Minunăția asta de ridiche de iarnă, neagră pe-afară, dar albă ca zăpada pe dinăuntru, este incredibil de sănătoasă. Are o grămadă de minereale și vitamine, îndeosebi calciu, cupru, fier, vitaminele A, C și B-uri. Și, pentru că printre altele ajută mult digestia, bila și ficatul, salata asta prinde bine lângă o mâncare mai grea.
Când mergi să o cumperi, vezi să fie fermă, fără riduri sau fără pete. Dacă este tânără și frumoasă, o poți folosi lejer cu tot cu coajă. Pentru depozitare, o poți plasa într-o pungă deschisă sau perforată la frigider. Asta dacă nu ai spațiu în beci pentru o cutie plină cu nisip umed. 😀
Și pentru că unora (în special copiilor) nu le place pentru că este iute, un secret care te ajută să-i scoți iuțeala este ca după ce o razi, să presari pe ea sare și să o lași vreo 10 minute până sare scoate din ea sucul pișcător de limbă. Apoi, dacă e prea sărată, o speli și o storci bine. Vei vedea că iuțeala s-a dus.
Revenind la salata cu ridichi și morcovi, să știi că poți folosi și ghimbir pudră, dacă nu ai rădăcini prin casă. Cam 1/4 de linguriță e de ajuns. Iar ca să fie și mai sănătoasă și, zic eu, și mai delicioasă, îi poți adauga nuci/alune/semințe de susan. Mi se pare o că completează tare bine. 😉

