Chiftele de conopidă cu feta

Chiftele de conopida cu branza

Eu nu prea mă dau în vânt după conopidă, dar făcută pastă cu usturoi, gătită stir fry, murată sau așa, sub formă de chiftea, îmi place mult.

Rețeta asta are nevoie doar de câteva ingrediente și se poate face atât la tigaie, cât și la cuptor. Eu am gătit chiftelele și-și, ca să văd diferența. Și pot să spun că le prefer gătite la tigaie. 🙂 Asta nu doar pentru că se fac mult mai repede, dar sunt și mai gustoase.

Ca și sfaturi de gătire, ar fi să pui ingredientele uscate. Adică legumele fără apă, iar brânza scursă bine de ser. Odată ce ai compoziția gata, să o și pui la gătit, altfel, cu cât stă mai mult, cu atât începe să devină mai umedă.

Chifteluțe de conopidă merg bine cu un sos de iaurt, de tahini cu lămâie, cu sos romesco sau cu muhammara. Iar dintre legume, preferă roșiile și castraveții ;).

Printează rețeta

Chifteluțe de conopidă cu feta

  • Timp total: 20 minute
  • Porții: 2-3 porții (13 buc)
  • Calorii 208

Ingrediente

  • 270 g conopidă, (360g cu frunze și cotor)
  • 70 g brânză feta, (sau telemea)
  • 2 buc medii ouă
  • 3 linguri făină, 25g
  • 1/2 linguriță praf de copt, (1,5g)
  • 1-5 linguri ulei de floarea-soarelui, (aprox. 1 L - cuptor / 5 L- tigaie)
  • 1/2 linguriță boia dulce, (1,3g)
  • 2 căței usturoi
  • 1-2 fire ceapă verde
  • 5-6 fire mărar verde

Metodă

  • 1)

    Prima dată, gândește-te dacă vrei să faci chifteluțele la cuptor sau tigaie. De vrei la cuptor, atunci pornește-l de pe acum și setează-l la 2000C/treapta 6/temperatură moderată.

    Apoi dă conopida prin jet de apă rece, taie-o de pe cotor în buchete mai mici și lasă-le la zvântat de apă. Curăță ceapa de mustăți și frunze veștejite, dezbracă usturoiul de coajă și spală-le împreună cu mărarul. E important să ștergi/usuci bine legumele de apă, să nu îți băltească chiftelele. 😀

  • 2)

    Când uscate ți-s legumele, ia un tocător și:

    • ceapa verde – fă-i 1-2 tăiețuri pe lung, adică bulb și frunze (în funcție de cât e de gros firul), apoi taie-o pe grosime în bucăți mici
    • cățeii de usturoi – pisează-i sau toacă-i mărunt-mărunt
    • frunzele de mărar – toacă-le și pe ele și nu neapărat mărunt.

    Cu o fruculiță, sfărâmă brânza scursă bine de ser în prealabil.

  • 3)

    În cana de la blender (aia de ciopârțit legume) pune buchetele de conopidă și macină-le până sunt mărunte, așa între un bob de orez și unul de griș. Dacă băgăția nu ți-a surâs și nu deții un blender, poți mărunți conopida și cu un cuțit. Dă-i cu putere, în toate părțile, numai bine, îți mai verși amarul. :))

  • 4)

    Acum că te-ai răzbunat pe conopidă, vars-o într-un bol mai mare și adaugă acolo făina și praful de copt (dacă ai de când se la dai la cuptor), brânza, cele 2 ouă sparte, ceapa, usturoiul și mărarul, boiaua. Mai pune și cam 1/4 linguriță de sare, piper negru măcinat, dacă dorești. Amestecă să se împrietenească toate, apoi gustă să vezi dacă mai e nevoie de sare.

  • 5)

    A. Dacă le faci la cuptor – pune pe o tavă mare hârtie de copt, apoi umple o lingură cu compoziția din bol și cu mâna aplatizeaz-o puțin și rotunjește-o pe la capete. Lasă-o să curgă frumos de pe lingură, fix pe tavă. Când le-ai pus pe toate, unge fiecare chiftea cu puțin ulei și dă tava la cuptor pe rândul din mijloc. Iar dacă ai cuptor mai șmecher, poți seta temperatură sus-jos. Cam în 15-20 minute ar trebui să fie gata.

    B. Dacă le faci la tigaie – pune-o pe foc mediu și varsă în ea ulei, cât să ai cam 1 cm. Abia când uleiul e încins bine-bine, ia cu o lingură compoziție din bol și vars-o lin în tigaie. Mai aplatizează cu dosul lingurii dacă e nevoie, dar aluatul fiind moale, ar trebui să se aplatizeze singure. Atenție numai să nu le înghesui că au nevoie de loc în laterale ca să se ridice căldura. Lasă-le cam 1-1,5 minute pe fiecare parte, sau până vezi că devin rumene (aurii-maronii), iar dacă pe parcurs simți că focul e prea puternic, dă-l o idee mai mic.  Scoate-le pe un platou pe care ai pus un șervet care să absoarbă surplusul de grăsime. Lasă-le măcar 5 minute la odihnă, după care le poți mânca cu poftă.

Valori nutriționale/porție (4,5 buc)

Calorii208
Grăsimi14g
Saturate5.4g
Monosaturate6.2g
Polisaturate1.7g
Carbohidrați12.2g
Zahăr3.5g
Fibre2.5g
Proteine9.2g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare