna, crema de brânză, sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete și tarhonul tocat. Amestecă din când în când, până sosul începe să se îngroașe. Gustă de sare și vezi dacă e nevoie să mai adaugi ori ba, stinge focul, dezvelește curcanul și pune feliile în tigaie. Presară deasupra tarhonul pus deoparte pentru ornat și eventual, dacă mai ai răbdare, acoperă tigaia cu un capac pentru 3-5 minute. Se mănâncă fierbinte cu pâine proaspătă, mămăligă, orez sau paste. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii771
Grăsimi61g
Saturate30.6g
Monosaturate14.9g
Polisaturate6.7g
Carbohidrați7.3g
Zahăr4.3g
Fibre2g
Proteine46g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare