Risotto cu gorgonzola și nuci

Risotto cu gorgonzola și nuci

Risotto cremos cu gorgonzola și miez de nucă crocant, super consistent și delicios.

Printează rețeta

Risotto cu gorgonzola și nuci

  • Timp total: 30 minute
  • 35 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 805

Ingrediente

  • 200 g orez arborio
  • 600 ml supă, (de legume sau pui)
  • 100 ml vin alb
  • 30 ml ulei de măsline, (2 linguri)
  • 80 g gorgonzola
  • 25 g parmezan ras
  • 25 g unt, (1 cub)
  • 25 g miez de nucă, (10 buc)
  • 75 g ceapă galbenă, (1 buc mai mică)

Metodă

  • 1)

    Prima dată pune supa la încălzit pe foc. Dacă nu ai supă, poți face una rapid dintr-un cub bio.

  • 2)

    Toacă mărunt miezul de nucă și pune-le într-un bol. Poți lăsa vrei 2-3 bucăți întregi pentru ornat.

  • 3)

    Curăță ceapa de coajă și spal-o, apoi tai-o cubulețe mici.

  • 4)

    Taie și gorgonzola în cuburi mici, iar parmezanul dacă nu-l ai gata ras, dă-l acum pe răzătoarea mică și pune pe masa de lucru și restul de ingrediente, ca să ai totul pregătit.

  • 5)

    Acum ia o cratiță sau o oală (nici prea lată, nici prea scundă) și pune-o pe foc mic. Când e fierbinte, pune uleiul de măsline, iar când s-a încins și el, pune ceapa, sare cât cuprinzi între 3 degete și amestecă din când în când până se înmoaie și devine translucidă (3-4 minute).

  • 6)

    Adaugă orezul, dă focul mai mare (să fie așa, mic spre mediu) și amestecă încontinuu timp de 1 minut. Adaugă vinul (atenție să nu pornească alarma de gaz) și amestecă, iar după ce se evaporă, dă focul la mic și adaugă 1 polonic de supă. Lasă să dea în clocot, amestecând din când în când să nu se prindă orezul de fund. Când supa scade, mai adaugă 1 polonic. Repetă operațiunea, mai adaugă 1 polonic și tot așa până când se termină supa. Dar nu pune mai multă supă deodată ca să te scapi, pentru că îți va ieși pilaf, în loc de risotto.

  • 7)

    După ce s-a evaporat și ultimul polonic de supă, pune nucile, amestecă și stinge focul. Acum adaugă gorgonzola și parmezanul peste risotto, pune untul și amestecă iar până când se topește. Acoperă cu un capac și lasă așa 5 minute, după care gustă de sare, că poate e nevoie să mai adaugi.  

    Se mănâncă fierbinte și cu mare poftă.

     

Notă

Risotto-ul se face cu răbdare și stând lângă cratiță, pentru că orezul arborio are nevoie de timp pentru a elibera amidonul care îl face atât de cremos. De aceea, e necesar să ai ingredientele pregătite și odată ce ai pus oala pe foc, să stai lângă ea, să pui supa trepatat și să amesteci des, dar nu chiar încontinuu. În caz că ai emoții, am scris un articol despre Cum se face risotto.

 

Valori nutriționale/porție

Calorii805
Grăsimi48g
Saturate18.8g
Monosaturate19g
Polisaturate8.5g
Carbohidrați64g
Zahăr4g
Fibre1.7g
Proteine20g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare