Ceafă de porc cu sos tomat și usturoi

După cum v-am obișnuit, și această rețetă este una care se face repede. Ceafa de porc fragedă și sosul dulce-acrișor al roșiilor merge bine cu o garnitură de cartofi, orez sau couscous.

Recomandări:

  • Ceafa de porc e bine să fie una de calitate, marmorată, fasonată frumos și feliată mai gros, la 1.5 – 2 cm. Cam cu 30 de minute înainte de a vă apuca de gătit, scoateți carnea din frigider ca să ajungă la temperatura camerei. Astfel va ieși mai suculentă și mai gustoasă.
  • Roșiile – dacă este vară și veți fi tentați să folosiți roșii proaspete, pentru acest sos le recomand pe cele la conservă. Cu roșiile pasate (passata di pomodoro) veți obține un sos mai fin, mai dulce și mai plin de umami.
  • Sosul Worcester sau Worcestershire este un sos fermentat care se folosește în timpul gătitului sau drept condiment. Îl puteți pune la marinade, sosuri, pe carne de vită, porc, pește și chiar în Bloddy Mary. Ce aduce în plus acest sos? O aromă complexă, un gust dulce-acrișor, umami. Îl găsiți în supermarketuri la raionul Internaționale în sticle mici sau mari. Fiindcă o cantiate mică e suficientă pentru a aroma orice preparat, vă recomand sticlele mai mici.
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 556

Ingrediente

  • 500 g ceafă de porc fără os, felii de 1.5 - 2 cm
  • 2 linguri untură de porc sau ulei vegetal
  • 200 g roșii pasate
  • 2 lingurițe sos Worcester
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1/2 linguriță busuioc uscat
  • 1/2 linguriță ceapă granulată
  • 1/2 linguriță usturoi granulat
  • 1-2 lingurițe zahăr, (cât e necesar)
  • 1/4 linguriță chili pudră, (sau după gust)
  • 1 buc mică ceapă galbenă, (cam 60g)
  • 4 căței medii usturoi
  • 3-4 fire pătrunjel verde, (opțional)

Metodă

  • 1)

    După ce ai scos carnea din frigider ca să se acomodeze cu temperaturi mai ridicate, curăță ceapa și usturoiul de coajă și spală-le împreună cu pătrunjelul.

  • 2)

    Taie ceapa cubulețe de 0.4cm – pune-o într-un bol.
    Usturoiul pisează-l/dă-l pe răzătoare/zdrobește-le cu lama cuțitului și toacă-l super mărunt – pune-l în alt vas.
    Frunzele de pătrunjel toacă-le mărunt și lasă-le pe tocător.

  • 3)

    Ia o tigaie, așaz-o pe plită la foc mediu spre mare și când s-a încins, varsă în ea 2 linguri de untură/ulei. Când grăsimea s-a încins bine, pune bucățile de ceafă și întoarce-le abia după vreo 3-4 minute când s-au rumenit frumos. Cum le-ai întors, presară pe ele sare și piper. Când s-au rumenit și pe verso (tot cam în 3 minute), întoarce-le iar, presară sare și piper, după care scoate-le pe o farfurie și acoperă-le cu folie de aluminiu sau cu un castron. Grăsimea lasă-o în tigaie, că ne trebuie la sos.

  • 4)

    Pune tigaia pe foc mic spre mediu și varsă în ea ceapa. Peste ea presară sare cât cuprinzi între 3 degete, amestecă și râșcâie cu spatula/lingura pe fundul tigăii. Când ceapa s-a înmuiat și îngălbenit (nu maronit), pune usturoiul, amestecă de 2-3 ori până simți miros anti-vampiri.

  • 5)

    Varsă în tigaie roșiile pasate, 2 lingurițe de sos worcester, 50 ml de apă și amestecă. Presară 1 linguriță oregano uscate și câte 1/2 linguriță de busuioc uscat, ceapă granulată, usturoi granulat, puțin chili pudră și sare. Amestecă timp de 3-4 minute, până sosul începe să se îngroașe. Gustă și dacă este prea acid, adaugă 1 linguriță de zahăr. Amestecă iar și gustă să vezi dacă mai e nevoie să pui extra.

  • 6)

    Dacă sosul e gata, zvârle în el pătrunjelul tocat și stinge focul. Amestecă iar și gustă – poate e nevoie să mai adaugi sare sau ceva.

    Pune pe farfurii sosul, peste el ceafa de porc și mănâncă cu poftă!

Valori nutriționale/porție

Calorii556
Grăsimi53g
Saturate15.3g
Monosaturate25.8g
Polisaturate9.3g
Carbohidrați11.5g
Zahăr7.9g
Fibre1.3g
Proteine53g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare