Salată de ridichi negre și morcovi

Salata de ridichi negre cu morcovi si dressing de portocala

Minunăția asta de ridiche de iarnă, neagră pe-afară, dar albă ca zăpada pe dinăuntru, este incredibil de sănătoasă. Are o grămadă de minereale și vitamine, îndeosebi calciu, cupru, fier, vitaminele A, C și B-uri. Și, pentru că printre altele ajută mult digestia, bila și ficatul, salata asta prinde bine lângă o mâncare mai grea.

Când mergi să o cumperi, vezi să fie fermă, fără riduri sau fără pete. Dacă este tânără și frumoasă, o poți folosi lejer cu tot cu coajă. Pentru depozitare, o poți plasa într-o pungă deschisă sau perforată la frigider. Asta dacă nu ai spațiu în beci pentru o cutie plină cu nisip umed. 😀

Și pentru că unora (în special copiilor) nu le place pentru că este iute, un secret care te ajută să-i scoți iuțeala este ca după ce o razi, să presari pe ea sare și să o lași vreo 10 minute până sare scoate din ea sucul pișcător de limbă. Apoi, dacă e prea sărată, o speli și o storci bine. Vei vedea că iuțeala s-a dus.

Revenind la salata cu ridichi și morcovi, să știi că poți folosi și ghimbir pudră, dacă nu ai rădăcini prin casă. Cam 1/4 de linguriță e de ajuns. Iar ca să fie și mai sănătoasă și, zic eu, și mai delicioasă, îi poți adauga nuci/alune/semințe de susan. Mi se pare o că completează tare bine. 😉

Printează rețeta

Salată de ridichi negre și morcovi

  • Timp total: 15 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 141

Ingrediente

  • 200 g ridichi negre, (1 buc medie)
  • 200 g morcovi, (1 buc mare)
  • 3-4 linguri suc proaspăt portocală, (1 buc medie)
  • 1-2 lingurițe suc proaspăt lămâie, (1/4 buc medie)
  • 1 linguriță rasă miere de albine polifloră, (7ml)
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui/rapiță, (15ml)
  • 1/4 linguriță ghimbir ras, (5-7g)
  • 2 fire pătrunjel verde, (opțional)
  • 2 lingurițe nuci/alune mărunțite/susan, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, vezi dacă e proaspătă ridichea, căci dacă este, o poți rade cu tot cu coajă. Dacă nu e prea tinerică, atunci curăță-o de coajă, apoi curăță morcovul și ghimbirul. Spală-le bine împreună cu pătrunjelul, portocala, lămâia.

  • 2)

    Dă pe răzătoarea cu lacrimi mari ridichea cea neagră, după care plaseaz-o într-un bol și presară pe ea 1/2 linguriță de sare. Amestecă și las-o așa deocamdată, continuând cu morcovul care și el vine tras pe răzătoare, și tot cu lacrimi mari. Pune-l într-un castron mai mare în care vrei să faci salata.

    Acum întoarce răzătoarea pe partea cu lacrimi mici și rade ghimbirul.

  • 3)

    Într-un bol, stoarce 3 linguri de suc din portocală (atenție să nu-ți cadă și sâmburi) și 1 linguriță de suc din lămâie. Adaugă 1 lingură de ulei, 1 linguriță de miere, ghimbirul ras și amestecă bine-bine. La final, gustă să vezi dacă mai e nevoie de suc de portocală/lămâie/miere (dar sare, să nu pui!). Cum citricele le cam iei la noroc și nu știi cât de acre sunt până nu le tai, e mai bine să reglăm dressingul la final.

  • 4)

    Întoarce-te la ridichea rasă pe care te sfătuiesc să o guști înainte să vezi dacă nu cumva e prea sărată (luând în calcul că în dressing nu am pus sare). Dacă e, clătește-o cu apă să-i mai cureți sarea de pe ea. Dar și dacă o clătești și dacă nu, ia ridiche rasă cât cuprinzi într-un pumn, stoarce-o bine și apoi zvârle-o peste morcov. Repetă până ai pus-o pe toată. Acum poți adăuga și dressingul. Amestecă bine-bine și gustă iar să vezi dacă mai e nevoie să o reglezi la dulce/acru/sărat. Iar dacă pui și pătrunjel verde (și tare ți-aș recomanda :), acum e momentul să-i toci frunzele și să le amesteci și pe ele în salată. Dacă pui miez de nucă, mărunțește-l și pe el cu un cuțit, de vrei alune rumene, la fel, iar semințele de susan prăjite pune-le așa cum sunt. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii141
Grăsimi8g
Saturate1g
Monosaturate3.5g
Polisaturate2.7g
Carbohidrați17.8g
Zahăr10.9g
Fibre4.1g
Proteine1.7g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare