Struguri și prune coapte cu cremă de mascarpone

Struguri si prune coapte cu mascarpone

O rețetă care cinstește recolta de toamnă. Mirosul de fructe coapte mă transportă acasă, la caldura căminului, când afară vremea era rece și mohorâtă. Asta pentru că toamna, în camera casei în care iarna nu se făcea focul în sobă, bunica punea pe dulapuri și în straturi de ziare, mere, pere, gutui, struguri, prune. Așa mâncam noi fructe până în iarnă, ba gutuile și merele chiar în iarnă. Și de cele mai multe ori, le mâncam coapte cu unt și zahăr. Un desert atât de simplu, pe care îl adoram și care îmi trezește cele mai frumoase amintiri.

Printează rețeta

Struguri & prune coapte cu mascarpone

  • Timp total: 25 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 655

Ingrediente

  • 5-7 buc prune*, (190-200g)
  • 12-15 boabe struguri albi și/sau roz*, (120g)
  • 1 lingură rasă unt, (15g)
  • 2 linguri zahăr alb sau brun, (35g)
  • 1/4 linguriță scorțișoară măcinată, (0,65g)
  • 1 pumn miez de nucă, (20g)
  • 4 buc mari biscuiți digestivi, (60g, opțional)

Cremă de mascarpone cu iaurt

  • 120 g mascarpone
  • 120 g iaurt grecesc
  • 3 linguri zahăr pudră, (24g)
  • 2 lingurițe suc proaspăt portocală, (10ml)
  • 1 linguriță coajă rasă portocală, (4g)
  • 1/2 linguriță zahăr vanilat, (am pus cu bourbon)

Metodă

  • 1)

    Începe rețeta cu căldură, adică pornește cuptorul la 190°C/trapta 5/temperatură moderată și scoate din frigider iaurtul și mascarponele să se mai încălzească și ele. De asemenea, pune mascarponele la scurs să te scapi de zer.

  • 2)

    Pregătește o tavă/un vas termorezistent pentru cuptor. Spală fructele și prunele taie-le în 1/2 ca să le scoți sâmburii. Pune jumătățile cu fundul în jos, iar printre ele, boabele de struguri. În fiecare jumătate de prună pune cubulețe de unt, mai aruncă câteva și peste struguri, apoi presară zahărul brun și scorțișoara. Poate ți se pare mult zahăr, dar prunele coapte sunt mai acrișoare decât cele proaspete. Plasează tava pe rândul din mijloc și din când în când aruncă o ocheadă în cuptor să vezi cum ți se prezintă fructele. Cam în 15-20 de minute ar trebui să fie coapte.

  • 3)

    Între timp, varsă într-un vas mascarponele cu zahărul pudră și fie cu un tel, fie cu un mixer de mână cu 2 palete lamelare bate brânza doar până devine cremoasă și fină. Atenție, nu mixa mult, că se întărește și nema cremă pe ziua de azi… 😀 Acum, renunță la tel/mixer și înarmează-te cu o lingură. Varsă iaurtul peste brânză și amestecă ușor până se încorporează bine. Adaugă esența de vanilie, coaja rasă și sucul de portocale, amestecă și gustă să vezi dacă e nevoie să mai adaugi zahăr sau portocală. Dacă totul e ok, acoperă bolul cu ceva și dă-l la frigider.

  • 4)

    Și tot între timp, mărunțește și miezul de nucă în bucăți mai mici.

  • 5)

    Când fructele sunt gata, scoate-le din cuptor și lasă-le vreo 5 minute să respire aer de cameră. Împarte-le apoi, frățește în boluri/farfurii adânci, presară pe ele nucile, lângă pune biscuiți (dacă vrei) și apoi crema de mascarpone cu iz de portocale. Poftă bună!

Notă

*Atunci când cumperi fructele, uită-te să fie coapte, dar ferme. Poți folosi și prune goldane (cele rotunde) și dacă ai de ales între struguri cu sâmburi sau fără, alege-i pe cei fără.

Valori nutriționale/porție

Calorii655
Grăsimi39g
Saturate19.2g
Monosaturate9.1g
Polisaturate6.6g
Carbohidrați66.4g
Zahăr49.7g
Fibre2.9g
Proteine14.8g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare