Kugelul face parte din bucătăria tradițională evreiască și este o budincă care se face, de regulă, pentru ziua de Shabbat. Kugelul de varză nu este atât de popular ca cel de cartofi și paste. Dar după ce am gătit rețeta Kugel de cartofi a lui Costin, m-am ambiționat să fac și varianta cu varză.
Kugelul se poate mânca atât clad, cât și rece. Cald se mănâncă, de regulă, pe post de garnitură. Rece se mănâncă la micul dejun sau la prânz, cu puțină smântână deasupra.
Recomandări:
Varza – pentru nu ieși un kugel prea zemos și cu ouăle prea mult coapte, am sotat varza într-o oală înainte. Doar atât cât să se înmoaie, nu cât să îi dau și culoare. De asta se va ocupa cuptorul.
Tava – pentru coacere, am folosit tava mea de prăjituri. Pentru că metalul permite căldurii să se transmită rapid și peste tot, și pe margini se face acea crustă faină. Dimensiunea tăvii e 28*20 cm, la fix pentru compoziția ce am avut-o.
Curăță de coajă ceapa, curăță morcovul și varza de primele foi. Spală-le pe toate și apoi taie varza în jumătate și scobește-i cotorul. Dacă ai mandolină, fă varza fâșii cu ajutorul ei. Dacă nu ai, înarmează-te cu răbdare și din tăieturi subțiri, fă varza franjuri. Pune-o într-un castron mare pe măsură ce o tai. La final, eu am pus peste ea 1 linguriță de sare și am frământat-o nițel cu mâna. Sarea o înmoaie, făcând-o mai puțin stufoasă. Astfel, am putut să o îndes pe toată în oală.
2)
Acum toacă mărunt ceapa și la final dă pe răzătoare morcovul.
3)
Ia o cratiță/oală în care pare că-ți încape toată varza și varsă în ea 3 linguri de ulei. Dă-o pe foc mediu spre mic.
4)
Când uleiul s-a încins, pune ceapa și amestecă vreo 2 minute până se înmoaie cât de cât, după care pune varza. Timp de 10-15 minute, până se înmoaie și vărzuca, stai lângă oală ca să amesteci frecvent. Când e gata – gustă o bucată să o verifici -, stinge focul și lasă-o la răcit.
5)
Acum e timpul să pornești cuptorul la 190°C ca să apuce să se încălzească.
6)
Într-un castronaș pune cele 4 ouă, 1/2 linguriță piper, 1/2 linguriță usturoi granulat, tot atâta boia și turmeric. Pune și sare dacă și cât consideri că e nevoie, tinând cont că ai gustat varza. Bate bine ouăle, după care pune peste ele 60 g de pesmet și bate iar în castron până se combină toate.
7)
Când varza s-a mai răcit, pune peste ea morcovul ras și compoziția de ouă cu pesmet. Amestecă bine de tot.
8)
Într-o tavă musai de metal și nu groasă, pune puțin ulei cât să o ungi pe fund și părțile laterale. Dă-o la cuptor să se încingă bine. Tava de metal încinsă îi va da kugelului acea crustă rumenă și faină.
9)
Varsă în tava încinsă amestecul de varză, nivelează ușor cu lingura și dă la cuptor pentru 35 de minute.
10)
La final, scoate tava din cuptor, înfige o scobitoare și dacă iese curată – fără urme de ou -, înseamnă că kugelul tău cu varză este gata. Lasă să se răcească cât de cât, apoi mănâncă cu poftă și cu un moț de smântână.