Cartofi în stil irlandez

Piure de cartofi cu varza si praz

Mâncarea asta irlandeză de cartofi se numește Colcannon. În mod tradițional, se face din cartofi, unt, lapte, varză. Dar câte bucătării, atâtea variații. Așa că laptele mai e înlocuit cu smântâna, varza cu kale. În unele se adaugă ceapă verde sau praz, în altele ceapă galbenă, chives. Mai există și colcannon evreiesc, în care se pune spanac în loc de varză.

Este o mâncare ieftină și sățioasă, adăugând niște nutrienți importanți piureului de cartofi. De mâncat se mănâncă cu friptură sau șuncă. Eu zic că merge bine și cu ciuperci sotate sau, și mai bine, cu ciuperci cu ceapă caramelizată.

Printează rețeta

Cartofi în stil irlandez

  • Timp total: 25 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 579

Ingrediente

  • 500 g cartofi roz/albi
  • 100 g varză roșie/albă*
  • 1 fir mic-mediu praz
  • 1 cățel usturoi
  • 1 fir ceapă verde, (sau 2-3 fire pătrunjel, opțional)
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • 1 1/2 lingură unt, 82% grăsime, (30g)
  • 2 linguri ulei, (30ml)

Metodă

  • 1)

    Curăță cartofii de coajă, fă-le un duș bun, apoi taie-i cuburi mai măricele. Zvârle cuburile într-o oală cu apă cât să-i acopere cu vreo 2-3 degete și cu 1/2 linguriță de sare. Așază oala pe foc mare inițial, iar când vezi că începe să bolborosească apa, dă focul la mediu. Cam în 15 minute (maxim 20) ar trebui să fie fierți.

  • 2)

    Dă jos mustățile și frunzele de la praz, că vom folosi doar bulbul și partea care e de un verde deschis. Taie și mustăcioara de la ceapa verde și curăță usturoiul. Spală-le apoi pe toate împreună cu varza și pătrunjelul, dacă asta ai ales pentru ornat.

  • 3)

    Acum ia un tocător și:

    • taie prazul rondele cam de 0,5 cm grosime
    • taie și ceapa verde rondele (bulbul + frunzele), dar mai subțiri (sau toacă frunzele de pătrunjel)
    • usturoiul zdrobește-l cu lama de la cuțit și toacă-l mărunt
    • varza tai-o fidea subțire-subțire
  • 4)

    Pune pe foc mediu o tigaie și varsă în ea uleiul. Când vezi că s-a încins bine, pune varza și sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă din când în când până se înmoaie cât de cât (cam în 5 minute). Adaugă prazul și amestecă tot așa, cam 3-4 minute, până se înmoaie și el. Dacă focul ți se pare prea brutal, îl poți da la mai mic. Adaugă usturoiul, amestecă doar câteva secunde până simți miros anti-vampir, moment în care îi poți da cu smântâna** și mai adaugă puțină sare. Iar când smântâna începe să facă bule mici, trage tigaia de pe foc.

  • 5)

    Vezi ce fac cartofii, că ar trebui să fie fierți deja. Dacă sunt, scurge-i bine de apă și lasă-i vreo 5 minute să se evapore de tot apa de pe ei. Apoi binecuvântează-i cu 1 lingură de unt (20g) și pasează-i până îi faci pireu***. Adaugă smântâna cu legumele din tigaie, amestecă și gustă de sare. Dacă totul e ok, pune cartofii într-un bol, în mijloc fă cu lingura un culcuș în care să pui untul rămas. Deasupra mai presară ceapa verde/pătrunjel și gata.

Note

*Varză roșie să folosești numai dacă ți-ai propus să mănânci cartofii imediat ce-s gata. Asta pentru că, după cateva ore, varza roșie va începe să-și împărștie culoarea și piureul tău va deveni mov.

**Dacă folosești smântână fermentată, să nu o pui pe foc pentru că se brânzește. Pune-o direct peste cartofi și combin-o cu lapte ca să nu iasă piureul prea acrișor.

***În cazul în care folosești mixerul de mână ca să faci piureul, atenție să nu mixezi prea mult, pentru că în loc dă devină pufos, o să iasă gumos și sticlos.

Valori nutriționale/porție

Calorii579
Grăsimi41g
Saturate8.7g
Monosaturate12.6g
Polisaturate4.7g
Carbohidrați48.4g
Zahăr3.2g
Fibre4.6g
Proteine6.4g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare