Ciuperci cu ceapă caramelizată

Ciuperci cu ceapă caramelizată

O rețetă vegană plină de nutrienți, dar cu puține calorii. Poate fi savurată fie cu pâine prăjită ca antreu, fie ca fel principal, alături de o garnitură cum ar fi un piure (de cartofi, fasole), mămăligă, orez sau hummus.

Ceapa caramelizată durează mai mult, altfel merge totul lin și simplu. Apropos, dacă vrei să fii AS în caramelizarea cepei, am pregatit aici absolut tot ce trebuie să știi și faci. 😉

Ciuperci cu ceapă caramelizată
Ciuperci cu ceapă caramelizată
Ciuperci cu ceapă caramelizată și piure de fasole
Printează rețeta

Ciuperci cu ceapă caramelizată

  • Timp total: 50 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 135

Ingrediente

  • 500 g ciuperci champignon, albe sau/și brune
  • 1 buc mare ceapă roșie sau galbenă, (130-150g)
  • 2 căței usturoi
  • 2 linguri ulei vegetal, (30ml)
  • 3-4 fire pătrunjel verde

Metodă

  • 1)

    Curăță de coajă ceapa și usturoiul, iar la ciuperci taie partea de codiță oxidată. Nu le îndepărta membrana ce le acoperă, căci în ea șad mulți nutrienți pe care e păcat să-i arunci la gunoi. În ceea ce privește curățarea lor, fie le perii sau le ștergi cu un șervet umed, fie le faci un duș cu apă rece. Conform teoriei mai vechi, ciupercile nu se spală pe motivul că fiind poroase, absoarb apa ca un burete, ceea ce duce la o pierdere a gustului. Teoria mai nouă susține că ele nu au cum să absoarbă atât de multă la spălat, încât să le afecteze gustul, de vreme ce conțin deja cam 90% apă.

    Spală ceapa, usturoiul și pătrunjelulul.

  • 2)

    Taie ceapa în 1/2 pe lungime, apoi felii de la un capă la altul, de 0.4-0.5 cm grosime. Pune-o într-un bol. Usturoiul zdrobește-l cu lama cuțitului, apoi toacă-l mărunt. Ciupercile în funcție de cât sunt de mari/mici, taie-le în 2-3 bucăți sau lasă-le așa cum sunt.

  • 3)

    Ia o tigaie mai mare și așaz-o pe foc mediu. Când tigaia s-a încins, varsă în ea uleiul, iar când și uleiul s-a încins, pune ceapa și amestecă în ea să nu se ardă. După 1 minut, dă focul mai mic și înarmează-te cu răbdare, amestecând din când în când și nu prea des – lasă ceapa să se maronească ușor la fund, înainte să amesteci. Când ceapa are culoarea chihlimbarului, scoate-o din tigaie, fără  ulei, că-l folosim la ciuperci.

  • 4)

    Acum, dă focul de sub tigaie înapoi la mediu și pune ciupercile. Amestecă și în ele din când în când până se rumenesc frumos și până se evaporă toată apa ce au lăsat-o.

  • 5)

    Între timp, toacă mărunt frunzele de pătrunjel și lasă-le pe tocător. Iar când ciupercile sunt gata, pune peste ele usturoiul, amestecă de vreo 2 ori, pune ceapa caramelizată, presară sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete și puțin piper negru măcinat. Amestecă și gustă. Dacă totul e ok, presară pătrunjelul.

Notă

Această mâncare de ciuperci cu ceapă caramelizată, se poate mânca fie ca antreu – pe pâine prăjită, fie ca fel principal alături de o garnitură, cum ar fi piure de fasole (vezi aici rețeta simplă), piureul de cartofi, hummus, mămăligă sau orez fiert.

Pentru un plus de aromă, când ciupercile sunt deja rumene, poți adăuga 1/2 lingură de oțet balsamic și/sau cimbru.

Valori nutriționale/porție

Calorii135
Grăsimi9g
Saturate0.7g
Monosaturate4.7g
Polisaturate2.5g
Carbohidrați13g
Zahăr5.9g
Fibre4.9g
Proteine4.8g
Colesterol0g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare