Ouă coapte cu bacon și ardei

Oua coapte cu bacon si ardei

Un mic-dejun de duminică, consistent și delicios. E o mâncare care te scapă de resturile din frigider, pentru că necesită cantități mici de ingrediente. Și cum mie nu-mi place risipa, după inspecția de final de săptămână, cam fac rețeta asta că merge repede și e simplu de preparat. Iar posibilitățile sunt multe. În loc de ardei poți pune roșii uscate, ciuperci călite, spanac. Sau ceapă caramelizată (vezi aici cum se face) care merge bine cu o brânză sărată. În loc de bacon, cârnați, resturi de la friptură, ori nicio carne. La brânză am scris mai jos ce și cum și nu aș scoate-o. Cam asta e… ah, și musai însoțită de pâine prăjită. 😉

Legat de prezentare, poți face mâncarea pe porții în vase ramekin, dacă ai. Eu am, numai nu am vrut să mă dau mare. 🙂 Ele sunt ideale, mai ales dacă hrănești mai multe persoane, dacă vrei să arate a fine-dinning sau ca să nu se certe nimeni pe porții.

Oua coapte cu bacon si ardei
Oua coapte cu bacon si ardei
Printează rețeta

Ouă coapte cu bacon și ardei

  • Timp total: 25 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 491

Ingrediente

  • 4 buc ouă
  • 50 g bacon/șuncă afumată
  • 70 ml smântână grasă/mascarpone, (4 1/2 linguri rase)
  • 50 g cașcaval/mozzarella/cheddar/emmental/gouda etc.*, (3 1/2 linguri)
  • 15 ml ulei de floarea-soarelui**, (1 lingură)
  • 50 g ardei gras roșu/kapia, (cam 1/4 dintr-un ardei mediu)
  • 1 fir ceapă verde

Metodă

  • 1)

    Începem cu pregătirea terenului, așa că:

    • pornește cutorul la 1900C/treapta 5/temperatură moderată
    • spală ardeiul, ceapa verde curățată de mustăți și ouăle
    • taie baconul/șunca cubulețe mici.
  • 2)

    Pune pe foc mic spre mediu o tigaie mică. Dacă baconul tău nu e prea gras și dacă nu ai tigaie non-aderentă, varsă în ea 1 lingură de ulei. Când s-a încins, pune cubulețele de bacon și lasă-le cât să se rumenească frumos, amestecând din când în când. La final, scoate-le pe o farfurie, dar fără grăsime.

  • 3)

    Cât stă baconul la rumenit, taie cubulețe mici-mici ardeiul și trage-l într-un colț de tocător să tai și firul de ceapă rondele subțiri dacă tot ești la capitolul cuțit. Apoi, deasupra unui castronaș, dă brânza pe răzătoare (partea cu lacrimi mici sau mari).

  • 4)

    Într-un vas de ceramică, yena sau fontă, pune baconul prăjit, cubulețele de ardei. Adaugă smântâna peste, apoi brânza rasă. Acum abia urmează ouăle, dar ca să nu-ți fugă gălbenușul spre marginea vasului, fă cu degetele 4 găuri mici acolo unde ai vrea să-și facă cuib gălbenușul. Sparge cu grijă fiecare ou deasupra cubului. După ce le-ai plasat pe toate, presară pe ele sare, piper negru măcinat, puțină boia sau chili dacă vrei. Pune vasul în cuptor pe rândul din mijloc***. Cam în 10-15 minute, ar trebui să fie gata. Cum știi că sunt numai bune de mâncat? Păi te uiți să fie albușul făcut (adică din transparent să devină alb, gălbenușul să fie de un galben frumos și mai scuturi de vas să vezi dacă ouăle tremură ușor. Dacă toate astea sunt îndeplinite, scoate vasul din cuptor, presară ceapa verde și mănâncă cu pâine prăjită cât e cald. Poftă bună!

Note

* Dacă șunca ți-e foarte sărată, să pui o brânză mai plăpândă (adică nu telemea sau parmezan).

** Poți sări peste ulei, dacă ai un bacon gras și o tigaie bună.

*** Dacă folosești vasele ramekin de care ziceam mai sus, pune-le pe o tavă, iar în tavă pune cam 1 deget de apă.

Valori nutriționale/porție

Calorii491
Grăsimi39g
Saturate16.5g
Monosaturate14.2g
Polisaturate4.7g
Carbohidrați5.4g
Zahăr4.3g
Fibre0.5g
Proteine29.5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare