Tofu stir fry cu tăiței

Tofu stir fry cu taitei

O rețetă asiatică rapidă, cu tofu, morcovi, ardei și arahide (sau nuci caju), care merge de minune cu tăiței sau orez.

Tofu stir fry cu taitei
Tofu stir fry cu taitei
Printează rețeta

Tofu stir fry cu tăiței

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 890

Tofu stir fry cu legume, tăiței și arahide.

Ingrediente

  • 1 cutie tofu ferm, (230g net)
  • 125 g tăiței
  • 1 lingură amidon de porumb, (7,5g)
  • 1 vârf linguriță piper negru măcinat
  • 2 linguri ulei vegetal, (30ml)
  • 30-35 gr arahide crude, (sau nuci caju)
  • 2 buc morcovi medii, (200g)
  • 1 buc ardei gras roșu, (200g)
  • 1 fir ceapă verde

Sos

  • 4 linguri sos de soia, (60ml)
  • 1 lingură sos hoisin, (15ml)
  • 1 lingură amidon de porumb, (7,5g)
  • 1/2 lingură oțet de orez, (7,5ml)
  • 1/2 lingură ulei de susan, (7,5ml)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, hai să vedem ce fel de crănțănele ai. Eu am avut arahide prăjite și mărunțite, iar 35 g mi-au fost de ajuns. Dacă ai arahide sau nuci caju întregi, va trebui să pui o cantitate mai mare (cam 50g) și fie să le rumenești înainte într-o tigaie pe foc mic, fie să le hidratezi în apă fierbinte vreo 10 minute și apoi să le scurgi bine. Ambele variante sunt bune, tu alege ce-ți place.

  • 2)

    Acum, hai să ne ocupăm de tofu: scoate-l din lichid și tamponează-l bine-bine cu un șervet de hârtie. Taie-l apoi cuburi de 2cm. Într-un bol pune 1 lingură amidon de porumb și 1 vârf linguriță de piper negru măcinat. Amestecă, apoi pudrează fiecare cub cu acest amestec.

  • 3)

    Ia o oală și varsă în ea 2 l de apă cu sare cât cuprinzi între 3 degete. Așaz-o pe foc mare și pune-i un capac dacă ai. Când apa fierbe, pune tăițeii în ea și lasă-i cât scrie pe ambalaj. Eu am pus tăiței chow mein, așa că am stins focul imediat ce i-am zvârlit în oală, i-am acoperit și i-am lăsat 4 minute doar.

  • 4)

    Între timp, curăță morcovii, tunde mustățile de la ceapa verde, taie în ½ pe lung ardeiul gras și scoate-i nervurile cu semințele. Spală-le bine pe toate, apoi șterge-le cu un șervet.

  • 5)

    Taie morcovii rondele de cam 0.3-0.4 cm grosime și pune-i într-un bol. Taie ardeiul gras felii de aproximativ 4-5 cm grosime și pune-l în alt bol. Ia ceapa verde, desparte bulbul de frunze și bulbul (partea albă) tai-o rondele cam de 0.2-0.3 cm și împinge-o într-un colț de tocător, iar frunzele taie-le mărunt și lasă-le acolo.

  • 6)

    Mai facem sosul și după asta, putem încinge focul. Așa că ia un bol și prima dată amestecă sosul de soia cu 1 lingură de amidon de porumb, apoi adaugă și sosul hoisin, oțetul de orez și uleiul de susan. Amestecă bine și lasă deoparte.

  • 7)

    Pune o tigaie mare sau un wok pe foc mediu spre mare. Când i s-a încins fundul, hidratează-l cu 1 lingură de ulei și când și uleiul s-a înfierbântat bine, pune rondele de morcov. Amestecă din când în când vreo 3 minute, după care pune bețele de ardei. Tot așa, amestecă din când în când timp de 3-4 minute, adică până și ardeii și morcovii sunt gătiți, dar încă crocanți. Apoi adaugă bulbul de la ceapa verde, mai amestecă 1 minut maxim și scoate toate legumele într-un castron/pe o farfurie.

  • 8)

    Pune tigaia înapoi pe foc și varsă încă 1 lingură de ulei. Pune cuburile de tofu și întoarce-le abia când vezi că s-au aurit pe fund. Și tot așa până sunt ușor rumene și frumoase, cam 7 minute în total. Acum dă focul o idee mai mic, pune sosul, legumele, arahidele/nucile caju și amestecă. Dacă ți-s gata și tăițeii, scurge-i bine de apă și pune-i răsfirați în tigaie. Ia de pe foc, amestecă cu grijă să nu descompui cuburile aurite de tofu și când totul e îmbrăcat în sos, gustă să vezi dacă e nevoie de sare. În mod normal, sarea din sosul de soia ar trebui să fie suficientă.

  • 9)

    Pune în boluri ce ai gătit, presară deasupra frunzele de ceapă verde și dă-i bătaie, că e bun fierbinte.

Notă

Oțetul de orez îl poți înlocui cu suc proaspăt de lime sau de lămâie.

Valori nutriționale/porție

Calorii890
Grăsimi56g
Saturate7.4g
Monosaturate25g
Polisaturate16.7g
Carbohidrați73.9g
Zahăr10g
Fibre10.9g
Proteine33.2g
Colesterol0g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare