Tocăniță mexicană cu porc și fasole

Tocana cu carne de porc si fasole alba

O mâncare țărănească, dar nu de la Rădeana, ci taman din El Riachuelo. 😀 Tocăniță de porc în stil mexican – care merge la fel de bine și cu vită – se mănâncă cu pâine proaspătă, tortilla sau nachos de porumb.

Printează rețeta

Tocăniță mexicană cu porc și fasole

  • Timp total: 45 minute
  • Porții: 2-3
  • Calorii 570

Ingrediente

  • 450 g pulpă de porc, cuburi
  • 1 conservă fasole albă boabe, (240g net)
  • 1 conservă roșii cuburi în sos, (400ml)
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui, (30ml)
  • 3 lingurițe boia dulce, (7g, împărțită)
  • 1 1/2 linguriță chimion măcinat, (3g)
  • 1 linguriță coriandru măcinat, (2g)
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată, (2,5g)
  • 2 buc ceapă galbenă mai mică, (120-130g)
  • 3 căței usturoi
  • 1 buc ardei iute
  • 4 fire pătrunjel verde
  • 1 buc lime, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată scoate carnea de la frigider și tai-o cuburi de 3x3cm. Presară pe ea sare, piper și 1 linguriță de boia dulce. Amestec-o bine și las-o deoparte la temperatura camerei.

  • 2)

    Curăță de coajă ceapa și usturoiul, apoi spală-le împreună cu ardeiul iute, pătrunjelul și lime-ul.

  • 3)

    Taie ceapa cubulețe mici (0.3-0.4cm). Taie usturoiul tot cubulețe mici. Ardeiul iute taie-l în ½ pe lung, îndepărtează-i cotorul și în funcție de cât de picantă dorești mâncarea, scoate-i parțial sau de tot nervurile cu semințele. Apoi taie fiecare jumătate în felii subțiri.

  • 4)

    Pune pe foc un ibric cu 250ml de apă.

  • 5)

    Ia o cratiță sau oală nu prea mare, așaz-o pe foc mediu spre mare și când i s-a încins fundul, varsă în ea uleiul. Când și uleiul s-a încins bine-bine, pune bucățile de carne și aranjează-le în tigaie să nu stea prea înghesuite. Întoarce-le abia după vreo 3 minute, când s-au rumenit și se dezlipesc de fundul cratiței. Încearcă să nu pe întorci cu furculița, că dacă le înțepi o să iasă tot sucul bun din ele. Mai lasă-le vreo 3-4 minute, întorcându-le doar dacă e cazul (cum ar fi la bucățile mai mari), apoi scoate-le într-un bol. În cratiță ar trebui să ai 2 linguri de grăsime, dacă ai avut carne mai grasă și ai mai mult, scoate surplusul să nu îmbăiem ceapa în ulei.

  • 6)

    Dă focul la mediu și varsă ceapa. Peste ea presară sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete și amestecă, râșcâind cu lingura pe fundul cratiței ca să facem deglaze. După 1-2 minute, când vezi că ceapa s-a înmuiat, adaugă usturoiul și ardeiul iute . Amestecă de 2-3 ori, după care pune roșiile cuburi în sos. Amestecă și în ele vreo 2-3 minute, după care pune carnea înapoi în cratiță, cu tot cu bunătatea de suc ce s-a scurs în bol, amestecă și adaugă și apă fierbinte cât să o acopere parțial (eu am pus 200ml, adică o cană fără 2 degete). Las-o pe foc cam 20-25 de minute, adică până mai scade sosul și carnea e fragedă. Și nu uita să mai amesteci când și când.

  • 7)

    Cât stă tocănița pe foc, toacă mărunt frunzele de pătrunjel. Iar dacă ai optat pentru lime, taie câteva felii pentru cine va dori să-și pună în mâncare.

  • 8)

    Când sosul a mai scăzut, gustă de sare și adaugă dacă e cazul. Vezi cu stă și cu acreala, și dacă roșiile au fost prea acide, poți să echilibrezi gustul cu puțină miere sau zahăr. Când gustul e ok, adaugă fasolea trecută prin mai multe jeturi de apă rece și scursă bine. Amestecă, mai lasă pe foc 5 minute maxim, presară pătrunjelul deasupra și gata. 

Valori nutriționale/porție

Calorii570
Grăsimi21g
Saturate5.1g
Monosaturate9.8g
Polisaturate4.2g
Carbohidrați36.6g
Zahăr5.1g
Fibre16.5g
Proteine58.5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare